• Húsvéti családi játszó

-Március 23-án szombaton, húsvétra készülődtünk az Alkotóházban. A hímes tojások írókával- és maratott technikával készültek, valamint kukoricacsuhéból kis kosárkát és nyuszikát alkottak hozzá a résztvevők.

-Március 25-én, a debreceni Fórumban tartottak mesterségbemutatót és játszót a DEMKI Tímárház – Népi Kézműves Alkotóház rendezvényének keretében a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, a Bihari Népművészeti Egyesület és a Cívis Hagyományőrző Népművészeti Egyesület tagjai.

Sokan ellátogattak a rendezvényre és a Góréban tartott foglalkozásainkra.

  • Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hete

2024. április 5-6.

Nagy érdeklődés mellett, jó hangulatban telt az AHÁZAK program, a „Virághozó Szent György napi” nyílt alkalmunk. Virágba borult az Alkotóház a Tavasz körúton, mint ahogy a pénteki élő közvetítésben is elhangzott, minden tevékenységben megjelenik a virág, mint motívum, vagy mint forma. A résztvevők kosárnyi kincsekkel mentek haza, amiket saját kezűleg készítettek mesterek segítségével.

Szombaton is szeretettel vártunk minden érdeklődőt, családot az Alkotóházunkba többféle mesterséggel, bemutatóval és foglalkozással.

Ezen a napon kipróbálhatták a szalmafonást, szűrrátét-készítést, kosárfonást, komádi hímzéssel díszített illatzsák készítését, gyöngyfűzést, gyékény-sásfonást és játékkészítést, készíthettek bőrkarkötőt, rongybabát, és még sült egy bojti különleges finomság, a rózsafánk.

Az Alkotóházak hétvégéje rendezvényünkön, élő adásban készült riport. A linken a közvetítés 11 perc és 2 másodperctől látható.

https://mediaklikk.hu/video/hirado-2024-04-05-i-adas-10/

  • Kiállítás

Április 12-től látogathatják az a térségi vándorkiállítást Biharnagybajomban, a Petőfi Kulturális Program keretében valósult meg NÉPMŰVÉSZETI ÖRÖKSÉGÜNK – a Hortobágytól a Sárrétig címmel. A kiállítás anyagát a Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium műhelyeinek, a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, a Bihari Népművészeti Egyesület, valamint a Cívis Hagyományőrző és Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból összeállított áttekintő válogatás alkotta.

A kiállítás utolsó napján, május 11-én, mesterségbemutató és játszóházi foglalkozás várta az érdeklődőket.

A vándorkiállítás következő helyszíne Földes volt. Ahol 2024. május 15-től, június 14-ig tekinthetők meg az alkotások a Karácsony Sándor Művelődési Házban.

  • NIO zsűri

2023. 04.17-én, a Hagyományok Háza kihelyezett Népi iparművészeti minősítést tartott az egyesület Alkotóházában. Több mint harminc alkotó hozta el a munkáit. 125 tárgy kapott zsűriszámot. „Hagyományos Mester Remek” kategóriában 24 db, „Modern Mester Remek” kategóriában 10 db, „Hagyományos Míves Termék” kategóriában 48 db, „Modern Míves Termék” kategóriában 10db és Ajándéktárgy” kategóriába 10 db zsűriszám került kiosztásra.

Gratulálunk az alkotóknak!

  • Szakkör

2024. május 4-én tartották a hímzők a soron következő foglalkozást. A szakkör tagjai a komádi fehérhímzés motívumaival ismerkedtek meg.

  • Rendezvényeken való részvétel

-2024. március 31-én, Debrecenben, a ZOO- Nagyerdei Kultúrpark húsvéti rendezvényén vettünk részt.

-2024.  április 13-án játszót tartottunk Derecskén a táncházban.

-2024. április 20-án, Pocsajban a XX. Citerás Találkozó rendezvényen találkozhattak mestereinkkel.

-2024. április 27-én, Nagyrábén a XVII. Sárrét Íze Fesztivál rendezvényen voltunk jelen a Bihari Góré népi játszóval, árusokkal és mesterségbemutatóval.

-2024. május 4-én Püspökladányban vártuk az érdeklődőket árusokkal és mesterségbemutatóval.

  • Vándorlegény pályázat Észak-Alföld régió

Vándorlegény pályázat Észak-Alföldrégiójában a tárgyak beadási határideje április 12-e volt. A szakmai zsűri április 18-án értékelte a beérkezett pályaműveket.

