Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

  • Január 21.-én, a Magyar Kultúra Ünnepe programjára érkezett városunkba Somogyi Győző Munkácsy- és Kossuth-díjas festő és grafikusművész, akinek a Nadányi Zoltán Művelődési Házban nyílt meg a Magyar királyok arcképcsarnoka című kiállítása. Feleségével, Korényi Dalma szobrászművésszel városunkban töltötte a megnyitó előtti napot, és nagy örömünkre az egyesület Alkotóházába is ellátogatott, ahol a mestereink munkáinak szépsége és műfajok sokasága csodálattal töltötte el őket. 
  • Januárban és február 2–án és 16-án az Alkotóházunkban kéthetente tartandó, Családi kézműves foglalkozások voltak. A foglalkozásokon ajtótámasz figurákat textilből, majd többek kérésére gyöngyszövés technikával készítettünk karkötőt vagy kulcstartót, valamint nyakpántot és még űztük a telet, farsangi dob készítésével. 
  • Az egyesület néhány tagja részt vett a Derecskei Disznótoros vásárban, a művészi és színvonalas kézműves termékeikkel. 
  • Esztárból fogadtuk az iskolásokat. Kétszálas gyöngyfűzési technikával készíthettek karkötőt, kulcstartót. Nagyon élvezték a gazdag színválasztékot és esztétikusan variálták a fűzés során a mintákat. 
  • A Komádi hímzés értékőrző feldolgozása. A Bihari Népművészeti Egyesület vezetősége, a Komádi Fekete Erzsébet Díszítőművészeti Szakkör, valamint a Komádi Könyvtár vezetője kezdeményezésére létrejött egy találkozó, hogy a jelenlévők áttekintsék azt az anyagot, amit a Fekete Erzsébet nevét viselő Komádi Hímző szakkör és a könyvtár vezetője gyűjtött össze az utóbbi években, illetve Fekete Erzsébet keresztlánya hagyatékaként ajánlott fel a helytörténeti gyűjtemény számára. Meghívott szakemberek: Beszprémy Katalin a Hagyományok Háza Népi Ipaművészeti Osztálya vezetője, Dr. Illés Károlyné hímző, Népi iparművész, a Népművészet Mestere, Dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató véleményét és segítségét kérték.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET