Hírek, információk a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületről

  • Kiállítás Debrecenben
  • Közgyűlésünk
  • Díjazottjaink
  • Közös megjelenés a Debreceni FÓRUM-ban
  • Tojásdíszítés az „érzékenyítő”-ben
  • Áprilisi előzetes

A tervezettnél eggyel több helyszínen tudtuk bemutatni az egyesületünket alapító hímzők kiállítását.  A Debreceni MÁV Egyetértés Művelődési Ház kiállító termében, a megnyitón készült riportfilmet a Debrecen TV Színképek című kulturális híradójában láthatták az érdeklődők.

Március 9-én tartottuk az év első közgyűlését a DEMKI-ben. A 2023-as évről powerpoint-os beszámoló tartott az egyesület elnöke, majd a gazdasági vezető ismertette a pénzügyi beszámolót . A tagság elfogadta a beszámolókat és igy a közhasznúsági beszámolót . Ezután kiosztottuk a 2023-es év legeredményesebben dolgozó tagjainknak az egyesület díjait. Bodolai Jánosné hímző, Herpácsiné Mester Marianna szalmafonó, Pusztai Gáborné mézeskalácsos, Boros Ferenc fafaragó és Császi Ferenc fafaragó kapták a díjakat.

Budapesten is díjazták az egyesület egy tagját, elnökünket. Március 15 alkalmával a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerték el a „négy évtizedes, magas színvonalú szakmai tevékenységét, a vármegye népi kézműveseinek eredményességét támogató munkáját.”

Debreceni Fórum-ban március 22-én nyitottuk meg a „debreceni tímármesterség évszázadai” címmel a tímármesterségről, a debreceni tímárság törtnetéről, a Tímárház mai életéről szerkesztett kiállítást. Hét napon keresztül népművészeti programokkal találkozik a város legnagyobb bevásárló központjába, a FÓRUM-ba látogató közönség. Népi kézműves bemutatókkal (hímzés, szövés, gyöngyfűzés, szűrrátét, fazekasság, szalmafonás, mézeskalács és tojásdíszítés, nemezelés) gyermek játszóházzal, népi játékokkal, nemez jurtával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A hét végén népzenei és néptánc programokkal is kedveskedtek a szervezők a nagyszámú érdeklődőnek. A népművészeti programokat a Bihari, a Debreceni Hajdú-Bihar Megyei és a CIHA egyesület szolgáltatta.

Előzetes:

Március 27-én tojásdíszítő foglalkozást tartunk az egyetemistáknak és minden érdeklődő tagunknak a Népi Mesterségek Házában. A foglalkozást vezeti Gyöngy Enikő és Virágos Lajosné Kozák Anikó.

Április 6 –án, csatlakozva a Népi Kézműves Alkotóházak, Műhelygalériák Országos Hétvégéje programhoz, Nyitott Kézműves Műhelyek néven kézműves bemutatókat, érzékenyítő foglalkozásokat tartunk 13 féle „örökség szakmából” székházunkban, a Népi Mesterségek Házában. Egyesületi tagjaink közül 18 alkotónk vállalta mesterség népszerűsítését. Vendégeink lesznek, sok más érdeklődő mellett a megyében dolgozó „aSzakkörök” tagjai is. 

A hozzánk betérőket népzenével és finom falatokkal is megkínáljuk.