Április 30-án, kedden került megrendezésre Berettyóújfaluban a Nadányi Zoltán Művelődési Házban a XV. Országos Gyerek- és Népi Ifjúsági Kézműves Pályázat Észak-Alföld régió kiállításmegnyitó és díjátadó ünnepsége a Nemzeti Kulturális Alap és a Kézműves Alapítvány támogatásával. Hatalmas érdeklődés övezte a rendezvényt. Örömünkre szép számmal képviseltették magukat a pályázó csoportok. A jó hangulatot a Kacor citerazenekar szolgáltatta Balázs Amarilla vezetésével. A vendégeket Muraközi István Berettyóújfalu polgármestere, Majosi Pálma a Berettyóújfalui Tankerületi Központ Igazgatója és házigazdaként Kolozsvári István a Bihari Népművészeti Egyesület Elnöke köszöntötte. A kiállítást Dr. Tar Károlyné a Kézműves Alapítvány alapító kurátora nyitotta meg és egyúttal a pályázat elmúlt 30 évének történetébe nyújtott betekintést. A pályázatra beérkezett alkotásokat Dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus, nyugalmazott megyei múzeumigazgató, a zsűri elnöke értékelte. A 250 beadott pályázati munkából (a készletek persze növelték a darabszámot) a zsűri 182 pályamunkát javasolt díjazásra, 49-et csak kiállításra, 19-et nem fogadtak el. Az említett pályamunkák 181 alkotótól érkeztek be, ebből 30 csoportos (több mint 131 főt jelent), 50 egyéni pályázó volt. Az értékelés módja korosztályokként változott. Az első két kategóriában, vagyis a gyermekeknél arany-, ezüst és bronz oklevelet kaptak a pályázók. Eredmények: az I. korcsoportban csoportos kategóriában: 3 arany, 1 ezüst, 3 bronz oklevél Egyéni kategóriában: 1 arany, 1 ezüst, 2 bronz oklevél, II. korcsoportan csoportos kategóriában: 4 arany, 3 ezüst, 1 bronz oklevél Egyéni kategóriában: 2 arany, 1 ezüst oklevél; I-II. kategória 1 arany oklevél.

Az ifjúsági korosztálynál, vagyis a III. és IV. korcsoportban Kiemelt közösségi/egyéni alkotói nagydíjat, közösségi/ egyéni alkotói nagydíjat, közösségi/ egyéni díjat kaptak a zsűri döntése alapján a pályamunkákat benyújtók.   A két korcsoportban összesen, csoportos kategóriában 3 kiemelt közösségi nagydíjat, 2 közösségi alkotói nagydíjat, 2 közösségi alkotói díjat ítélt oda a zsűri. Egyéni kategóriában 3 kiemelt egyéni alkotói nagydíj, 5 egyéni alkotói nagydíj, 13 egyéni alkotói díj és egy egyéni alkotói különdíj került kiosztásra. Így az ifjúsági korcsoportban összesen 29 díjazott volt. A díjakat a Kézműves Alapítvány ajánlotta föl, amelyet ez úton is köszönünk!  Továbbá köszönjük, hogy két díj felajánlásával a Debreceni és Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület, egy különdíjjal pedig a Cívis Hagyományőrző Népművészeti Egyesület is támogatta a rendezvényt. A kiállítás a Nadányi Művelődési Ház Vármegye Galériájában volt látható május 17-ig.

A rendkívül szép kiállítást Magyar Zita népi iparművész, etnográfus rendezte.

Zárásként a jó hangulatot fokozta Simándi László néprajzkutató, népmesemondó, akinek a meséje miről másról szólhatott volna, mint a „Mesés mesterségekről”.

Szívből gratulálunk minden pályázónak a színvonalas pályázathoz!

Berettyó Televízió

https://www.facebook.com/berettyo.televizio/videos/757968739841999

  • Felhívás

Várjuk az érdeklődőket, jelentkezőket a XXVI. Országos Felnőtt Kézműves Alkotótáborba, amely 2024. 07.22-2024.07.26. között kerül megrendezésre!

 Idén is változatos lehetőséget kínálunk a különböző kismesterségek kipróbálására, a már meglévő ismeretek bővítésére. A műhelyfoglalkozásokat egyesületünk mesterei irányítják. A programban szerepel bőrművesség, gyöngyfűzés, szűrrátét-, nemez-, tűzzománckészítés, fazekasság, kosárfonás, szövés, szalmafonás hímzés. Valamint egy egész napos kirándulás várja a résztvevőket.

A táborral kapcsolatosan további információ és jelentkezés:

Alkotóház: 54/ 400-146 vagy 0620-5860181

nepmuv93@gmail.com

Halászné Nagy Andrea:

nagy12andrea@gmail.com