Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

  • 2019. szeptember 30-án megtörtént, a XIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat Észak-Alföld régióba benyújtott pályamunkák zsűrizése.

77 pályázó, 352 alkotását értékelte a zsűri, amelynek tagjai F. Tóth Mária a NESZ Képzés – Oktatás Szakbizottság tagja, Magyar Zita etnográfus a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész, fazekas és Hutkai László népi iparművész, bőrös voltak.

  • 2019. október 4-én került sor régiós kiállítás megnyitójára és díjátadójára.

A kiállítást Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője, a NESZ Képzési és Oktatási Bizottságának tagja nyitotta meg. A pályamunkákat Hutkai László a zsűri tagja értékelte.

 Több megosztott díj került kiosztásra, mert nagyon színvonalas anyag érkezett be.

 A Gyermek kategóriában I. korosztály, 6-10 éveseknél 4 csoport és 2 egyéni pályázó kapott díjat.

A Gyermek kategória II. korosztály, 11-14 éveseknél 3 csoport és 5 egyéni pályázót díjaztak.

Az Ifjúsági kategóriában, a 15-25 év közötti fiatalok esetében 5 csoportot és 12 egyéni pályázót jutalmazott, valamint 3 kiemelt különdíjat adott a zsűri. További díjak felajánlásával támogatták a rendezvényt:

– Hagyományok Háza,

– Kézműves Alapítvány,

– Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület, 

– Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület,  

– Sárándi Hagyományőrző Egyesület, 

– Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület, 

– Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete.

A rendezvényre látogató gyerekeknek lehetőségük volt játszóházi foglalkozás keretében nemezelni, mézeskalácsot díszíteni és szűrrátétet készíteni.

A három megye legtehetségesebb ifjú kézműveseinek pályamunkái október végéig láthatók Berettyóújfaluban a Nadányi Zoltán Művelődési Házban.  A kiállítás megtekintésére minden érdeklődőt szeretettel várunk!

  • 2019. október 5-én, a Hortobágyon a Magyar Szürke-barátok és Hajdú-Bihar Megyei Érték Nap

A program keretében,Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke, Bihar Értékközösség címmel tartott előadást. Az egyesület néhány tagjai a rendezvény Hungarikum játszóházi foglalkozását vezette.

  • 2019. október 07., a Magyar Népi Kultúra napja

Nagyváradon, általános iskolásoknak Oroszné Fekete Zsuzsanna és Szántóné Finta Erzsébet tartott játszóházi foglalkozást.

  • 30. Józsai Szüreti Nap

2019. október 12-én, a DMK Józsai Közösségi Házának meghívására mi is részt vettünk a 30. Józsai Szüreti Napon. A szép időben „GÓRÉ”- népi játszóházzal és árusokkal várta az egyesület az arra látogatókat.

  • Szakköreink

Az Alkotóházban hétvégenként kosárfonó és szövő szakkörök foglalkozásai váltják egymást.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET