Dabas és Térsége Kézműves Egyesület eseményei

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület eseményei

  • Magyar Kézműves Remek díjak átadása

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében 2019. szeptember 27-én adták át a „Magyar Kézműves Remek” díjakat. A 2002-ben indított kezdeményezés keretében, a kiemelkedő kézműves termékek alkotóit ismerik el.
A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből rendezett kiállítás az Agrármarketing Centrum jóvoltából az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében, a Hungexpo területén volt megtekinthető szeptember 26 és 29 között.
A Dabas és Térsége Kézműves Egyesület képviseletében, munkája elismeréseként Szente Krisztina fazekas „Magyar Kézműves Remek”, Dobos Krisztina bőrműves, kiemelt „Magyar Kézműves Remek”, díjat vehetett át. Mindkét alkotó immár többedik alkalommal nyerte el ezt a megtisztelő díjat, munkájukban mindketten nagy hangsúlyt fektetnek a folytonos megújulásra, önmaguk újbóli meghaladására.
Szente Krisztina fazekas, népi iparművész pályamunkája, Kerámiasütőedények a zsűri értékelése szerint „Funkcionalitása kiváló, míves technika, az edényeken esztétikus és tökéletes színharmónia uralkodik.”
Dobos Krisztina bőrműves, A Népművészet Ifjú Mestere pályamunkája „Sztyeppék vándora” – Motoros bőrtáska kollekció címmel a zsűri döntése alapján „Gyönyörű kivitelezés, a korabeli elemeket modern formában használja fel” értékelést kapott.

  • Gazdanap az Ócsai Tájházban

Hagyományosan október közepén rendezik Ócsán, az Év Tájháza címet többszörösen is elnyert Ócsai Tájházban a környékbeli gazdálkodók és kézművesek közreműködésével megtartott Gazdanapot. A kedvező időjárás, az utolsó melengető napsugarak sokakat a szabadba csábítottak, nemcsak az ócsai és környékbeli, de a pesti és Pest környéki kisgyerekes családok, fiatalok, természetjárók is sokan eljöttek, a bejáratnál, az utcán kígyózó sor mutatta, hogy milyen nagy igény van a környéken a tartalmas családi programokra, hagyományőrző rendezvényekre.
A savanyúkáposzta-készítés, kemencés sült finomságok kóstolója, gyertyamártás, töklámpásfaragás, lovaskocsizás, népi játszóudvar programjai mellett egyesületünk tagjai is szép számmal képviseltették magukat vásári portékáikkal: Miklós Gábor fafaragó, Kozma Ilona kosárfonó, Szente Krisztina fazekas, Dobos Krisztina bőrműves, Pintér Ildikó fazekas, Németh Béla bőrműves, Varga Zoltán faszobrász az árusítás mellett kézműves bemutatókkal is készültek. A Gazdanap mindig jó alkalom egyesületünk életében egy jókedvű és tartalmas együttlétre, amit a csodálatos helyszín, a példa értékűen rendben tartott tájházi környezet csak még emlékezetesebbé tesz.