• A 27. Gyermek alkotótáboraink idén július 5-9. és július 12-16. között valósultak meg. A gyerekek kipróbálhatták a szövést, seprűkötést, fazekasságot, fonalfestést, mézeskalács-készítést, gyöngyfűzést, textilfestést, gyertyamártást, kötélverést, papírmerítést, rongybaba-készítést, bőrözést, tűzzománc-készítést, nemezelést, szűrrátét-készítést. A programot kirándulás, játékos foglalkozások, néptánc színesítette. Az első hét záró napjáról az M5 Híradó is beszámolt.

A tudósítás 10.40 perctől itt érhető el:

https://mediaklikk.hu/…/2021/07/09/m5-hirado-2021-julius-9

  • Július minden hétvégéjén Debrecen város önkormányzata ingyenes árusítási lehetőséget biztosított Debrecenben a Virágpiac területén a kézműves alkotóknak.
  • Július 19-23. Csuhé- és gyékényfonó táborként indult, az igényekhez alkalmazkodva azonban mára már több mesterség elsajátítására ad lehetőséget az a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott 23. Országos Felnőtt Csuhéfonó és Kézműves Alkotótábor. A résztvevők elmélyedhettek a fazekasság, szövés, tűzzománc-készítés, bőrözés, nemezelés, vessző-, csuhé-, és szalmafonás, szűrrátét-készítés rejtelmeibe, és szakmai kiránduláson vehettek részt. A táborozók idén is sok-sok élménnyel és saját készítésű alkotással gazdagodva térnek haza. Köszönjük nekik, hogy velünk töltötték a hetet, szeretettel várjuk őket vissza a jövő nyáron is!

A Berettyó Televízió tudósítása:

https://www.youtube.com/watch?v=I4oOFZsLfhM

  • A Honismereti Szövetség ez év júliusában, Debrecenben rendezte meg a XLVIII. Országos Honismereti Akadémiát. A Debreceni Református Kollégium oratóriumában megtartott megnyitó alkalmával – a hagyományoknak megfelelően – a házigazdák szalagot kötöttek az akadémia vándorbotjára. A szervezők a szalag elkészítésére egyesületünket kérték fel. Ezt a nemes feladatot az idén 50 éves Fekete Erzsébet Hímző Kör tagja, Simándi Jánosné vállalta és végezte el, így egy komádi hímzéssel ellátott szalagot köthetett fel a Hajdú-Bihar Megyei és Debreceni Honismereti Egyesület két elnökségi tagja, Szendiné dr. Orvos Erzsébet megyei levéltárigazgató és dr. Török Péter, a Bihari Múzeum vezetője a vándorbotra, egyúttal pedig ismertették a megyei értéktárban is szereplő komádi hímzés múltját és jelentőségét.
  • A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár meghívására július 23-25. között, Hajdúszoboszlón egyesületünk mesterei is kínálták portékáikat és bemutatták mesterségüket, a családokat pedig a Bihari Góré Játszóházzal vártuk. Szoboszlói Folkhétvégén.
  • Augusztus 7. Egyesületünk mesterei és a Bihari Góré Játszóház is részt vettek az elmúlt hétvégén a X. Derecskei Verbunktalálkozón. Köszönjük a meghívást és a szívélyes fogadtatást!
  • Augusztus 12-én, egész napos ingyenes Hagyományok Háza nap volt a jubileum jegyében Debrecenben a Békás-tónál. ​Kézműves kirakodó vásárral, kézműves foglalkozásokkal, népmese előadásokkal, szakmai eszmecserékkel, népdaltanulással a Szabadtéri Színpad előtti téren és annak környezetében.

A nap házigazdái: Gyönyörű Zsigmond, Bakator Zenekar, Soroglya Népzenei Együttes volt.

A nap kiemelt szakmai partnerei a Főnix Néptáncegyüttes Egyesület és a Bihari Népművészeti Egyesület volt. Résztvevők: DEMKI Tímárház- Kézművesek Háza, Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium, Kézműves Alapítvány

Gyemekprogramok: Bihari Góré Játszóház, Bodorka NépmesePont, Debreceni NépmesePont

  • Mélyen megrendülve adjuk hírül, hogy egyesületünk tagja, a komádi Fekete Erzsébet Hímző Kör vezetője, Bagdi Gyuláné 2021. augusztus 9-én elhunyt. Erzsike néni egész életét a ruhaiparban töltötte, a komádi hímzéssel pedig több mint húsz éve foglalkozott. 2014 óta vezette a komádi szakkört, amely épp ebben az évben lett 50 éves. Hónapok óta készültünk együtt ennek a jeles alkalomnak a közös megünneplésére, de szeptemberben sajnos már nélküle gyűlünk össze Komádiban, hogy méltassuk a komádi hímzés hagyományának éltetőit. Immár Ő is belépett a kiemelkedő elődök panteonjába! Fájó hiányát és nemes emlékét megőrizzük és együttérzéssel osztozunk családja fájdalmában. Nyugodjon békében!
  • Augusztus 20-án nyílik meg a Bihari Múzeum új állandó kiállítása, melynek a Sárrét vízivilágát, valamint néprajzi értékeit bemutató egységei kialakításában egyesületünk több tagja is közreműködött. Szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe a megújult tartalmú, A táj és az ember címet viselő állandó tárlatot!
  • Augusztus 20-21-22.

A 35. Mesterségek Ünnepére gyűltek össze a Budai várban a kézműves mesterek, népművészeti egyesületek az ország több pontjáról, 2021. augusztus 20-22-ig. A Bihari Népművészeti Egyesület a Szentháromság parkban várta az érdeklődőket mesterségbemutatókkal, a Bihari góré játszóval és míves portékákkal. A rendezvényre látogatók válogathattak a színes kísérőprogramokból. A Bodorka NépmesePont, Egyesületünk játszóházát gazdagította mesékkel és játékkal.

Ünnep az ünnepben: Buglyó Péter kádármester augusztus 22-én, személyesen is átvehette a NESZ 2020-as Hagyományőrző díját a Mesterségek Ünnepe díjátadó rendezvényén.

  • A debreceni, valamint az országos népművészeti szervezetek, intézmények meghirdetik a XIV. Vándorlegény – Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot. Az Észak-Alföld régió három megyéjéből ebben az évben is egyesületünkhöz lehet benyújtani a pályamunkákat, a regionális kiállításra és díjátadóra Berettyóújfaluban kerül sor. Szeptember 10-ig várjuk a 35 év alatti egyéni alkotók, illetve alkotóközösségek jelentkezését! Sikeres felkészülést kívánunk minden pályázónak! A pályázati dokumentumokat megtalálhatják egyesületünk honlapján: http://www.berettyobne.hu/