Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

  • 11.26. Néphagyományt minősítő iskolai vándorprogram keretében fogadtunk Esztárból iskolásokat.

Tematikus játszóház: Alsó tagozatos gyerekek mestereink vezetésével bőrkarkötőt, valamint szűrrátétes ajándéktárgyakat (könyvjelző, poháralátét..) készítettek. A szűrrátét-technika megismertetésének Biharban speciális jelentősége van, ezért már az iskolai programokban megjelenítjük.

  • 11. 19.-23.-ig Adventi készülődés a Bihari Népművészeti Egyesülettel címen, a hét minden napján vidéki iskolákba látogattunk el és adventi hangulatban mézeskalács díszítéssel, csuhédísz készítéssel foglalkoztattunk osztályokat minden évfolyamban.
  • Tárgyalkotó népművészeti képzés (szakkör, tanfolyam)

2018.november 05., 12., 19.,26., december 03.,10.,Hétfőnkénti Hímző szakkör

2018.november08.,22., december.06.,Csütörtökönkénti Bőrös szakkör

  • Kézműves továbbképzést szolgáló esemény (workshop, konferencia, mesterkurzus):

2018.11.22.-25. : „Szűr, guba, nemezviseletek napjainkban”

A sikeres programról beszámolót írt a program felelőse Gyönyörűné Erdei Judit szűrrátét készítő Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész, mely cikk-ként megjelent a Bihari Hírlapban.

  • „Szűrös mesterek találkozója

Nagy jelentőségű, hiánypótló négy napos műhelymunkán vehettek részt az érdeklődők2018. november 22-25 között a Bihari Népművészeti Egyesület és a Hagyományok Háza pályázatának jóvoltából. Ezzel a rendezvénnyel sikeresen zárult, a három éves pályázat első esztendeje. Idén, ez már negyedik workshop volt.

A Szűr, guba, nemez viseletek napjainkban tematikából,a szűrök kerültek a figyelem középpontjába.

Nagy érdeklődés övezte a programot. Az előadások, bemutatók, műhelymunkák során, megismerhették a szűrkészítés és díszítés történetét, és a közelmúlt neves szűrszabó mestereinek munkáját. A szűrhímzésről és annak szakköri munkában történő feldolgozásáról, a mintakincs lakástextíliákon történő továbbéltetéséről Bujdosó Sándorné hímző, a népművészet mester tartott bemutatót. A püspökladányi Csibi Gyulánétól, a népművészet mesterétől és lányától Soós Kálmánnétól elsajátíthatták a hajdúsági szűrhímzés minden munkamozzanatát. Megismerhették a rátétes szűrök bihari specifikumait Dr. V Szathmári Ibolya etnográfustól és Gyönyörűné Erdei Judittól a népművészet ifjú mesterétől. Gyakorlatban kipróbálhatták a teljes rátétes munkafolyamatot Sárközi Béláné szűrrátét-készítő népi iparművésztől, Bak Zoltán szűrszabótól, a népművészet ifjú mesterétől és Porkoláb Ferenctől a népművészet mesterétől.  A műhelyfoglalkozásokon a berettyóújfalui, nagyváradi, nagyszalontai, kalotaszegi szűrszabók mintakincsének, készítésének sajátos eljárásaiban is elmélyedhettek. Szakmai tapasztalatcserékre került sor a mesterek, és az érdeklődők között, valamint mesterek egymásnak is átadhatták tapasztalataikat. A mai viseletekben történő felhasználásról Marczin Istvánné viseletkészítő népi iparművész beszélt.

Valamennyi foglalkozáshoz rögtönzött kiállítási bemutató is társult. A kiállítások részben archív anyag segítségével, de többségében azoknak az alkotóknak a munkáiból épültek fel, akik a foglalkozások közreműködői is voltak egyben. Így élőben is megismerhették a szűrhímzés és szűrrátét díszítés technikáját, alkalmazási lehetőségeit.

Eredményesen zárult a rendezvény, hiszen a negyedik nap végére, az elsajátított ismeretek segítségével, mind a szűrhímzés, mind az applikált, vagy posztóvirágos szűrök, a szűrrátét területéről, saját készítésű tárgyak sokaságával térhettek haza a résztvevők.

Ezek a mesterségek, a kihalás szélén állnak, ezért fontos, hogy minél többen megismerhessék őket..A rendezvény célja e mesterségek továbbéltetése, a  tudásátadás, és a visszatanítás.”

Gyönyörűné Erdei Judit

  • December 7-én megnyílt gyűjteményes kiállításunk Komádiban ” Szülőföldünk Biharország” címmel. A kiállítás 2018.12.17.-ig látogatható 8-15 óráig a Komádi házasságkötő teremben
  • 12.11.-én nyílt meg Derecskén a XXIII. Járási Adventi Népművészeti Kézműves Kiállítás és Vásár. Egyesületünk alkotói is nagy számban jelen vannak kiállítóként, és szép számmal, sokfelől összejöttünk a megnyitón.
  • A városi adventi koszorú második gyertyáját Török Istvánné gyújtotta meg, a Bihari Népművészeti Egyesület tiszteletbeli elnöke.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET