2023 szeptemberében összesen 42 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

  • Szakkörök

Szeptemberben – a nyári szünetet követően megkezdődött szakköreink toborzása. A Tégla Népművészeti Alkotóházban 9 kézműves szakkörünk és 1 népi gasztronómiai kör indult újra, vagy éppen újonnan. Az NMI aSzakkörök program támogatásával csipkekészítő, gyöngyékszer készítő, hímző, nemeztárgy készítő, mézeskalácskészítő, bútorfestő szakköröket hirdettünk, illetve jelentkezhettek az érdeklődők szövő, fazekas, rézműves tevékenységekre is.

A hímző szakkör tagjai szeptember 29-én szakmai kirándulás keretében Kunágotán egy szakköri tag varrodáját keresték fel.

A népi gasztronómiai kör előzménye a nyári táborunkban első alkalommal megvalósított népi étel készítő csoport, akik a nagysikerű hetet követően úgy döntöttek, hogy szeretnének havi rendszerességgel találkozni és további népi étkek készítését a gyakorlatban is kipróbálni, megtanulni. Szeptember 13-án egy jó hangulatú összejövetelen kolbászt gyúrtak és tepertős pogácsát sütöttek, melyet a csoport tagjai az elkészítést követően közösen fogyasztottak el.

A Tiszta formák Alapítvány támogatásával a Lencsési Általános Iskolában, 5. osztályosok jelentkezésével hirdettünk kis-kézműves kört. A tematika szerint bútorfestés, mézeskalács készítés, rongybaba készítés, hímzés, gyöngyfűzés, csuhézás, agyagozás, szövés vár a tanév végéig a kis alkotókra. Örömünkre a meghirdetésre 19 gyermek jelentkezett.

  • Képzések

Szeptemberben folytatódtak a többéves, államilag elismert képzéseink. 6 szakágban 45 fő érkezett a finisbe, s tett eredményes modulzáró vizsgát szeptember 9-én, számot adva a két év alatt megszerzett elméleti és gyakorlati felkészültségéről, egyben végső felkészülési állomásként az októberi záróvizsgára.

Szeptember 23-24-én szintén 6 szakágban a 2022-2024 közt megvalósuló képzések résztvevői is folytatták a képzést.

A Népi játék és kismesterségek oktatója képzés keretében a játszóházi modul első előadásán az alapozó néprajzi ismereteket Széll János etnográfus adta át a résztvevőknek.

A Hagyományok Háza szervezésében megvalósuló 60 órás nemezes és bútorfestő képzések keddi napokon zajlanak, a csoportok szeptember 19-én nyitották meg a képzéseket.

Egyesületünk 2023 őszétől 12 népi kézműves szakágban hirdette meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá a népi játék és kismesterségek oktatója képzést, illetve a népi játszóházvezetői tanfolyamot. A képzések többségében október-november hónapban indulnak.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi évekhez hasonlóan, a 2023-2024-as években is különböző népi kézműves képzéseket és műhelyfoglalkozásokat szervez az őszi, téli és a tavaszi hónapokban.  

A kurzusok között találhatóak alap- és ráépülő ismereteket nyújtó műhelyfoglalkozások, amelyek elsősorban a választott kézműves szakma gyakorlati fortélyait hivatottak megismertetni, illetve a meglévő gyakorlati jártasságokat fejlesztik.

  • Szervezeti élet, önkéntes munka

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tervezett, rendszeres vezetőségi ülésére szeptember 22-én került sor, ahol megvitattuk az őszi-téli időszak aktualitásait, s kiemelt figyelmet fordítottunk a 2024 márciusában megvalósuló Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál előkészületeire.

Az egyesületi tagok rendszeres összejöveteleit Duruzsoló néven tartjuk havonta, esetenként kontakt, esetenként pedig online módon. Szeptember 10-én online Duruzsoló keretében műhelymunkát tartottunk, ahol tájékoztattuk a tagokat az aktualitásokról, az induló képzésekről, értékeltük röviden a nyári eseményeket, táborokat. Ezt követően közösen ötleteltünk a Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál kiegészítő programjairól, ajándéktárgyairól.

Szeptember 23-án önkéntes munkára gyűltek össze jelentkező tagjaink. A több mint 20 fő az alkotóház kerítésének rendbetételét vállalta magára, s egy nap alatt el is végezték a kerítés csiszolását, festését.

  • Évfordulós események

Szeptember hónapban két olyan közösség meghívásának tettünk eleget, akikkel szoros szakmai kapcsolatban állunk. Tagjaik szervezetünk képzésein sajátították el az egyes szakágak alapjait, s vállalták fel a későbbiekben saját településükön a közösségépítést, a helyi hagyományok feltárását, megőrzését. Szeptember 1-jén Nagybánhegyesen a Nagybánhegyesi Szlovák Hagyományőrző Egyesület hímzőszakköre a helyi szlovák önkormányzattal, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézet Tótkomlósi Regionális Központjának a társszervezésében gazdag programot szervezett a Rezeda Díszítőművészeti Szakkör 10 éves fennállása alkalmából, melyen a helyieken túl a környező településekről is sokan részt vettek. Örömmel fogadtuk el mi is a meghívást, megtekintettük a – Pál Miklósné, elnökünk által megnyitott – kiállítást a hímzők munkáiból, és elismeréssel tapsoltunk a színpadi fellépőknek.

Szeptember 23-án Deszken, a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület 75 éves jubileumán köszöntöttük meghívóinkat. Az ünnep fényét emelte, hogy szeptember hónapban felvették a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére a deszki szerb aranyhímzés élő hagyományát.

Elismerve ezzel 15 év kitartó értékmentő munkáját.

Büszkék vagyunk ezekre a közösségekre, s örömmel tölt el bennünket, hogy e tevékenységeikhez, közösségeik szakmaiságához mi is hozzá tudtunk járulni.

  • ASzakkörök mentorálása

A Nemzeti Művelődési Intézet felkérésére a Békés Megyei Népművészeti Egyesület végzi a vármegyéből jelentkezett 95 szakkör mentorálását, illetve országosan koordináljuk, segítjük a mentoráló szervezetek munkáját. Szeptember 27-én az országosan mentorálást végző szervezetek számára online megbeszélést tartottunk, közösen értelmezni, átgondolni a teendőinket, előzetesen tisztázni a felmerülő kérdéseket.

  • Vármegyenap

Szeptember első szombatján 8. alkalommal rendezte meg a Békés Vármegyei Önkormányzat a Vármegyenapot a békéscsabai Szent István téren és Kossuth téren „Hagyomány, érték, közösség” mottóval.

A rendezvényen a vármegyei értéktár értékeit mutatták be a látogatóknak, kiemelten a gasztronómiára fókuszálva. Emellett bemutatkoztak a települési értéktárak is. 2023-ban 85 kiállító vett részt az eseményen.

A Békés Megyei népművészeti Egyesület minden évben – partnerségben a főrendezővel – részt vállal az esemény előkészületeiből és lebonyolításából. Kreatív népi játszóterünk, kosaras körhintánk idén is rendkívül népszerű volt, csakúgy, mint népi kézműves játszóházaink, foglalkozásaink. Árusaink hímzésekkel, fazekas termékekkel, mézeskaláccsal, szalma-, csuhé, gyékénytárgyakkal várták az érdeklődőket.

  • Kiállítás

„Ecsettől a mennyezetig” című bútorfestő vándorkiállításunk Berettyóújfaluból Mezőkövesdre folytatta vándorlását, s ott szeptember 30-án nyílt meg. A kiállítás még idén látható lesz Egerben és Gödön.

Az NMI felkérésére – „Viseletek és viseletkiegészítők régen és ma” című kiállítást rendeztünk be a Nemzeti Művelődési Intézet lakitelki székházában. 

  • Szolgáltatások

Szeptember hónapban kölcsönözhető eszközeinkkel, játszóházainkkal, kreatív népi játszóterünk játékaival, a kosaras körhintánkkal és mesterségbemutatóinkkal álltunk partnereink rendelkezésére. E hónapban Békéscsabán – több helyszínen és Eleken vették igénybe szolgáltatásainkat.