Csillagvirág Népművészeti Egyesület eseményei

Csillagvirág Népművészeti Egyesület eseményei

  • Rendhagyó nap a Radics Udvarban

A Csillagvirág Népművészeti Egyesület alkotói folyamatosan dolgoznak a gyűjtött és dokumentált népművészeti tárgyak és mintaelemek feldolgozásán, funkcionális értékeik gyarapításán.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott programra meghívták a Csoóri pályázat keretében szervezett, – szövő, hímző, szálasanyag-és szűrrátét-készítő, fazekas, faragó szakkörök – képviselőit, akik Pataki Mikósné, egyesületi elnök, a Népművészet Mestere bemutatásában megismerhették a dokumentációs tárat és az egyesületben folyó alkotómunka gyakorlatát.

A Radics Kúria állandó kiállítását, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet tárgyi történetét, Tompa Béláné alapító elnök és Lengyel Györgyi emlékszobáját Báder Miklósné a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke rendhagyó tárlatvezetésen mutatta be.

Az alkotói találkozón a vajdasági Szuhankó Sándor a hevesi szálas-anyag készítőkkel, a recski és parádi hímzők, a mátraderecskei szövők a hevesi alkotókkal művészeti és technikai kérdéseket egyeztettek. A faragók képviselői a szakköri program összeállításáról konzultáltak.

  • „Hagyományok, trendek”

címmel funkcióiban mutatták be a „tiszta forrásból” eredő, az alkotóközösségek által megformált tárgyakat. A kiállítás megnyitóján a tárgyalkotó népművészet társadalmunkban és településünkön elfoglalt helyéről, marketing szerepéről Sveiczer Sándor Heves város Polgármestere szólt. A népi iparművészeti alkotásokat és az alkotókat Pataki Miklósné egyesületi elnök mutatta be. A kiállítás december 31.-ig látogatható.

A kiállítás megnyitót követő konferencián „Örökségünk” címmel Viszoczki Ilona néprajzkutató, Varga Mariann a Népi Iparművészeti Tanács Elnökének tevékenységét, Erdész Judit Mária a Népművészet Mestere, Borbély Jolán néprajzkutató munkásságát méltatta. A konferencián Báder Miklósné emlékezett a 100 éve született Lengyel Györgyi művésztanárra, a népművészek körében végzett szakmai munkájára.

A konferencia résztvevői Szuhankó Ruzsena előadásában megismerhették a múlt hagyományos kézművességeit ápoló, a hevesi szervezetekkel tartalmas szakmai barátságban dolgozó Bajsai ETNO Hagyományápoló Kézművesek Körének törekvéseit, a közel másfél évtized alatt elért eredményeiket és a kiállítás során bemutatott tárgyaikat.

A konferencia a kiállításhoz kapcsolódó Gyökereink; formák és díszítmények címmel bemutatott diasorozattal és előadással zárta munkáját.

  • Csoóri program

A Csillagvirág Népművészeti Egyesület a Csoóri pályázatban kiemelt feladatának fogalmazta meg hogy tagjai, a Népművészet Mesterei és a népi iparművészek által a  népi kézműves szakágakban felhalmozott tudásanyagot, szakmai ismereteket a hagyományok iránt érdeklődőknek szakköri foglalkozások, közös szakmai képzések, továbbképzések, kézműves táborok formájában átadja.

Szakemberek, a Népművészet Mesterei és népi iparművészek bevonásával erősítettük a parádi-

– bodonyi és a recski hímzőszakkört, ahol a korábban már szerveződött közösségek számát is bővíteni tudtuk.

Mátraderecskén elindult a szövő és faragószakkör, ahol a palóc hagyományos díszítőelemek és technikák feldolgozására vállalkoztak a szakkör résztvevői.

Zaránkon a szűrrátétes díszítési technikák fejlesztésével,  az  újratervezéssel foglalkoznak a szakkör résztvevői.

Hevesen az NMI támogatásával már dolgozik egy szövőszakkörünk. A második szövőszakkör a hevesi szőttes kötésalapjainak, szerkesztési és díszítési  technikáinak megismerését tűzte ki célul.

fazekas szakkör szervezése folyamatban van.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET