Csillagvirág Népművészeti Egyesület eseményei

Csillagvirág Népművészeti Egyesület eseményei

  • XII. Hagyományőrző Civil Nap, 2018. április 27-28.

A Csillagvirág Népművészeti Egyesület Alkotói legújabb tárgyaiból és a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola Művésztanárainak műveiből álló kiállítás megnyitójával vette kezdetét a Radics Udvarban rendezett XII. Hagyományőrző Civil Nap.

A kiállítást Dr. Ódor Klára, az Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója a művészetről megfogalmazott „vallomásával”  nyitotta meg;  „A művészetről leggyakrabban az jut eszünkbe: valami szép, harmonikus, kellemes a szemünknek, fülünknek, lelkünknek, esetleg még az is,  hogy megrendítő, magasztos, nagyszabású, monumentális, kiemelkedő, nem mindennapi, vagy régi, csodálatraméltó, értékes….”

Szabari Zoltán művésztanár rendhagyó tárlatvezetésen mutatta be művésztársai és saját műveit, bevezetve az érdeklődő közönséget a batikolás, a festészet, a kis plasztikák születésének titkaiba. Láthattuk Árvai Erzsébet viaszolt, selyemre festett, batikolt képeit, Budai-Tóth Zsuzsa absztrakt jellegű festményeit és plasztikáit, Kovács László realisztikus ábrázolással készült  alkotásait, és Szabari Zoltán hangulatos hazai tájképeit.

„Szükségünk van az alkotómunkára, a közösen megélt örömökre, a kezünk alól kikerült csodákra, a mai értékeinket gazdagító, újratervezett tárgyakra.” Ezen gondolatok jegyében nyitotta meg a népművészeti kiállítást Pataki Miklósné, a Csillagvirág Népművészeti Egyesület Elnöke. A kiállításon láthatók a Népművészet Mestereinek tárgyegyüttesei; Fülöp Pálné szedett mintás, len anyagú szádái, Pataki Miklósné modern  kategóriájú, szalagos szőttesei és csángó együttesei, Kolumban Zsuzsanna babái,   Fazekas Lajos hagyományos fekete cserepei és ünnepi fehér étkészlete.  Az egyesület tagjai azsúros szádáinak bemutatásával  emlékeztek a nemrég elhunyt Nagy Béláné szövő mesterre.   A  népi iparművészek szemet gyönyörködtető tárgyaikkal mutatkoznak be; Vermes Lajosné és Erdélyi Istvánné  szövött-hímzett garnitúrái az alkotók sokoldalú tehetségét tárják elénk. A tárgyak között szerepel a több száz munkaórás, a Reformáció 500. évfordulójára közösen  készített  hímzett  terítő is. Kiss Lajosné leheletvékony lenes-kenderes szádája követendő példa a modern kategóriájú tárgyak  helyes meghatározására. Bessenyei Jánosné szőttes rátétes ruhái fiatalosak,  a kor igényeihez igazodnak.

A kisbútorészítő Dávid Sándor népi iparművész karos székéhez készített ülőlapot Balogh Gyuláné Palla Márta szálasanyag készítő, az egyesület új tagja,  akinek tárolóedényeit  szívesen látnánk otthonainkban is. Gy Kamarás Kata kerámiáival díszített rácsos bölcsőt a jászkapitányként is ismert Dávid Sándor népművész tervezte, amelyhez textiliaként Vermes Lajosné és Erdélyi Istvánné babakelengyéi kerültek. Szulágyi Tiborné szövött anyagú mellényeivel  és válltáskáival mutatkozik be.  Kis Miklósné népi iparművész és Vidiné Kis Anikó palóc ihletésű alkotásaikkal – a hagyományos  tárgyegyüttesek mellett, – új díszítmények és színek alkalmazásával újragondolt szőtteseket  tárnak elénk. Bemutatkoznak a fiatal ruhatervezők, Siposné Pataki Mária és Pataki Éva, akiknek megcsodálhatjuk a  ma is  hordható, szövött anyagú  viseleteiket. Pataki Miklósné  és Csintalan Jánosné filcrátétes  termékcsaládja a reformáció jubileumát köszönti. Az Egyesület gazdagon megmunkált terítéken mutatja be Gy Kamarás Kata és Kósa Klára kerámiaművészek , a Népművészet Mestereinek dísztárgyit is.  A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

Az első  nap zárásaként a Szubjektív Zenei Műhely kortárs és klasszikus megzenésített versei szórakoztatták a művészetet értő, művelő,  a kultúrát pártoló közönséget.

A hagyományőrző kórusok, a néptánc, a muzsika, a vers,  a Marci – örökség, a kis és nagy közösségek, a népművészek és kézművesek, a gyermekcsoportok  találkozásának  napja volt 28.-a, amelyen több száz ember örülhetett a gazdag programnak és a nagyon  várt jó időnek.

A civilek nevében városunk kulcsát Sveiczer Sándor polgármestertől Lászka Aranka, a Hevesi Nyugdíjas Egyesület Elnöke vehette át. A köszöntők között elsőként városunk örökös Marcija, Janosek Antal üdvözölte a vendégeket. Kő Pál, a Nemzet Művésze bemutatta a nap védnökét, Péterfy László Kossuth díjas festő-és szobrászművészt, aki köszöntötte a hagyományokat átörökítő, a helyi közösségeket erősítő rendezvényünk résztvevőit.

Óvodások, kisiskolások és hagyományőrző csoportok programjai váltották egymást, az érdeklődő közönséget a gyermekek tánca, hangszeres muzsikája, a kicsik verses előadása, a nagyobbak szólóéneke szórakoztatta. A hevesi, a maklári kórusok és az Egri Vitézek mellett a színpadra léptek a „Megyei Ki mit Tud?” első helyezettjei, a Csillagvirág Kórus  tagjai is.

A délutáni Táncfesztivál „hívogatóját” az ózdi Szabad Szombat Néptáncegyüttes fergeteges műsorában láthattuk.

Pörgött a műsor, a Gyermekkuckóban és a vajdasági ETNO sátorban együtt dolgoztak a Népművészet Mesterei a tanítványokkal, fontak, szőttek, hímeztek, anyák-napi ajándékokat készítettek. Nagyra becsült szakácsaink az ételkóstolóhoz különleges falatokat készítettek.

Programunk kiemelt része volt a Hevesi Marci-hagyomány bemutatása, színesítése, amelynek háziasszonya Gy. Gömöri Ilona, a Település Értéktár Bizottságának Elnöke volt. Szedlák György értéktár bizottsági tag „Marci a Hevesen” című verse Janosek Tónit köszöntötte, aki Marci cipóval, borral és kolbásszal kedveskedett „népének”. A Marci bojtárok verses-táncos bemutatkozását a mátrai betyárok által vezényelt próbatétel, – zsákolás, rönkdöntés, ostor-ugrás követte, – amelyben becsülettel helytálltak jelöltjeink, így megkaphatták „behívójukat” a Marci-bojtár táborba.

Hagyományőrző Napunk kiemelt programja volt a tehetséges gyermekek díjazása. 17 fő részesült az elismerő címben; Kovács László, Víg Zsanett, Szatló Sára az Eötvös József Oktatási Központból, Balogh Angelika Ivett a Hevesi József Általános Iskolából, Kovács Janka és Vas Lilian a Körzeti Tagiskolából, Sebők Zsuzsanna és Barta Zoltán a Szent Gellért Általános Iskolából, Rácz Martin és Kolompár Dávid a Benedek Elek Általános Iskolából, Kovács Veronika és Török Ádám a Zeneiskolából, Ollári Márk és Fodor Anikó a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskolából. A tiszaújvárosi versenyről hazatérő, országos és nemzetközi sikereket elérő atlétáink közül Novák Enikő, Balog Márton, Kovács Noel vehette át Sveiczer Sándor polgármestertől és Szűcs László ny. igazgatótól a kitüntető díjat.

A Tánc Világnapját az ózdiak műsora nyitotta meg, a délutáni programot adó Táncgálát a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola Igazgató helyettese, Erdészné Turcsányi Katalin szervezte és vezette.

Mosolygós gyermekek örömtáncának, tanult művészetük bemutatásának lehettünk tanúi.  Meglepetés vendégeink – „akikre büszkék vagyunk”Kovács Gyula edzőtanár által irányított, városunk elismert, nemzetközi versenyeken kiválóan szereplő sportolók voltak.

A nap programját a Hevesi Rézfúvósok műsora zárta.

A sikeres program megvalósításáért számos önkéntes, a színpadon nem látható segítőnk, barátunk dolgozott. Ők voltak, akik előkészítették a kiállítási helyszíneket és berendezték azokat, intézményeinkben és a civilek között szervezték a programokat, akik összeállították, majd szétszedték a sátrakat, a színpadot, ülőhellyel fogadták a vendégeket, zenét szolgáltattak, a fakanál és a mosogató tál mögé álltak, süteményt sütöttek, a Marci adományba „felajánlást” tettek, akik a gyermekeink örömét keresve újra „játszótársak” lettek. 

Köszönjük munkájukat, köszönjük adományaikat!

Köszönjük a város intézményvezetőinek segítségét, az eszközök használatának biztosítását.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásából a meghívott együttesek kulturális szolgáltatásait, a szállítási és utazási költségeket, a program eszközeinek költségeit fedeztük.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET