• Folktrend-2020

Az idei Mesterségek Ünnepe ezúttal szűkebb keretek között kezdődött el augusztus 20-án, a Budavári Palota Oroszlános udvarában. A népi viseletek mai hordhatóságának jegyében, a tavalyihoz hasonlóan, most is teret kapott az agrártárca által elindított mozgalom. Az immáron negyedik alkalommal megrendezett divatbemutatón a „Hagyomány a divatban – viselet másként” hungarikum pályázat 24 nyertesének ruha- és kiegészítő-kollekcióit láthatták az érdeklődők. Szeretettel gratulálunk Szegény Erzsébetnek, egyesületünk tagjának, aki komádi hímzéssel díszített keresztelőruha-kollekciójával került be a legjobbakat bemutató katalógusba!

  • 08.27.-30. között négy napos kovács, ötvös, késes tudásátadás workshopot tartottunk a három éve indult, “EFOP-Hálózatépítés az élő néphagyományért program ” keretében. Az idei rendezvényünk témája, az ötvösség volt. A csütörtöktől vasárnapig tartó program, érdekes előadásokkal és izgalmas műhelymunkával telt.
  • 08.30. Virágoskúton jártunk, a XIII. Bio- és Kézműves Vásáron és Pásztortalálkozón. Hála és köszönet Rózsa Péternek és családjának, munkatársainak az újabb szíves vendéglátásért, a rég várt találkozásokat, szakmai konzultációkat is tartogató lehetőségért!
  • szeptember 5-én, a régió kézművesei vártak minden kedves érdeklődőt a”Debrecenbe kéne menni!” Mesterségek Ünnepe – másként! rendezvényére a Dósa nádor térre. Alapvetően másként, máskor és máshol, mint megszoktuk. jött létre a rendezvény. Viszont van, ami változatlan, az hogy minden korosztály megtalálhatta a számára megfelelő programot. A kicsik mesét hallgathattak, a bihari góréban hagyományos népi játékokat játszhattak, a felnőttek a míves portékák vásárlása mellett, jeles előadók műsorait élvezhették. Kézműves bemutatókon vehettek részt és a három megyéből érkező kézművesek portékáiban gyönyörködhettek. Délelőtt megnyitotta kapuit a felújított Tímárház. Az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt.
  • szeptember 18-20. között Berettyóújfaluban, a Morotva Liget Sport és Szabadidőközpontban volt a Gyöngyvirágos Vándorkurzus első állomása. A rendezvény a Gyöngyvirágos Folkműhely szervezésében, a Hagyományok Háza támogatásával, a Bihari Népművészeti Egyesület “Kézzel-lábbal hagyomány” című szakmai programja részeként valósult meg. Szeretettel vártunk ide minden népzenébe belemerülni vágyó embert, korhatártól függetlenül. A kurzuson, ének, hegedű, brácsa és nagybőgő tanításon lehetett részt venni. Oktattak Sőregi Anna és a Góbé Folkside.
  • szeptember 9-én a “Cifrán-szűrösen” címmel rendezett szakmai napon a hajdúsámsoni Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely, melynek Hajdú-Bihar megye szűrkészítő hagyománya volt a témája. Megtisztelő volt, hogy részesei lehettünk ennek a szakmai programnak, és hogy bemutathattuk a bihari szűröket – kiváltképp a szűrrátét technikáját -, valamint a Bihari Népművészeti Egyesület 15 éve elindított “Kitesszük a szűrét…” elnevezésű országos pályázatát és annak előzményeit.
  • “Cifrán-szűrösen”:

Hétfőnként gyűlnek össze és alkotnak a szövő szakköröseink különböző színű és formájú használati tárgyakat, táskákat, és kiegészítőiket. Egyre több csodás tárgy készül el a szorgos kezek munkájának eredményeként, az alkotók örömére.

2020.09.19.-20. között, a kosárfonó szakkörön sorra készültek a kosarak. A résztvevők a szombati és vasárnapi szorgos munka után, örömmel és büszkén tértek haza az elkészült munkáikkal.