Igen mozgalmas, sok eseménnyel teli időszak volt ez a számunkra. Gyakran párhuzamosan futottak programjaink.

  • szeptember 25.-26. A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hétvégéjének témája az Egyesületünknél az őszi népszokások felelevenítése volt. A pásztorok elszegődésének és a számadásának ideje kapcsán megemlékeztünk, a régi pásztor-ünnepről.

 A régi paraszti világban mindennek haszna volt. A gyékénynek a kukorica csutkájának, a csuhénak, az állati bőröknek, az agyagnak… Használati tárgyak, játékok készültek belőlük. Az egyes munkák után semmi nem maradt haszontalan, a megmaradt anyag életre kelt. Akárcsak a juhok gyapja.

Pénteken gyerekcsoportokat fogadtunk, akik kipróbálhatták a fazekasságot, a gyöngyfűzést és eszközös népi gyerekjátékokat. Szombaton 9 órától pedig az érdeklődő kicsiket és nagyokat, családokat vártuk gyékénykötéssel, szűrrátét-készítéssel, szarufaragással és bőrművességgel. Ezen a hétvégén is benépesült a ház.

  • szeptember 24.-27. között. A három éve indult „Hálózatépítés az élő néphagyományért” című programsorozat keretében megvalósuló négy napos workshop idei témája, a szálas anyag mai alkalmazásának lehetőségei volt. Az egyedülálló tudással rendelkező Kovács Tibor gyékénykötő mester által vezetett műhelymunkán, a gyékényfeldolgozással és fonási technikákkal ismerkedhettek meg a résztvevők. A pénteki napot Bojton töltötték a résztvevők. Megismerhették azt a műemlék Tájház portát, amely eredeti állapotában, hitelesen őrzi a bojti építészeti hagyományokat. A helyi kézműves hagyományok felelevenítésében Fekete Sándorné Margitka volt a segítségünkre, ő volt a házigazdánk.
  • szeptember 25-26-án, Cegléden, a Kossuth Lajos Művelődési Központban rendezte meg a NESZ Régi, ritka Mesterségek Szakmai Bizottsága a körébe tartozó alkotók szakmai konferenciáját. Egyesületünk tagjai közül Szatmári Ferenc és Szatmári Ferencné Katika, a cirokseprű-készítés tudói és művelői vettek részt. Figyelemre méltó a sokoldalúságuk, nem csak vesszőfonó népi iparművészek, hanem a cirok-seprű készítés tudásával is rendelkeznek. Elméleti és gyakorlati bemutatót is tartottak a résztvevőknek.

Részletes tudósítás az eseményről:

https://www.cegled.hu/index.php?t=hir&id=9908…

  • szeptember 28. Az Alkotóházunkban tartotta közgyűlését a Bihari Múzeum Baráti Köre. A régről meglévő alapokra építve, több területen számos új együttműködés formálódik a két egyesület, valamint az intézmény – a Berettyó Kulturális Központ, azon belül is a Bihari Múzeum – között. Együtt valósítottuk meg idén a 44. Bihari Honismereti Tábort, az 5. Partiumi Szabadegyetemet, részt veszünk a múzeum új állandó kiállításainak létrehozásában, októberben pedig az intézmény működtetésében lévő zsinagógában, a város legújabb kulturális közösségi terében rendezzük meg az Élő Népművészet pályázat regionális kiállítását is. Évközi programjainknak pedig számos alkalommal ad otthont a Nadányi Zoltán Művelődési Ház.
  • szeptember 30. A Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében megvalósuló műhelymunka keretében áttekintettük a megyei, térségi és települési szintű fejlesztési stratégiák és programok előkészítésének és megvalósításának szintjeit, melyeken keresztül az önkormányzatok, az intézmények és a civil szervezetek is meghatározhatják saját szerepüket és lehetőségeiket. A folytatás októberben és novemberben, Berettyóújfaluban és Bojton lesz.
  • október 3-án, szombaton délután, Debrecenben a Főnix Rendezvényszervező Kft. meghívására – sok más színes program mellett – a Bihari Góré Játszóház ismét várta a családokat, a Dósa nádor téren.

https://www.facebook.com/debrecentetszik/videos/775483623284951

  • október 10-én, újra ott voltunk Debrecenben, a Dósa nádor téren a Bihari Góréval, mert szombaton kezdetét vette a “Debreceni ősz – kisfarsangi mulatságok Mihály-naptól Márton-napig” című programsorozat. Köszönjük a meghívást!
  • október 16-án, Berettyóújfaluban, a Makk Kálmán Moziban került sor Az Élő Népművészet A XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Pályázat Észak-Alföld régió eredményhirdetésre és díjátadásra. Turzó Boglárka népdalénekes és a Sárkányhúzó Zenekar népzenei felvezetője után, Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke és Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere köszöntötte a három megyéből meghívott kiállító és díjazott alkotókat. A régióból beadott pályamunkákat Beszprémy Katalin, az ONK kurátora értékelte, ezt követően pedig átadta a 20 díjazott egyéni pályázó, illetve alkotóközösség okleveleit. Természetesen valamennyi kiállító emléklapot vehetett át.

A megnyitó és a vendéglátás után együtt sétáltunk át a kiállításra.

Meghatóan figyelemre méltó helyszínen, Berettyóújfalu legújabb kulturális-közösségi terében, a frissen felújított zsinagóga épületében rendezhettük meg a regionális kiállítást. 2020. december 18-ig látogatható, munkanapokon 13-17 óra között, bármely más időpontban pedig előzetes bejelentkezés alapján várjuk az érdeklődő látogatókat! A belépés természetesen ingyenes. Bejelentkezni az Egyesület elérhetőségein (54/400-146, nepmuv93@gmail.com) lehet.

Gratulálunk kiállított alkotások készítőinek és a díjazottaknak! Köszönjük a kiállítás rendezését Magyar Zitának és segítőinek!

XVII. ONK – Észak-Alföld – régiós kiállítás

  • Az M5 Híradó adásában 5.22 perctől látható tudósítás az Élő Népművészet – XVII. Országos Népművészeti Kiállítás regionális kiállításáról, mely egyben az első rendezvény a megújult berettyóújfalui zsinagógában.

https://mediaklikk.hu/…/10/16/m5-hirado-2020-oktober-16…

  • Az ONK országos zsűrije 2020.október 19-én, hétfőn érkezett, hogy a legjobbak legjobbjait kiválasztva meghatározza az országos mezőny részvevőit.