• Egyesületünk is képviseltette magát Dinnyésen április 27-28-án, a Hagyományok Háza Hálózat hazai stratégiai partnerszervezeteinek szervezett éves találkozóján. A kétnapos eseményen értékeltük az elmúlt évi közös munkát, s aktuális kérdéseket is megvitattunk, kiváltképp a tartalmi munka jövőbeli részleteit. Köszönet a M-ART Egyesületnek a mindenre kiterjedő vendéglátásért! A részletek Csermák Zoltán alábbi tudósításban olvashatók: https://folkradio.hu/…/10004/halozati-talalkozo-dinnyesen
  • Május 3-án, nyitottuk meg Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban a Komádi hímzés 50 éve című jubileumi kiállítást, mely Komádi és Debrecen után a fővárosban is bemutatja a tavaly szeptemberi Fekete Erzsébet Komádi Hímzőpályázatra beérkezett alkotások legjavát. A megnyitón Czingel Szilvia múzeumvezető és Tóth Ferenc, Komái polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Zenei kíséretről az ugyancsak Komádiból érkező Csicseriborsó Gyermek Citerazenekar tagjai gondoskodtak, Vmirjánczki Andrea vezetésével, a Pálfi Sándor hangszerkészítő népi iparművész által megalkotott citerákon. A kiállítást Kolozsvári István egyesületi elnök nyitotta meg. Köszönet minden alkotónak, szervezőnek, közreműködőnek és a házigazdáknak – külön is dr. Illés Károlynénak, a kiállítás kurátorának és Borbényi Éva kiállításrendezőnek –, hogy a komádi hímzőkultúra legújabb gyöngyszemeit ismét bemutathattuk a nagyközönségnek!
  • Május 7-én, és 8-án, valamint 14-én, és 15-én, folytatódott a Csoóri Sándor Alap támogatásával megvalósuló kosárfonó szakkör munkája az Alkotóházban, Szatmári Ferenc és Szatmári Ferencné népi iparművészek vezetésével.
  • Május 17-én, a Nagyváradi Vár Fejedelmi Palotájában, a 30. Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében mutathattuk be a Bihari Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból álló gyűjteményes kiállítást. Nagy öröm számunkra, hogy Biharország szívében erre, egy ilyen rangos alkalmon lehetőségünk nyílott. Kiállításunkat a nagyváradi Tanoda Egyesület szervezte, a megvalósításban Pázmán Ida, a Nagyváradi Kézművesház vezetője nyújtott segítséget. A kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Kecse Gabriella, a Tanoda Egyesület elnöke, valamint Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere. A kiállítást Dr. Balázs Géza, az ELTE és a PKE egyetemi tanára nyitotta meg, akivel a nyaranta, Berettyóújfaluban megvalósuló Partiumi Szabadegyetemek közös szervezése révén több éves szakmai és baráti kapcsolatban állunk. A rendezvényen Turzó Boglárka népdalénekes a Bencze Lászlóné gyűjtéséből származó bihari dallamokkal vezette fel közös ünneplésünket. Szeretettel gratulálunk minden alkotónak! Fényképek
  • Május 21-én, több helyszínen, rendezvényen is rész vettünk.
  • A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága meghívására a VIII. Bihari Táj Napján vettünk részt Biharugrán, a Bihari Madárvártán. Az esemény programjához igazodva különböző vessző- és gyékényfeldolgozási technikákból és a bihari-sárréti pásztorkultúra hagyományos mesterségeiből (bőrművesség, szűr-, szűrrátét- és ostorkészítés) adhattak ízelítőt alkotóink. A mesterek magukkal hozva portékáikat, mesterségbemutatót és a kisebbeknek játékos foglalkozásokat tartottak.
  • Szintén ezen a napon zajlottak Berettyóújfaluban a város napja szabadtéri rendezvényei. A délutáni órákban, a Bodorka NépmesePonttal közösen vártuk a kilátogató családok apraját és nagyját játszóházi foglalkozással, mesterségbemutatókkal.
  • Ugyancsak szombaton, a debreceni Dósa nádor téren, A Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház meghívására néhány mesterünk részt vett a Virágok Városa Debrecen című összművészeti rendezvényen.