Január-február hónap az éves programunk kidolgozásának időszaka. Láthatóan minden területen több a bizonytalanság, nehezebb a programok összehangolása. Szeretnénk, ha gond nélkül visszatérhetnénk a jelenléti rendezvényekhez, folytathatnánk a megkezdett munkánkat.

Munkatervünkben rögzített kiemelt rendezvények: Hevesi Hagyományőrző Napok, Múzeumok Éjszakája, a mátraderecskei Palóc Párnafesztivál és a recski Palóc Viseletek Napja, a kézműves gyermek vándortábor és a mátrai vászonszövő tábor, amelyet augusztus 22-26 közötti időszakra szervezünk.

A munka a műhelyekben és alkotóházakban folyik.

Az Országos Textiles pályázatra egyéni és közösségi, hagyományos és újratervezett szövött, hímzett és viseleti tárgyakkal hat alkotó készült. Örömmel fogadtuk Pataki Margó által irányított közösségi és egyéni alkotásokat.

  • Folynak a szakköri és workshop programok, illetve azok előkészítései.
  • A hevesi szálasanyagfeldolgozók és a recski faragók indították szakmai programjukat. A szálasanyagkészítők csuhészatyrot, vagy ahogyan errefelé mondják, fosztásszatyorkát készítenek, a recski faragók témaköre az áttört faragás. Forrásanyaguk a helyi tájház faragott díszítménye, illetve az itt található ivócsanak.  
  • A jászszentandrási hímzők januárban gyűjtő és feldolgozó munkát folytattak, felkészültek a 25.-én induló szakkörre, amelynek témaköre a jászsági hímzéshagyományok. A tagok által otthon hímezett mintaelemek feldolgozását közösen folytatják.
  • További két szakkörünk – jászszentandrási faragó és a mátraderecskei szövő – programja márciusban indul.
  • A workshop foglalkozásokat Boconádon – palóc örökségünk bemutatásával kezdjük. Célunk az ismeretátadás, érzékenyítés a hagyományaink, a tárgyi népművészet iránt. Hevesen, ugyancsak workshop foglalkozáson, a csomózási technikák alkalmazása és népszerűsítése a témánk.

Jászszentandrási hímző szakkörünk gyűjtő és feldolgozó munkája Dávid Sándorné oktató vezetésével már „online” programmal elindult.

Recski faragóink között örömmel üdvözöljük az aktív korosztályt, akik szívesen alkotnak a három éve Veres László faragó által vezetett szakköri programhoz.

A szorgalmas és minden iránt érdeklődő közösség a papírfonástól a szálasanyagok széleskörű feldolgozásáig jutott el Balogh Gyuláné játszóházvezető irányításával. Örömünkre szolgál, hogy a szakkör állandó tagjait a Csillagvirág Népművészeti Egyesület tagjai között is köszönthetjük.