Bükkalja Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

Bükkalja Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

  • X. Országos Népviseleti Konferencia

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Heves Megyei Népművészeti Egyesületek közösen rendezte meg a X. Országos Népviseleti Konferenciát 2019. április 12-13-án Egerben.

Ezt az eseményt 2 évente rendezik meg. Jubileumi rendezvénynek a Megye Háza díszterme adott helyet. A kézműves alkotók munkáiból kiállítást rendeztek, ezt a helyszínen tekinthettük meg. Több felkért alkotó előadást tartott saját mesterségéről, életútjáról, elért eredményeiről. Egyesületünk vezető Elnökét Kovács J. Attilát is felkérték tartson előadást a mesterségéről. Attila lelkesen mesélt lábbelik történetéről, a céhektől egészen az iparosodásig. Saját életútjáról, élményeiről, sikereiről.

A 3 évente megrendezett Wiesbadeni kézműves cipők bajnokságán 2019-ben 4 arany érmet és egy serleget vehetett át, amely fölényes magyar győzelemmel zárult. A viseletkonferencián erről is részletesen mesélt.

“A közönség szinte csüngött a szavain”, jegyezte meg Molnár Mária hímző, egyesületünk tagja.

  • Miskolc Város díszpolgára

Hagyomány, hogy Miskolc Város Napján osztják ki a Nemzeti Színházban rendezett díszközgyűlésen a Miskolc Város díszpolgára címet, a Pro Ubre a városért kitüntető címeket, és további elismeréseket. E nemes alkalommal különleges cipőinek és szakmai tudásának köszönhetően a BOKIK Szentpáli István díjat adott át Kovács J. Attilának.

  • Alkotóház Mocsolyáson

2019. május 17-én Mocsolyáson átadták a felújított Kézműves Alkotóházat. A megnyitón Tállai András államtitkár úr lélekhez szóló beszédében elmondta, hogy a napjainkban is kis lélekszámú település lakói ma is benne élnek a népművészetben, annak sok-sok válfaját napi szinten művelik, példaértékűen fejlődik.

Nagy örömmel adták át az alkotóházat, ahol Kovács J. Attila az egyesületünk elnöke megnyitotta a kézműves kiállítást. A kiállításon egyesületünk tagjainak alkotásai tekinthetők meg, melyek természetes anyagok felhasználásával készülnek.

“A kiállítás minden elemében a jövőről, az alkotásról és az emberről szól, úgy, hogy a múlt értékeit is őrzi. Aki alkot, annak a szelleme mindig fiatal marad.”- fogalmazta meg egyesületünk vezetője.

Közös összefogással szeretnénk az alkotó házat eseményekkel, kiállítással, kézműves foglalkozásokkal megtölteni.

Útravalóként hangzott el: 

Népünk műveltségét “… nem a politikusok ácsolták össze valamelyik társadalmi osztály védelmére, hanem névtelen emberi mű, mint a nyelv. Nem kezdetet lát a születésben, nem véget a halálban, hanem csak személyi változást mind a kettőben. S nem csak embernek emberhez való kapcsolatát szabályozza, hanem a szövetséget is, melyet a természettel és Istennel mindnyájunknak meg kell kötnünk. Valóban életforma ez, melyben a közösség az első és legfőbb személy, s lelkében változatlan, csupán az atyák és fiak cserélik egymást.”  (Tamási Áron)