• Új – államilag elismert – szakképzések indulnak, szeptember-október hónapban még be lehet kapcsolódni az érdeklődőknek

Egyesületünk 2023 őszétől 12 népi kézműves szakágban hirdette meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá a népi játék és kismesterségek oktatója képzést, illetve a népi játszóházvezetői tanfolyamot is. Honlapunkon elérhető az új képzési felhívásunk, melynek jelentkezési határideje már lejárt, ám a szeptember-októberben elinduló képzésekbe még új jelentkezők is bekapcsolódhatnak. A képzésekre jelentkezni a www.bmne.hu oldalon elérhető online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

  • Akkreditált képzések és műhelyfoglalkozások indulnak

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a korábbi évekhez hasonlóan, a 2023-2024-as években is különböző népi kézműves képzéseket és műhelyfoglalkozásokat szervez az őszi, téli és a tavaszi hónapokban.

A kurzusok között találhatóak alap- és ráépülő ismereteket nyújtó műhelyfoglalkozások, amelyek elsősorban a választott kézműves szakma gyakorlati fortélyait hivatottak megismertetni, illetve a meglévő gyakorlati jártasságokat fejlesztik.

Képzési ajánlataink közé tartoznak továbbá a Hagyományok Háza által akkreditáltatott tanfolyamok, amelyek a gyakorlati jártasság megalapozása mellett elméleti ismereteket is biztosítanak. Az akkreditált képzések vizsgával zárulnak és tanúsítványt adnak a résztvevőknek. Akik tanúsítványt szeretnének szerezni, számukra a belépés feltétele az érettségi, akiknek ez a végzettség nem áll rendelkezésre, számukra látogatási igazolást tudunk kiállítani a tanfolyamról. Az akkreditált képzések kedvezményes belépést biztosíthatnak az adott kézműves szakmák szakképesítést nyújtó képzéseibe (a megszerzett tudás beszámításával csökkenthető a szakképesítést adó tanfolyamok óraszáma és meghirdetett ára).

Az akkreditált képzésekre és műhelyfoglalkozásokra várjuk:

a népi kézművességgel már foglalkozó alkotókat, akik tudásukat szeretnék továbbfejleszteni,
azokat, akik kedvet éreznek, hogy kipróbálják alkotói vágyukat és szeretnének betekintést nyerni a választott szakma elméletébe és gyakorlatába,
a pedagógusokat, akik olyan ismeretekre és készségekre tehetnek szert, amelyekre szükségük van a nevelő és oktató munka keretében,
az álláskeresőket, akik elhelyezkedési esélyüket növelhetik újabb szakmai ismeret megszerzésével,
azokat, akiknek állásuk megtartásához újabb szakmai ismeretek szükségesek,
minden érdeklődőt, akik a szabadidejükből szívesen áldoznak a népi kézműves tudás elsajátítására.

Képzések és műhelyfoglalkozások időtartama: változó, a felhívásban az egyes szakmáknál külön feltüntetjük.

Részvételi díj: Bízva a Csoóri Sándor Alap támogatásában a kurzusok részvételi díja rendkívül kedvező (az egyes szakmáknál külön feltüntetjük).

Oktatók, foglalkozásvezetők: Felkészült szakemberek, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület neves oktatói, illetve a népi kézművesség országosan elismert szaktekintélyei.

Képzések és műhelyfoglalkozások helyszíne: „TÉGLA” Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér, 5600 Békéscsaba, Orosházi út 32.

Foglalkozási napok: szombat-vasárnap 9.00-16.00 óráig.

A képzéseket és műhelyfoglalkozásokat minimum 8 fő jelentkezése esetén indítjuk.

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2023. október 30.

A képzések és műhelyfoglalkozások felhívása és jelentkezési lapja honlapunkon elérhető: www.bmne.hu

  • Nyári táborok

Augusztus első hetében a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térben folytatódtak nyári táboraink. Ezen a héten a résztvevők 4 csoportban tevékenykedtek – hímző, Sárköz népi kézművessége, tűzzománc készítő és hagyományos népi ételek és sütemények csoportokban. A táborozók a szakmai munka mellett közösségi programokon is részt vehettek, s a csoportok közös zárókiállítás keretében mutathatták be az elkészült, vagy éppen készülőfélben lévő alkotásaikat. A hagyományos népi ételeket és süteményeket készítő csoport tagjaink kezdeményezésére indult, s olyan emlékezetesen sikerült, hogy a tábort követően a Tégla Népművészeti Alkotóház szakköreként folytatják tevékenységüket.

https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2023/08/kemenceben-fott-a-bableves-sult-hozza-a-kenyer-a-csabai-teglaban

  • Kiállítás

„Ecsettől a mennyezetig” című bútorfestő vándorkiállításunk augusztus 20-án Berettyóújfaluban nyílt meg. A kiállítás még idén látható lesz Mezőkövesden, Egerben, Gödön. A jövő évi helyszínek még pontosítás alatt állnak, tervezetten 10 település igényét tudjuk teljesíteni.

  • Mesterségek Ünnepe

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület idén 45 fővel képviseltette magát a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban augusztus 18-20 között. Árusokkal, mesterségbemutatókkal, játszótérrel készültünk a jeles alkalomra.

Látványműhelyeinkben a tevékenységek a rendezvény fő témájához – „Befordultam a konyhára” – illeszkedtek, illetve a Szellemi Kulturális Örökség listáján szereplő egyetlen Békés megyei értéket, a Békés megyei szűcshímzés élő hagyományát mutattuk be. Az árusok mellett a 110 éves fazekasműhely, a szalmafonó és nemezes műhelyek várták a látogatókat. Rendkívül népszerű volt a családok körében a kreatív népi játszótér. De örömmel tevékenykedtek a látogatók népi kiskonyhában is, kipróbálva pl. a csigatészta készítésének fortélyait.

A 3 napig tartó rendezvényen több ezer látogató ismerkedhetett a népi kézművesség hagyományaival, s ehhez a Békés Megyei Népművészeti Egyesület is igyekezett hozzájárulni.

Szervezetünk a Mesterségek Ünnepén elnyerte a nagy egyesületek „Év műhelye” díját. Sokak közös gondolkodása, munkája eredményezte ezt az elismerést! Közös örömünk, közös büszkeségünk!

  • Szolgáltatások

Augusztus hónapban kölcsönözhető eszközeinkkel, játszóházainkkal, kreatív népi játszóterünk játékaival, a kosaras körhintánkkal és mesterségbemutatóinkkal álltunk partnereink rendelkezésére. E hónapban Békéscsabán, Lőkösházán, Mezőkovácsházán, Kétsopronyban vették igénybe szolgáltatásainkat.