• Országos Fazekaspályázat és kiállítás

A háromévente megrendezésre kerülő országos fazekaspályázat a szakág legfontosabb megmérettetése. A pályázat célja a népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése, a mai ételkészítési és konyhai eljárásoknak megfelelő alkotások létrehozása. Az idei pályázatra sütő és főzőedényeket várt a zsűri.

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület képviseletében, munkája elismeréseként

Szente Krisztina Fazekas Népi Iparművész második díjat vehetett át.

A zsűri értékelése szerint „A sütőtálak rendkívül változatos sorozatát adta be, amelyek a mázak használatával a formák változatosságával és impozáns méreteivel a sütőtálaknak egy nagyon gazdag képi látványát nyújtják. Az igényes kivitel külön kiemeli a tárgyak szépségét. Az egyes darabokon alkalmazott meglepő és a hagyományoktól eltérő merész megoldások nagyon meggyőző összképet mutatnak…”

A számos magas színvonalú beérkezett alkotás közül a legkiválóbbakból mutat be reprezentatív válogatást a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma. (1011 Budapest, Fő u 6.)

A kiállítás megtekinthető december 12-ig.

  • Népművészet Ifjú Mestere Pályázat

A Népművészet Ifjú Mestere díj azoknak a fiatal, 15 és 35 év közti alkotó- és előadóművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik az egyes népművészeti ágakban, népzene, néptánc, népmese és népi alkotóművészet területén kiemelkedő egyéni teljesítményt értek el.

2020-ban húsz előadóművész és tíz tárgyalkotó nyújtott be pályázatot, akik közül összesen öten nyerték el a kitüntető címet.

Egyesületünktől Mundrusz Anett Viseletkészítő a Palóc viseletek – Régen és Ma címmel nyújtotta be pályázatát, ehhez négy komplett viseletet készített el. Egy autentikus romhányi palóc viseletet, egy egyszerűsített – nevezzük színpadi ruhának, és két modern öltözetet – így a négy ruhán jól látszik az alkotói folyamat, hogyan alakul át mai, hordható viseletté az eredeti darab.

A zsűri véleménye szerint: „A pályázat anyaga kerek egész, egymással összefüggő gondolatmenet köti össze őket, azaz komoly, kidolgozott koncepció áll a háttérben. Hasonlóan jól érzékelhető az a néprajzi tudás, amely munkáit jellemzi: a palóc öltözködés jellege végig érzékelhető, pont annak szellemiségét képes átadni munkáival, bármelyik fokozatban, úgy a rekonstrukcióban, mind az átmeneti ruhában, mind pedig a modern ruháin, nagyon finoman, nem tolakodó módon. Ruháira az anyagok, díszítések harmóniája, játékos összehangolásuk jellemző. A ruhák kivitele csodálatos, az anyaghasználat biztos ízlésről árulkodik. A kiindulópontként választott kékfestő vásznak (nagynyárádi illetve tiszakécskei) a legjobbak közül valók: vásznuk, mintájuk, festésük elsőrangú.

Ezzel a pályázattal Mundrusz Anett elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, ezúton is sok szeretettel gratulálunk neki!

  • Élő Népművészet XVII. Országos Népművészeti Kiállítás

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre hirdetett pályázatot a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek számos ágában.

A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület színeiben, három egyesületi tagunk is díjat vehetett át: Szente Krisztina Fazekas Népi Iparművész, Dukát Judit Gyöngyfűző Népi Iparművész és Dobos Krisztina Bőrműves a Népművészet Ifjú Mestere.

A koronavírus járvány okozta nehézségek miatt a Közép-magyarországi régió legszebb népművészeti alkotásait bemutató kiállítás csak szeptember 19-én nyílhatott meg. A kiállítás október közepéig a zsámbéki Zichy kastélyban tekinthető meg (Zsámbék, Zichy tér 3.)

  • Magyar Kézműves Remek Pályázat

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén is kétfordulós pályázatot hirdetett a Magyar Kézműves Remek elismerő cím elnyerésére.

Egyesületünktől nagy büszkeségünkre Dukát Judit Gyöngyfűző Népi Iparművész Kalotaszegi Újragondolt Ékszerkollekciója elnyerte a Magyar Kézműves Remek címet.

A koronavírus helyzet ugyan nehéz helyzetbe hozta kézműves alkotóinkat, de úgy tűnik ennek ellenére szép munkákban, eredményekben gazdag hónapokat tudhatunk magunk mögött, az alkotóknak ezúton is gratulálunk!