Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

 • Szeptember 20-23.között A négy napos határon átnyúló workshop célja a jó gyakorlatok átadása megvalósult. Berettyóújfalui helyszínnel neves mesterek előadások és műhelyfoglalkozások alkalmával megismertették a bevont érdeklődők-kel- fiatalokkal, fiatal felnőttekkel, a település ifjúsági munka szervezőivel, pedagógusokkal, a munka világába visszatérőkkel… – a szálas anyagok megmunkálásának sokrétűségét, mesterfogásait. A négy nap fantasztikus lehetőség volt az ismeretek megszerzésére, a résztvevők már meglévő ismereteinek bővítésére egyaránt, alkotói közösségek kohéziójának erősítésére. A vessző, gyékény, csuhé, sás megmunkálására számos mesterfogást, régi és új felhasználási lehetőséget mutattak be a meghívott mesterek, és próbálhattak ki a résztvevők.
  A határon túli mesterek munkájának megismerése, tudásának átvétele számunkra kiemelten fontos, mert hozzájárul ahhoz, hogy ez a tudás fennmaradjon, továbbéljen, gazdagítsa és bővítse a Magyarországon élő alkotók kézművesség és népi kismesterség kincsét. A megszerzett tudást meglévő alkotói közösségeinkben továbbadják a résztvevők, ezáltal multiplikálódik a hatás. Köztünk volt F. Tóth Mária a Hagyományok Házából, Legeza Márta fiatal tehetség, Szatmári Ferenc és családja Nép Iparművészek Kosárfonók, valamint Bárány Mara a Hagyományok Házából a csuhéfonás nagymestere, André Sándor és Fekete Sándorné gyékényfonás mesterei és a Heczi család Margitáról sásfonó és sás szék készítő.
 • Ott voltunk a II. Szüreti Mulatságon Komádiban kézműves foglalkozásokkal. Fantasztikus programokban és szíves fogadtatásban volt részünk!
 • Egyesületünk idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A jubileumi év keretében az egyesület gyűjteményes kiállítása nyílt meg „Szülőföldünk, Biharország” címmel 2018. október 8-án, a Nadányi Zoltán Művelődési házban, október 13-án este pedig ünnepi közgyűlést tartottak,
  ahol a Török Istvánné elnök jubileumi beszámolója után, az tisztségátadás is megtörtént. Az elnöki tisztséget ettől a naptól Kolozsvári István tölti be.
 • A Berettyó Rádió közösségportálján írt rólunk:
  „Huszonöt év keresztmetszete- jubilál a Bihari Népművészeti Egyesület
  Szinte napra pontosan 25 évvel ezelőtt, 1993. október 14-én alakult a Bihari Népművészeti Egyesület. Az akkor még 22 fővel működő kör, ma már 187 taggal büszkélkedhet. A most megnyílt „Szülőföldünk Biharország” című tárlat idén már bejárta a Hagyományok Házát Budapesten és a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben is bemutatkozott.
  A jubileumi kiállítás most „hazatért”, 64 kiállító, 27 népi mesterség színe-javát gyűjtötték egy csokorba és mutatják be a berettyóújfalui Bihar Vármegye Képgalériában. A készítők nagy örömmel hozták haza Biharország fővárosába alkotásaikat, szívesen mutatják be az egyesület munkásságának keresztmetszetét. Az egyesület szinte minden népi mesterséget képvisel, többek között fafaragók, kovácsok, tűzzománc- és népi ékszerkészítők, vesszőfonók, bőrművesek, hímzők, nemezelők, mézeskalácsosok, szűrrátét-készítők tevékenykednek a népi mesterek közösségében. A tagok a megalakulás óta tudatosan törekedtek arra, hogy Bihar hagyományait felkutassák, a mesterségeket átörökítsék a fiatalabb generációnak, megőrizve Bihar szellemi-tárgyi kultúráját, kézműves hagyományait. Céljuk olyan közösséget alkotni, amelyben az egyesület tagjai jól érzik magukat, ahol az alkotókedv élteti az alkotómunkát, az értékek őrzését, tovább éltetését.
  A visszatanító munka az egyesület egyik legfőbb célkitűzése, erre a székhelyükön működő Alkotóház 1994 óta áll rendelkezésükre és nagy kihasználtsággal, aktívan működik. Mi sem bizonyítja jobban munkájuk eredményességét, mint a 25 éves jubileum és a mesterek produktumainak zsűrizett termékei. A tagok között a népművészet ifjú mesterei, Gránátalma-díjas kézművesek és népi iparművészek is szép számmal vannak. 2018-ban 75-80 aktív alkotót számlál az egyesület, 32 településről, köztük sok fiatal tehetséget, akik szüleik példáját követve váltak tevékeny kézművesekké. Az elkészült népi alkotások nemcsak díszek, hanem használati eszközök is, olykor modern, innovatív dizájnt követve, népies alapokkal kombinálva. Az egyesület a térségben és országosan is nagy jelentőséggel bír. 1994 óta részt vesznek a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban, a kézművesség legnagyobb seregszemléjén, képviselve a Bihari térség tárgyalkotó népművészetét a tájegységre jellemző viseletben, installációval.
  2003 óta pedig országos szűrrátét-készítő, szűcshímzés és nemezpályázatot, konferenciát is szerveznek, melynek célja átörökíteni a szűrrátéteket viseleten, lakástextílián és egyéb használati tárgyakon. „Ha sikerül a divatot ötvözni a népi motívumokkal és ezt megfelelően alkalmazni is tudják a fiatalok, ha kedvet kapnak az alkotó munkához, már nyert ügyünk van”- fogalmazott Török Istvánné elnök a jubileumi kiállításon, hozzátéve: a gyerekek alkotótáborokban sajátítják el a kismesterségek fogásait. A tárlat megnyitóján Bulcsu László a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke szólt a közösség tartalmi értékeiről. Úgy fogalmazott: „az új mintát a régi szövetre kell varrni”. Az alelnök példaértékűnek nevezte az egyesület hagyomány- átörökítő munkáját. A Kézműves Alapítvány kuratóriuma a jubileumi megnyitón elismerő oklevéllel díjazta a Bihari Népművészeti Egyesületet. V. Szathmári Ibolya etnográfus arról szólt, a 25 éves fennállás alatt a feladat egyben szolgálat is volt, mely rendkívül agilis vezetőkkel, csoportmunkában, önzetlenül érte el a mai, családias légkört. „Minőséget és dicsőséget jelent az egyesület tagjának lenni”- zárta gondolatait V. Szathmári Ibolya. A megnyitót a Tilinkó Népdalkör előadása, Balogh Alíz hegedűjátéka valamint Lajtos Anna zongoraműsora tette teljessé. „
  KHSz.
  (Berettyó Rádió)
 • Eredményes volt a standunk a XXI. Bihari Számadó Napok rendezvényén 2018. október 12-13-án a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban
 • A kéthetente megszokott, szombati családi kézműves foglalkozásunk helyszíne, a Számadónapon volt, október 13.-án szombaton 10.00-12.00-ig, a Kabos Endre Sportcsarnokban, a Bihari Népművészeti Egyesület standjánál.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET