• Szakkörök, képzések

Az új év elejétől is szorgalmasan tanulnak és alkotnak Alkotóházunkban a hímző szakkörösök és a Hagyományok Háza kosárfonó képzésén részt vevők. Amikor éppen nem a kosárfonók tanulják a mesterség fogásait, akkor a hímzők töltik meg a nagytermet és folytatják a Zobor vidéki hímzés elsajátítását.

  • A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó eseményeink

 Az emléknap alkalmából rendezett programok között több olyat találhatunk, ahol egyesületünk tagjai aktívan közreműködtek, van aki mesterségbemutatón vett részt, vagy kiállítása nyílt, vagy díjat kapott.

  • Kiállítás

Biharkeresztes Város Önkormányzata, valamint a Városi Művelődési Ház és Könyvtár a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett KÖZÖS GYÖKEREINK című kiállítás 2024. január 18-án 16.00 órakor nyitotta meg kapuit. Az érdeklődők Fazekas Ferenc, a népművészet mestere és tanítványai – köztük Elekné Tóth Beatrix – csoportos tárlatát tekinthetik meg. A kiállítás megtekinthető 2024. január 31-ig a Városi Művelődési Ház és Könyvtár Nagy István termében (Biharkeresztes, Hősök tere 12.) Szeretettel gratulálunk valamennyi kiállító fazekasnak!

Facebook cikk

  • Mesterségbemutató, tudásátadás

Mesterségek Farsangját rendeztek a Magyar Kultúra Napja alkalmából a 120 éves a Tímárházban. A DEMKI –Tímárház Népi Kézműves Alkotóházban Debrecen, közel 20 hagyományos népművészeti mesterség élő bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők Hajdú Bihar Vármegye kézműves alkotóinak közreműködésével. Az eseményen a Bihari Népművészeti Egyesület mesterei is részt vettek.

A bocskorkészítést Gál Attila népi iparművész, a karikásostor fonását Irimiás László a népművészet ifjú mestere, a hímzést Tarsoly Andorné népi iparművész és Gyarmati Éva vászonhímző, a csipkeverést Buka Csabáné népi iparművész, a viseletvarrást Marczin Istvánné népi iparművész és Marczin Vanda szűrszabóinas, a szűrrátét-készítést Porkoláb Ferenc a népművészet mestere, a szűrhímzést Hímer Marianna szűrhímző, viseletkészítő mutatta be.

Facebook cikk

  • Kitüntetés

Berettyóújfalu Város Önkormányzata a magyar kultúra napján három évente adja át a város kulturális kitüntetését, az Erdélyi Gábor-díjat. A kitüntetés többek között annak a személynek adományozható, aki tevékenységével a város kulturális életét gazdagította, vagy a közművelődés területén szolgálta, szolgálja az itt élőket. A díjat ebben az évben Kolozsvári István, egyesületünk elnöke vehetett át 2024. január 20-án, a Nadányi Zoltán Művelődési Házban rendezett gálaműsoron. Nagy szeretettel gratulálunk!

Teljes cikk

  • Életmű-kiállítás

Bagossy Sándor Népművészet Mestere díjjal kitüntetett fazekasmester, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagjának kiállítása nyílt január 12-én, Három ország fazekasa címmel az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban Szolnokon.

A kiállítását február 3-ig tekinthető meg az Agóra emeletén. (Szolnok, Hild János tér 1.)

Facebook cikk

  • Gyászhír

Megrendülten, mély fájdalommal tudatjuk, hogy mindössze 39 évesen, türelemmel és méltósággal viselt betegség után elment közülünk Német Attila, a Bihari Népművészeti Egyesület és a Magyarországi Kovácsmíves Céh tagja, 2017-ben az év ifjú mestere kitüntető címmel elismert kovácsmester. Egy évtizede kötelezte el magát ezzel a szakmával, és nagyon rövid idő alatt vált a népi kézművesség legújabb nemzedékének egyik meghatározó, példaadó képviselőjévé. Nyugodjon békében!

 

  • Pályázat

Várjuk a jelentkezéseket a XV. VÁNDORLEGÉNY Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra! Jelentkezési határidő: 2024. február 25. A nevezés díjtalan.

További információk és jelentkezési lap