Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

  • 2019. október 19-én, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Hagyományok Házában tartotta tisztújító küldöttgyűlését, ahol megválasztották a NESZ elnökségét és ellenőrző bizottságát. A küldöttek a következő 3 évre az alelnökök közé választották Kolozsvári Istvánt a Bihari Népművészeti Egyesület elnökét. Az ellenőrző bizottságban a szavazatok alapján tovább folytatja munkáját Török Istvánné a Bihari Népművészeti Egyesület tiszteletbeli elnöke. Gratulálunk nekik és további sikeres munkát kívánunk!
  • 2019. október 21-25. között 4 napos workshop volt az Alkotóházunkban. Témája szálas anyag mai alkalmazásának lehetőségei. Az első nap előadása a csuhé alkalmazásáról szólt a mai lakáskultúrában. Ezt követte az izgalmas munka. Csuhé szalvétatartókat készítettek a résztvevők. Az első két nap szakmai vezetője Bárány Mara népi iparművész, kézműves oktató volt. A harmadik napon ajtókopogtatók készültek szalmából Szabó Sándorné Jurcsek Emília szalmafonó népi iparművész segítségével. A negyedik napon szalmaboronák készültek Pelbártné Zöld Klára szalmafonó irányításával.
  • 2019. november 5-én országos díjátadó ünnepségen vehettünk részt Lakitelken. Hatalmas öröm és büszkeség minden bihari hagyományőrző számára, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet által alapított kitüntetések közül – az első körben – vehette át Fekete Sándorné, Margitka a Közösségépítő Önkéntes díjat. Mára széles körben ismert, elismert és követendő példává vált mindaz, amit Bojton, a helyi közösség szolgálatában, a tájház vezetőjeként, valamint a mi egyesületünkben, sőt a térségben és az ország határain túl végez évtizedek óta. Gratulálunk, és jó egészséget kívánunk a további munkájához!
  • 2019. november 8-án és 9-én, a szokásosnál is nagyon létszámban és kínálattal vettünk részt a XXII. Bihari Számadó Napokon. Nagy sikert aratott a Nagy Magdolna szövő népi iparművész szakoktató vezette szövőműhely. A helyi értéktárban szereplő munkák alkotói közül több tagunk is átvehette a Bihari kincse megtisztelő díjat. Ebben az évben Szatmári Ferenc népi iparművész vesszőtárgyai, Sárközi Béláné népi iparművész szűrrátétes alkotásai, valamint a furtai hímzés, váltak hivatalosan is Bihar kincsévé.  Gratulálunk minden díjazottnak, a résztvevőknek és köszönjük a lehetőséget a szervezőknek! 
  • 2019. november 8-án este megtartottuk évadzáró ünnepi közgyűlésünket a Nadányi Zoltán Művelődési Házban. A rendezvény a Baraboly Néptáncegyüttes műsorával kezdődött, majd Kolozsvári István az Egyesület elnöke összegezte az elmúlt egy esztendő munkáját, eredményeit. Együtt örülhettünk tagjaink sikereinek. Az este jó hangulatban telt, hasznos beszélgetésekkel, finom vacsorával és élő zenével.
  • 2019. november 22-én, Sárándon folytatódik a Szülőföldünk Biharország kiállítás sorozatunk. Minden érdeklődőt várunka a helyi Közösségi Házba a kiállítás megnyitójára!