Csillagvirág Népművészeti Egyesület eseményei

Csillagvirág Népművészeti Egyesület eseményei

„Nyitott műhely” a Radics Udvarban, a Mátraderecske Népművészeti Házban, és a Recski Tájház, Palóc Galériában

A hétvégi eseményhez,- melynek során bárki számára lehetővé válik az alkotás folyamatának nyomon követése, a műhelyek atmoszférájának, és főként az alkotóknak a megismerése – csatlakozott a hevesi Radics Udvar, a mátraderecskei Népművészeti Ház és a Recski Tájház Palóc Galéria is.
A három nap alatt több mint 400 főt láttunk vendégül, akiknek többsége a Csillagvirág Népművészeti Egyesülettel és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezettel együtt dolgozó intézmények tanulói voltak.
Szakmai vezetőink irányításával olyan programok szervezésére törekedtünk a Radics Udvarban Pataki Miklósné a Népművészet Mestere, Recsken Kovács Ferencné népi iparművész, Mátraderecskén Vidiné Kis Anikó programszervező vezetésével, hogy az idelátogatók maradandó élményt kapjanak a népi kézművességből, és az itt eltöltött egy-két óra a későbbiekben is ösztönző legyen a rendezvényeinkhez való csatlakozásban.
A legkisebbek ismerkedtek a múltból örökölt népművészeti tárgyakkal, és azok előállítását szolgáló eszközökkel, a nagyobbak a szövést és hímzést próbálhatták ki. Nagy sikere volt az ajándéktárgyak készítésének is. Számosan dolgoztak a programok előkészítésén és megvalósításán, de azt gondoljuk mindenki örömmel tette. A tárgyalkotó népművészet jövője gyermekeink kezében van, hiszen körükből kerülhetnek ki a jövő kézművesei, az általunk is szervezett népművészeti kiállításaink látogatói.
A Hevesi József és a Mátraderecskei Általános Iskola néhány diákja ennek a programnak a keretében fejezte be azokat az alkotásokat, melyek az Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra készültek. A „Mesterek és Tanítványok” több év óta együtt alkotnak, és most pályázati anyagaikkal igazolják, a fiatalok fogékonyak a hagyományos tárgyi értékek előállítására és befogadására.
A szervezők nevében ezúton is köszönöm a program lebonyolítását segítő önkéntesek, alkotók és segítők munkáját!

Heves, 2017-04-10

Báder Miklósné

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET