2023 februárban összesen 107 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

 • Képzések Békéscsabán

Képzéseink az előzetesen tervezett ütemezés és tematika szerint folytatták tevékenységeiket. 53 képzési alkalommal találkoztak csoportjaink. Az államilag elismert szakképesítésre felkészítő tanfolyamok közül a másodéves csoportjaink (mézeskalács díszítő, takács, fazekas, kosárfonó, hímző, szíjgyártó-nyerges) 2 alkalommal találkoztak. Kontakt órákon vehettek részt két alkalommal az elsőévesek (faműves, bőrműves, szíjgyártó-nyerges, hímző, takács, fazekas). Két képzési napon kontaktórán vettek részt a népi játék és kismesterségek oktatói képzés résztvevői, ahol minden szakágban konzultáció is megvalósult a vizsgafelkészülés jegyében a szakoktatókkal, szakáganként.

Az akkreditált képzések közül a 120 órás népi játszóházvezetői (2 képzési napon), a 30 órás mézeskalács készítő (4 képzési napon), a 60 órás bútorfestő (2 képzési napon), a 60 órás nemezkészítő (2 képzési napon) és a 60 órás szövő (2 képzési napon) tanfolyamok tartottak foglalkozásokat február hónapban.

A műhelyfoglalkozások közül a hímző 45 órás, szappanfőzés 30 órás (1-2. csoport), cserépkályha készítő kezdő 60 órás és grillázskészítő 30 órás csoportok tartottak tudásátadási alkalmakat.

Aradon is folytatódtak képzéseink, 2 alkalommal gyöngyfűző, két alkalommal hímző képzést valósítottunk meg.

 • Közzétettük nyári táboraink felhívását

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, különböző partnerszervezetekkel közösen 1989 óta szervez nyári népművészeti táborokat, melyeket az idén 34. alkalommal valósítunk meg.

A nagy hagyományú táborban július 3. és augusztus 4. között öt héten keresztül várjuk a kézműveseket, vagyis július 3-tól folyamatosan hirdetünk gyermekek, fiatalok és felnőttek részére népi kézműves alkotóborokat, képzéseket, és műhelyfoglalkozásokat. 49 tábori csoportban alkothatnak a jelentkezők, mindösszesen 26 szakágban, de vannak egyedi tematikájú ajánlataik is (nemez és bőr; Sárköz népi kézművessége; játékkészítés; hagyományos népi ételek stb.), illetve a gyermek és ifjúsági korosztályok számára komplex programot kínálnak a turnusok.

A résztvevők a választott idő alatt megismerkednek a magyar népművészet számukra még ismeretlen területeivel, illetve meglévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat bővíthetik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, a foglalkozások helyszíne az egyesület alkotóháza – Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér, Békéscsaba, Orosházi út 32.

A részletes felhívás elérhető a Békés Megyei Népművészeti Egyesület honlapján.

Jelentkezési lehetőség: 2023. május 20-ig, a felhívás utolsó oldalán elérhető online jelentkezési lap kitöltésével.

Nagy szeretettel várjuk mindazokat, akik a választott népi kézműves szakmát szeretnék megismerni, vagy meglévő tudásukat elmélyíteni!

 • Új képzéseket hirdettünk meg – várjuk jelentkezőinket!

A www.bmne.hu honlapunkon elérhető az új képzési felhívásunk.

Egyesületünk 12 népi kézműves szakágban hirdeti meg államilag elismert szakképesítésre felkészítő képzéseit, továbbá várunk jelentkezőket a népi játék és kismesterségek oktatója képzésre, illetve a népi játszóházvezetői tanfolyamra is. A 12 szakág a következő: csipkekészítő, faműves, fajátékkészítő, fazekas, gyékény-, szalma-, csuhétárgykészítő, kézi- és gépi hímző, kosárfonó, mézeskalács díszítő, nemezkészítő, népi bőrműves, szíjgyártó-nyerges, szőnyegszövő, takács.

A képzések jelentkezési feltételeit, bemeneti követelményeit, részletes szakmai tartalmát, képzési díját, annak fizetési módját, rendszerességét a csatolt részletes felhívásunk tartalmazza. Arra törekszünk, hogy megfizethető áron, méltányos részletfizetési lehetőségekkel elérhetővé tegyük képzéseinket az érdeklődők számára.

A képzéseket minimum 8 fő jelentkezése esetén indítjuk.

A képzésekre jelentkezni 2023. április 30-ig a www.bmne.hu oldalon elérhető online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

 • Elkezdődtek nyári eseményeink, illetve hírlevelünk működtetésének koordinációs, előkészítő munkálatai

Február hónapban új hírlevélkiküldési mechanizmust igyekeztünk kialakítani, erre egy új domain nevet regisztrálva. Fontos ez számunkra, hogy az információk eljussanak a címzettekhez, ezért arra törekszünk, hogy ne spam, illetve ne promóció mappába kerüljenek a leveleink. Amennyiben valaki mégis itt találja a küldeményünket, és egy alkalommal áthelyezi a beérkezettek közé, jelölve, hogy nem promóció, abban az esetben a jövőben már mindig megfelelő módon érkezik hírlevelünk.

A Szent Iván Napi Vigadalom és Körös-völgyi Sokadalom nagyrendezvényünk több partner együttműködésével valósul meg 2023 június-júliusában. Az idei első partneri egyeztető megbeszélésre február 9-én került sor, s ezt követően folynak partnerenként a tevékenységek szervezési teendői.

 • Új kiállításunk nyílt a Tégla Galériában

A Tégla Galéria 2021. májusában nyílt első kiállítása óta folyamatosan azzal a szemmel nézelődve járunk-kelünk a világban, hogy vajon milyen kiállítással örvendeztethetnénk meg az alkotóházunk látogatóit. Így bukkantunk rá az Internet segítségével a Kecskemétfilm Kft. Magyar népmesék rajzfilmsorozatának filmképeire, egészen pontosan egy 2017-ben rendezett kiállítás plakátjára. Felvettük velük a kapcsolatot, s kiderült, hogy e kiállításuk folyamatosan járja az országot, s előjegyzéssel feliratkozhatunk rá. 2022-szeptember elején beálltunk a sorba, s 2023. február 11-e óta itt lehet nálunk ez a csodálatos kiállítás, mely – úgy gondoljuk, kicsiknek, nagyoknak egyaránt örömet szerez.

A kiállítás címe: Egyszer volt, hol nem volt… Filmképek a Magyar népmesék rajzfilmsorozatból.

Tóthné Kiss Szilvia, egyesületünk vezetőségi tagja megnyitóbeszédéből idézünk:

„Neked mit jelent a mese? – kérdeztem egy gyermeklelkű ismerősömtől.

A mese az álom és a valóság közötti állapotot…

A mese sokrétű, gazdag, mély értelmű műalkotás. A gyermek a mesén keresztül megtanulja felismerni az események közötti összefüggéseket, megtanulja értelmezni a történeteket, és átlátni az egyszerű emberi kapcsolatokat.

Mit tanulhatunk meg a népmeséinkből?

 • Furfangos gondolkodást, ami a magyar emberre jellemző – gondoljunk csak az okos lány meséjére, aki szitában vitte a galambot és így hozott is, meg nem is.
 • A szabad szellemiséget, hiszen szükség van a fantáziára, hogy megjelenjen előttünk a parazsat evő táltos paripa.
 • Megőrzni a nyelvjárást – és a felnövekvő gyermek tudja, hogy mi a csihány…

A mesék olyan tudást közvetítenek, melyek nemcsak az élet minőségét, de a kultúrába való belenevelődést, a nyelvelsajátítást, a kompetenciák fejlődését, a szocializációt és az identitást is meghatározzák.

A mai rohanó, villogó kütyükkel tarkított világunkban mégis van egy állandó, hiszen a „Magyar Népmesék” filmjei ma is közkedveltek a gyermekek körében.”

A megnyitót követően a kiállítás megtekintésére invitáltunk meg mindenkit, bízva abban, hogy végignézve a filmképeket, bizonyára mindenki ráismer a sokszor megnézett kedves mesékre.

A kiállítás április 21-ig tekinthető meg ingyenesen az alkotóház nyitvatartási idejében (minden nap 9-16 óra között). Örömmel várunk mindenkit egyéneket és csoportokat!

 • ASzakkörök mentorálása

A Nemzeti Művelődési Intézet által a jogyakorlaton.hu portálon meghirdetett pályázatra a Dél-alföldi régióból 172 népi kézművességgel foglalkozó szakkör jelentkezett. Felkért mentoraink részben online, részben személyes felkereséssel segítik a szakkörök munkáját. A működő szakkörök tagjai számára havi 1 online (zoom) konzultációt tartanak. Februárban 9 alkalommal zajlott a szakkörök tagjai részére online konzultáció. A személyes látogatások A Dél-alföldi régióban február hónapban 31 alkalommal valósultak meg.

 • Nemzeti Tehetség Program a BSZC Szentgyörgyi Albert Szakképző Iskolában

Zajlik a NTP támogatásával folyó tehetséggondozó program az intézményben, ahol partnerségünkkel 10 fő tehetséges fiatal betekintést kap a népi kézművességbe, ismerkedik a népi kultúrával. A programban a viseletvarrás, hímzés, nemezelés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés, bőrrátét készítés technikákkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Február hónapban három alkalommal tartottunk népi ékszer, gyöngyfűzés foglalkozást, illetve egy alkalommal bőrműves foglalkozást.

 • Szakkörök a Tégla Népművészeti Alkotóházban

10 szakköri foglalkozás szolgálta a tudásátadást februárban. A hímzők (2 alkalom), gyöngyfűzők (2 alkalom), nemezesek (1 alkalom), csipkekészítők (2 alkalom), rézművesek (2 alkalom), mézeskalács készítők (1 alkalom) többségében péntekenként találkoztak és alkottak együtt.

 • Az ecsettől a mennyezetig kiállítás tovább vándorolt

Nagyvárad után Nagybánya ad otthont a bútorfestőink vándorkiállításának. Az ecsettől a mennyezetig c. kiállítás február 24-én nyílt meg a nagybányai Teleki Magyar Házban, ahol egy hónapig megtekinthető.

 • Balassi bütykölde

Rendszeres szolgáltatás-felkérésünk keretében a Balassi Táncegyüttes Családi napján Balassi bütykölde címmel február hónapban is játszóházat tartottunk, mely igen népszerű volt ez alkalommal is a résztvevő gyerekek körében.