• Hangzhou 2019

2019 szeptemberében 13. alkalommal rendezték meg Kínában, Hangzhou városban a Cultural and Creativ Industry Expo világkiállítást és vásárt. Joggal nevezhető világkiállításnak, hiszen mintegy 70.000 m2 alapterületen 53 országból 400 kiállító vett részt az eseményen. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet meghívására a NESZ az idén két gyöngyfűző-népi ékszer készítőt delegált az eseményre, Maucha Katalint és jómagamat.

A hatalmas, több szintes pavilonokban 7 kiállítást rendeztek be a kulturális innováció témájában. A magyar stand, 20 másik ország között, a „The Belt and Road Ingenuity Horizon” kiállítótérben kapott helyet, ahol érkezéskor az a megtiszteltetés fogadott, hogy az óriásplakáton az egyik gyöngygallérom fényképe kalauzolta a látogatókat.

A színpompás, igen magas színvonalon megrendezett megnyitóünnepségen képet kaphattunk arról, hogy milyen kiemelt figyelmet fordítanak erre az iparágra, melynek fővárosává Hangzhou vált az utóbbi évtizedekben. Bemutatkoztak az idei díszvendég, Olaszország képviselői, többek között a méltán híres Clamori táskákat készítő, kézműipari vállalkozás tulajdonosa.

A kiállítás nagyon jól szervezett keretek között zajlott. Érkezésünk napján berendeztük a standunkat, ami nem volt egyszerű feladat, lévén, hogy a repülőgépen nem szállíthattunk magunkkal nehéz és terjedelmes displayeket. Kis segítséggel, néhány szöggel, damillal és leleményességgel végül megoldottuk.

Minden kiállító angolul jól beszélő diákokat kapott segítségül, akik szinte egy pillanatra sem hagytak magunkra. Az első napon beavattuk segítőnket a gyöngyfűzés rejtelmeibe, megmutattunk neki néhány alap fűzéstechnikát, így az érdeklődőknek már saját tapasztalataira támaszkodva tudott válaszolni. Mert érdeklődő, nézelődő rengeteg volt. Talán túl sok is, ráadásul teljesen más mentalitással, mint azt itthon megszoktuk. Arrafelé nem divat megkérdezni, hogy megérinthető-e egy kiállított darab, egyszerűen kézbe veszik, felpróbálják, nézegetik magukat benne. Gyermeki örömmel kommentálták a mesterségbemutatónkat és csodálták, ahogy a szemük láttára a pici gyöngyszemekből ékszer lett. Amikor néhány lopott félórás körúton végigjártuk a kiállítást rájöttünk a miértjére: egy afrikai kiállítót leszámítva nem volt a 70.000 m2 alapterületen rajtunk kívül gyöngyfűző. Igen nagy különlegességnek számítottunk!

Rövid sétáink során sok érdekességet láttunk, tapasztaltunk. A hagyományos kínai kézműipar minden szelete képviseltette magát: selymek, finom papírok, porcelánok, fafaragások, intarziaberakások, a teakultúrához tartozó minden hozzávaló, hagyományos viseletek és sorolhatnám. Megszámlálhatatlanul sok munkaórával előállított rengeteg gyönyörűség. A külföldi kiállítók is kitettek magukért, mindenki elhozta a saját régiójának remekműveit.

A program végetértével jutott egy kevés időnk arra is, hogy megnézzük a Selyem múzeumot és a Leifeng pagodát, a 9 milliós nagyváros két nevezetességét és beleszippantsunk egy számunkra idegen, ismeretlen ország életébe, ahol -valljuk be- kell egy kis leleményesség a túléléshez, főleg az éhenhalás elkerüléséhez. Bátrabbaknak és vállalkozószellemű kollégáknak mindenképpen ajánlom, hogy egyszer látogassanak el ide, néhány angol vagy kínai nyelvlecke után!