Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

-2017. október 8-án tanulmányi kirándulást tettünk Feketetóra. Fantasztikus volt, mint minden évben!
-2017. október 13-14., Számadó Napok és Ünnepi Közgyűlés.
– Novemberben többféle képzés volt hétről hétre:
• A hímző asszonyoknak továbbképzés
• A LÁDAFIA program keretében mesterség visszatanítás történt. Ezen belül a kosárfonás és gyékénykötés.
• NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. által
„Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves programja” elnevezésű képzés zajlott 2017.11.20—2017.11.23-ig, az Alkotóházunkban. Ennek alkalmával némi anyagismeret és történet után a természetes anyagokkal, népi kézműves technikákkal ismerkedtek az képzésen a résztvevők. Izgalmas napok követték egymást: hétfőn a kosárfonás alkalmával, a vesszővel való küzdelem eredményeként végül szép kosárkák készültek, kedden a mézeskalács készítése, díszítése, motívumvilága varázsolta hangulatossá a képzést, szerdán nemezelésről érdekes anyagismeret után szép tárgyakat készíthettek a résztvevők, csütörtökön még a szövés és fonal műveletek volt a téma. Szép kis tarisznyák készültek.
– Iskolásoknak tartottunk foglalkozást már a karácsonyra készültünk, mely alkalmával karácsonyfadíszeket készítettünk, textilből szaloncukrot és gyöngyből többféle hópelyhet és betlehemi csillagot.
– Adventi programunkat már novemberben elkezdtük, minden hét csütörtökön adventoló napot tartottunk. Amikor készíteni lehetett agyagformákat, kézműves macikat varrni, és még december heteiben a mézeskalácssütés és textilbaba és „kis Jézuska” pólyásbaba készítés.

– Idén Berettyóújfaluban faragott Betlehemes faszobrok készültek és 2017.12.03.17.00-kor az első adventi gyertyagyújtástól élőben is láthatók mindenki számára. Veres Viktor Ifjú fafaragó és Balázs József fafaragó Népi iparművész a Bihari Népművészeti Egyesület mestereik kezei között készültek a szobrok.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET