Csillagvirág Népművészeti Egyesület eseményei

Csillagvirág Népművészeti Egyesület eseményei

 • Csillagvirág Népművészeti Egyesület évek óta együttműködik a helyi gyermekintézményekkel, nyitott műhely programokban szervezi a tanulók tanórán kívüli kézműves foglalkozásait. A Népművészek szakmai irányításával a Radics Kúriában, a mátraderecskei Népművészeti Házban és a Recski Tájházban tanulják a szövés, hímzés és ajándékkészítés mesterségét. A hagyományos tárgyi kultúránkat jellemző legszebb alkotásokkal neveztük be a velünk együtt alkotó gyermekeket a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Kézműves Mezőkövesdi Regionális Pályázatra, ahol Őzse Klaudia és Garai Petra hímző, Varga Dorina és Pintér Eszter szövő egyéni, a Hevesi József Általános Iskola 3-4 osztályos kézművesei csoportos különdíjban részesültek, és szövött és hímzett tárgy-együtteseiket a debreceni országos pályázatra ajánlották. Mestereik joggal lehettek büszkék a ” Hevesi Kis-takácsokra” és a “Palóc Hagyományőrző szövőkre és hímzőkre”.
 • Hagyományőrzés Hevesen

  Április 29-én a hideg nap ellenére már a reggeli órákban gyülekeztek a Hagyományőrző Nap résztvevői. A Népművészet Mesterei a legnívósabb, újratervezett tárgyaikat hozták magukkal, hogy a Radics Kúria Kiállítóhely környezetében méltóképpen képviseljék a tárgyalkotó népművészetet. A vajdasági Kézművesek Körének és a Csillagvirág Népművészeti Egyesületnek tagjai várták a kézművességet kedvelő gyermekeket, akik számos anyák napi ajándékot, hagyományos tárgyakat készítettek a Mesterek irányításával.

  Látogatóinkat az állandó kiállítások mellett a helyi alkotók „szűrrátétes lakás-és viselet bemutatója”, valamint az Eötvös József Református Képzési Központ szakmunkás tanulóinak legsikeresebb tárgyai várták.
  Délelőtt a hevesi gyermekintézmények, az óvodás és iskoláskorúak nagy sikerrel bemutatott tánc-és örömzene programjai szórakoztatták a közönséget. Az önfeledten táncoló és muzsikáló, a tavaszt köszöntő műsorszámok, a mindig mosolygó vidám gyermekek feledtették a borongós időjárást.

  Egyesületünk feladata a hagyományőrzés, a hagyományteremtés. Ennek jegyében folytattuk a Marci bojtárok vetélkedőjét és a tehetséges gyermekek jutalmazását, amelyen köszöntőt mondott és ajándékot adott át Szabó Zsolt országgyűlési képviselőnk. A 15 kiemelkedően tehetséges fiatalt Sveiczer Sándor városunk polgármestere virággal köszöntötte.

  Hagyományőrző csoportjaink, a hevesi nyugdíjasok, az Andornoktályai, demjéni és gyöngyöshalászi kórusok és tánccsoportok „hangulatos tavaszt varázsoltak” a Radics Udvarba. A délutáni programban a hevesi Szent János és a Jászszentandrási Kamara Kórusok művészi feldolgozásait élvezhette a nagyszámú közönség. Versek és szóló énekek színesítették a programunkat.
  A Harmónia Művészeti Iskola „Tavaszi Táncgála” műsorában a Heves-és a városkörnyéki gyermekek műsorát láthattuk. Örömmel nyugtáztuk, a színvonalas mazsorett táncok mellett a néptáncban is jelentős fejlődés tapasztalható.
  Pál Dénes fiatal énekes nosztalgia számait fiatalok és idősebbek egyaránt élvezték.
  Az ózdi Szabad-Szombat táncegyüttes lenyűgöző, fergeteges műsora joggal aratott nagy sikert. Már több alkalommal gyönyörködhettünk Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter muzsikájában, akik ismét megörvendeztettek bennünket. A programot a Hevesi Fúvósok szerenádjával zártuk.

  Hagyományőrző Napon városunk kulcsát a rendezvényért legtöbbet dolgozó, az ételkóstolásról is gondoskodó Csillagvirág Népművészeti Egyesület őrizte, akik annak visszaadásakor üzenetként megfogalmazták: „a civilekkel, a civilekért naponta kell dolgozzunk, megbecsülésük, segítésük befektetés egy sikeresebb jövőbe!”

 • XXI. Országos Szőttespályázat

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Heves Város Önkormányzata, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet meghirdeti a XXI. Országos Szőttespályázatot.

Pályázni lehet olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal, amelyek a magyar népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.
A pályázatra a mindennapi életünkben is használható textiltárgyak és tárgyegyüttesek, illetve öltözékek vagy kollekciók elkészítésével lehet jelentkezni.

A pályázatot két témában hirdetjük meg:
1. Téma – takács-, gyorsvetélős szövőszékeken készült textíliák vagy mechanikus meghajtású szövőszéken készített szőttesek:
A magyar nyelvterület mintakincsét és formavilágát felhasználva, részben vagy teljes mértékben szövőgépekkel szövött lakástextília illetve szövött alapanyagból alkotott öltözetek és kiegészítők.
2. Téma – egyéb hagyományos szövőszékeken és szövőszerkezeteken kézzel készült szőttesek:
A magyar nyelvterület mintakincsét és formavilágát felhasználva, kizárólag hagyományos szövő eszközökkel, kézzel szövött lakástextília, illetve kézzel szövött alapanyagokból alkotott öltözetek és kiegészítők.
A pályázóknak a pályázati adatlapon nyilatkozniuk kell arról, hogy részben vagy teljes mértékben kézzel, avagy géppel szövött textíliát nyújtottak be.

Egyéb tudnivalók:

Lakástextíliák alatt olyan tárgyakat vagy tárgyegyütteseket értünk, amelyek:
• a hagyományos paraszti, parasztpolgári kultúrában megszokott funkciójú tárgyak másolata, rekonstrukciója, („H” megjelölés)
• vagy a kortárs lakáskultúra bútoraihoz, színeihez, formáihoz illeszkedő textíliák. („M” megjelölés)

Öltözetek alatt olyan ruhadarabokat, kiegészítőket, öltözékeket vagy kollekciókat várunk, amelyek:
• a paraszti, parasztpolgári kultúrában megjelentek (másolatok, rekonstrukciók), („H” megjelölés)
• vagy ebből a hagyományból indultak ki formailag vagy díszítésben és a mai divatirányzatoknak megfelelnek. („M” megjelölés)

1. A pályázat elbírálásánál a tárgyegyüttesek vagy kollekciók előnyben részesülnek. Alapanyagot illetően a természetes alapanyagokat vagy az azok tulajdonságaival rendelkező, nem természetes anyagokat részesítjük előnyben.
2. Egy tervező legfeljebb öt pályázati anyagot adhat be. Az egy tárgyegyütteshez vagy öltözékhez, vagy kollekcióhoz beadott tárgyak száma nincs meghatározva.
3. A pályázat nyilvános, amelyen részt vehet minden alkotó azon szövött tárgyaival, amelyek még a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Bíráló Bizottsága előtt nem szerepeltek.
4. A pályázat jeligés, kérjük a jeligét és sorszámot rögzítsék fel minden egyes textíliára
5. A pályamunkához a felhívás mellékletét képező zsűriadatlapot a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályára kell eljuttatni.
6. Ezenkívül pedig egy pályázati adatlapot is ki kell tölteni, és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezethez vagy a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályára kell a pályázati anyaggal együtt beadni.
7. A pályázatot a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság értékeli, és az arra alkalmas tárgyaknak zsűriszámot ad. A zsűrizés díja alkotásonként 1500 Ft, melyet csekken vagy átutalással lehet befizetni a Hagyományok Háza bankszámlájára (10032000–01739716–00000000). A bizonylatot, kérjük, mellékeljék a zsűriadatlaphoz. Csekkek és a nyomtatványok a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán vagy a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezetnél szerezhetők be, vagy a Hagyományok Háza honlapjáról letölthetők: www.hagyomanyokhaza.hu
8. Beküldési határidő: 2017. június 26. A Bíráló Bizottság nem veszi figyelembe a határidő után érkező pályamunkákat.
9. A legkiemelkedőbb alkotások díjazásban részesülnek.
10. Az elutasított pályamunkák az eredményhirdetés napján a helyszínen átvehetők, vagy kérésre a szövetkezet – érték feltüntetése nélkül – postázza. A postán feladott tárgyakért a szervezők nem vállalják a felelősséget.
A pályázat mellett – 2017. augusztus 4-6 között – rendezzük meg a IX. Nemzetközi Szőttes konferenciát, amelyre valamennyi pályázót és érdeklődőt ezúton is meghívunk.
További információ:

Illés Vanda
Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztály
E-mail: illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu
Telefon: (+36) 1/201-8734, (+36) 30/729-2196

A pályamunkákat a következő helyeken gyűjtjük:

Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet
3360 Heves, Kossuth Lajos út 26–28.
E-mail: heveshsz@t-online.hu
Telefon: (+36) 36/346-838, (+36) 30/963-8602
Ezeken a napokon: h.–p.: 08–16 óráig, illetve előzetes egyeztetés esetén hétvégén is.

Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztály
1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.
E-mail: nepiiparmuveszet@hagyomanyokhaza.hu
Telefon: (+36) 1/201-8734, (+36) 30/729-2196
Ezeken a napokon: h.–cs.: 09–16 óráig, illetve p.: 09–13 óráig.

A pályázat eredményhirdetése 2017. augusztus 4-én …11 órakor lesz Hevesen,
a Városi Művelődési Központban
(Heves, Erkel Ferenc u. 2. Tel.: (+36) 36/545-234), amelyre külön értesítést küldünk a pályázóknak.
A pályázat anyagából ugyanekkor kiállítást nyitunk, amely 2017. szeptember 30-ig tekinthető meg.

Jelentkezési lap

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET