• Marci gyermek vándortábor

Ötödik alkalommal szerveztük az ”Él, mint Marci Hevesen” legenda köré épített gyermektáborunkat. Igaz, a mi táborlakóink ellentétben a legendaként élő Marcival  szorgalmasan dolgoztak, tanulták a kézműves mesterséget;  szőttek, fontak, korongoztak, nemezeltek, batikoltak, szálasanyagokból „építkeztek”, ajándékokat készítettek. Ismerkedtek  a Radics Kúria kiállításán, a Recski  Tájházban és Palóc Galériában, a mátraderecskei kis „múzeumunkban”   bemutatott hagyományos  tárgyakkal, kipróbálták a száz éves használati eszközöket.

Találkoztak Európa hírű hevesi atlétáinkkal, kipróbálták a gerelyhajítást és súlylökést, megmászták a verpeléti csonka várat és  jókedvűen táncoltak  a Radics Udvarban. Programunk a szülőkkel közösen szervezett workshoppal zárult, ahol a hagyományos ismeretek átadása mellett gyakorlatként a  „kismesterek” megosztották  tudásukat a felnőttekkel.  

Kiváló szakmai vezetők dolgoztak együtt a táborozókkal; Pataki Miklósné szövő-fonó, a Népművészet Mestere, Erdélyi Istvánné és Kis Miklósné  szövők, Lassú Imre fazekas népi iparművészek, Budai-Tóth Zsuzsa művésztanár. 

Szakmai programunk megvalósítását a Csoóri Sándor pályázat és a Hagyományok Háza hálózati programja támogatta.  

  • Közösségépítő rendezvények

A Csillagvirág Népművészeti Egyesület szeptember 28-29-30-án tartotta közösségépítő rendezvényeit, amelynek kiváló közösségi teret biztosított a Recski Tájház mellett felújított alkotóház és a mátraderecskei Palóc Pajta. Szövők, hímzők, gyöngyszövők és faragók találkoztak, hogy  megosszák  élményeiket, bemutassák az újonnan készített tárgyaikat.

  • Párna nap

Augusztus 30-án, rendhagyó párna napon az egyesületi tagok által újratervezett párnákkal, néptánc és hagyományőrző műsorokkal gazdagították a helyi hagyományt.