• Kiállítás Székelyhídon

A 40 éves Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület jubileumi kiállítása második állomása Székelyhíd, (Romána) Az érmelléki kisváros Városi Múzeuma amely elsősorban a magyar kulturális események befogadója, kiváló helyszíne a kollektív kiállításunknak. A három , egymáshoz kapcsolódó teremben tematikus elrendezésben tudtuk bemutatni a 200 alkotást. Már a kiállítás rendezés során a legnagyobb érdeklődés az öltözetek iránt mutatkozott, ezekből a háziak szerint várhatóan lesznek megrendelések is. A megnyitó „telt házas volt”, a nyitva tartás időszakára több gyermek és ifjúsági csoport látogatását ígérték a jelen levő pedagógusok.

  • Textiles csoportok indultak a Népi Mesterségek Házában

 A varró szakkör tagjai 5 foglalkozás során a modern varrógép működését, kezelését ismerték meg. Utána a legegyszerűbb varrásokat tanulták és gyakorolták. Az egyenes varrást, a szegéseket, húzózár bevarrást, a steppelés Ezeket a technikákat táska, neszesszer, kötény. edényfogó készítésénél tudták alkalmazni. A következőkben bonyolultabb technikákkal , öltözeti darabokat kezdenek létrehozni.

A paszományos szakkörben is az alapismeretek elsajátítása indult el. A Kiss Árpádné paszományos, a Népművészet Mestere növendékei nagy kedvvel és erős érdeklődéssel kezdtek dolgozni. A kezdeti nehézségeken a mester segítségével sikerült átlendülni és a második-harmadik foglalkozáson már meg is születtek az első darabok.

  • Hajdú hagyományok nyomában

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata támogatást nyert „A hajdú hagyományok nyomában” című projekt megvalósításához. Ehhez a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületet partnerszervezetként kérték fel. Népi kézműves bemutatókra és azok kipróbálására „Vállalkozási szerződést” kötöttünk. Ennek értelmében 15 megyei településen Családi nap és Gyermeknap alkalmával vállaltunk foglalkozásokat, minden alkalommal 4 féle mesterségből.

  • Előzetes

Házavató juniális a Népi Mesterségek Házában

A Népi Mesterségek Házának új műhelyeit „avatjuk fel” június 3-án délután a Hatvan utca 57-ben.Ebből az alkalomból batyus bál lesz a kertben és a műhelyekben. A szekciók gondoskodnak az enni és innivalóról, és lesz „formabontó árverés” is.

Táborok Debrecenben a Népi Mesterségek Házában

Hímző tábor június 19-22 között. Téma: Széleldolgozások hímzett textileken. Szegések, azsúr, subrika, varrott csipke, varrott rece alap. Érdeklődni: Molnár Tiborné táborvezetőnél lehet a 06/20/3832091-es telefonszámon lehet

 „Ügyes kezek kézműves tábor” június 26-30 között

Várjunk a 7-12 éves korú gyerekeket, akik minden nap alkothatnak valami újat, játékos vetélkedőkön vehetek részt, lesz ének- és tánctanulás is.

Táborvezetők: Virágos Lajosné Kozák Anikó, hímző, Dobosné Hajdú Anikó hímző és Berencsi Erika nemezműves, szakoktatók, játszóház vezetők. Érdeklődni Virágos Lajosné Kozák Anikónál a 06/70/ 3253828as telefonszámon lehet.

Mihez mi való

Előadások és gyakorlati bemutatók. Táborvezető: Molnár Tíborné hímző. Előadók: Tóth Aranka a Népművészet Mestere, Harsányi Edit népi iparművész. A táborban a témához kapcsolódó alapanyagokat , igény szerint ebédet és frissitőket minden napra biztosítunk.