Bükkalja Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

Bükkalja Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

 • Megyénkben két kézműves mester is elnyerte ez évben a Magyar Kézműves Remek címet: Bogdán Erzsébet hímző népi iparművész, valamint Debreczeni Sándor késes népi iparművész a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének tagja. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által meghirdetett pályázat díjkiosztó ünnepségét tegnap tartották a fővárosban. Kovács Attila, a BOKIK alelnöke, a kézműves tagozat elnöke lapunknak elmondta: a díjat 15. éve ítéli oda a kamara.
  „Az eredeti cél az volt, hogy a mai felgyorsult világunkban fókuszba helyezzük a kézművességet, hiszen a kézművességből indult ki az összes iparág. És ma, amikor mindenki a mobiltelefonját és a számítógépét nyomogatja, nagyon fontos, hogy meg tudjuk mutatni a világnak, hogy mire képes a magyar kézműves” – fogalmazott. Hozzátette: összesen 36 kézművest díjaztak, közülük 7-en kiemelt díjat vehettek át. Bogdán Erzsébet is kiemelt díjban részesült, aki elmondta: másodszor pályázott, 2010-ben is megkapta a címet, de akkor még nem a kiemeltet.
  – Tizenöt éve hímzek, ez számomra hobbi, 10 éve vagyok hímző népi iparművész. Rendszeresen pályázok sikeresen. Az úri hímzés áll hozzám a legközelebb. Sárospatakon élek, ahol a Rákóczi-várban működött a Lorántffy Zsuzsanna hímzőműhelye, és ezt a hagyományt szeretném tovább¬vinni.
  A Miskolcon élő Debreczeni Sándortól megtudtuk, ő már 13-szor nyerte el a Magyar Kézműves Remek díjat. Aranyérmes is volt ezen a pályázaton, ami azoknak jár, akik 5. alkalommal részesültek a címben. Eddig 34 díjat kapott remekeire, a legnagyobb közöttük a 2013-as Magyar Arany Érdemkereszt.
 • Hernádszentandrás Díszpolgára kitüntető címet adományozott a település vezetése a 89 éves Szabó Sándorné Erzsike néninek, népi iparművésznek. Az adományozás alkalmából ünnepséget rendeztek szombaton a hernádszentandrási református templomban.
  – Községünk szülöttjeként értékes életútja, szakmai munkássága, emberi tartása példaként és mintaként szolgál a jelen és a jövő generációk számára. Köszönettel tartozunk, hogy a mai napig élő kapcsolat fűzi szűkebb és tágabb lakóhelyéhez, Hernádszentandráshoz és az abaúji térséghez egyaránt – fogalmazott Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere.
  Erzsike néni 1928-ban született Hajdúnánáson, majd Hernádszentandráson nevelkedett. Tanítói oklevelet, majd matematika–fizika szakos diplomát szerzett, elismert helytörténész, többszörösen kitüntetett népi iparművész. Jelenleg Encsen él. Gyűjtött, alkotott és tanított egész életében.
  Férjével, Szabó Sándorral a ’70-es évek végén kezdett el aktívan tevékenykedni a díszítő művészeti mozgalomban, de fiatal korától szeret kézimunkázni, 1968-banszakkörvezetői képesítést szerzett. Közel 40 éve, 1979-ben hirdették meg első alkalommal szakmai vezetésükkel Encsen az „Abaúji virágok” díszítőművészeti pályázatot és megrendezték az összegyűjtött szőttesekből, textíliákból az „Abaúji virágok”díszítőművészeti kiállítást, amely Erzsike néni védnökségével, szakmai irányításával három évtizedes hagyományt teremtett Encsen és a Hernád völgyében.
  Kezdetben férjével együtt, majd később egyedül gyűjtötte a szőtteseket, melyek valószínűleg elkallódtak volna. Abaúji szőttesekből 150 darabot is meghaladó gyűjteménye van.
  A felszedett csíkokból 240 mintát rajzolt le, amelyek könyv alakban is megjelentek, először 1992-ben, majd második kiadásban 2000-ben. Az abaúji szőttesek bekerültek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei értéktárba is, a munkákból kis kiállítást tekinthettek meg a vendégek a hernádszentandrási művelődési házban.
  Erzsike néni a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének az egyesület megalakulásától 2013-ig aktív tagja volt. Ma is szívesen segít, ha kérdéssel fordulunk hozzá.
 • Kívül-belül megújult a miskolci mindszenti templom

  A mindszenti templom külső megerősítése és teljes belső restaurálása már 2015.  szeptember 1-jén elkezdődött. Mivel a Bükkaljai Mesterek hímző csoportja itt, a parókián tartja a foglakozásait,  elhatároztuk új templomi textilek készítését.
  Ezek a felújítás napjára el is készültek és a Szentélyben díszítik a miséző asztalt, az oltárt és az előkészítő asztalt. Nagy örömmel készítették az asszonyok úri hímzéssel a terítőket. Karácsonykor már a mellékoltárokon is ezekkel lesz díszítve a templom. A hímzés terve Paranai Józsefné, a monogrammok Somosvári Béláné munkái. A kivitelezők: Baintner Ottóné, Kelemen Zoltánné, Molnár Mária, Paranai Józsefné, Somosvári Béláné, Zupkó Jánosné és dr. Végh Endréné.

 • Meghívó

  Szeretettel és tisztelettel meghívjuk az Akvarellek és faragások című közös kiállításunk  megnyitójára.

  Kovács Mária festőművész és Merényi József fafaragó népi iparművész várja Önt és kedves barátait, hozzátartozóit 2017. október 20-án 15.oo órakor a miskolci Mindszenti templom mögött található Millenniumi terembe.

  A kiállítás október 27-ig, minden nap 10.oo-15.oo óráig tekinthető meg.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET