2022 novemberében összesen 76 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

  • Képzések, tudásátadás, szakköri tevékenység

A Hagyományok Háza két szakágban indított Békéscsabára kihelyezett akkreditált képzést – kosárfonás és népi ékszerkészítés tanfolyamon vehetett részt 20-20 fő. Egyesületünk a hely biztosításával, illetve eszközökkel és szervezési, lebonyolítási segítséggel állt a képzésen résztvevők és a képzésszervezők rendelkezésére.  A csoportokban intenzív, jókedvű alkotómunka folyt. A képzések vizsgával zárultak, melyen minden résztvevő eredményesen megfelelt. A résztvevők örömüket fejezték ki, hogy lehetőséget kaptak a szakmák rejtelmeibe betekinteni, művelésük alapfogásait elsajátítani. Terveik szerint településükön igyekeznek szakköri keretek között továbbadni megszerzett ismereteiket.

Államilag elismert szakképesítést nyújtó képzéseink közül egyidejűleg több évfolyamon is folyik az oktatás. Novemberben a 2021-2023-as képzési időtartamú csoportjaink közül a Népi kézműves – kézi és gépi hímző, mézeskalács díszítő, szíjgyártó-nyerges, fazekas, kosárfonó és szövő csoportok, a 2022-2024- es képzési időtartamúak közül a szíjgyártó-nyerges, kézi és gépi hímző, népi bőrműves, faműves, fajátékkészítő, fazekas és takács találkozott egy-egy hétvégi képzés alkalmával, ebből a másodévesek szövők egy alkalommal online oktatás keretében.

2022 őszén ismét meghirdettük az érdeklődők által már várt akkreditált képzéseket és az őszi-tavaszi időszak műhelyfoglalkozásait. A meghirdetést mindig igényfelmérés, ötletelés előzi meg, s idén is sok új téma merült fel.

Az akkreditált képzések közül novemberben a nemezkészítő 60 órás, bútorfestő 60 órás, szövő 60 órás, népi játszóházvezetői képzés 120 órás, mézeskalácskészítő 30 órás csoportok foglalkozásai zajlottak.

A műhelyfoglalkozások továbbképzés jelleggel is megvalósulhatnak, pl. a hímző, fazekas, bútorfestő csoportok gyakran kérnek konkrét tájegységet, témakört, amiben elmélyülnének.

Az idei év újdonsága a grillázskészítés, a szappanfőzés és a tűzzománc készítés volt, de a hagyomány és divat csoport is sokakat vonzott. Népszerű a hímző tervezői, illetve a hímzés és varrás műhelyfoglalkozás is, ez utóbbin ki-ki elkészítheti a saját hímzett táskáját.

A gyakorlati ismereteken túl az elméleti tudás bővítésére is igény mutatkozott, a magyar népművészet gazdag motívumvilágának szimbólumvilágára is – örömünkre – sokan kíváncsiak.

Mindösszesen 5 féle akkreditált képzés és 19 féle műhelyfoglalkozás valósul meg az őszi-tavaszi időszakban, 310 fő jelentkezővel.

Novemberben a meghirdetett műhelyfoglalkozásaink közül a hímző-tervező 15 órás, szappanfőzés 30 órás, grillázskészítő 30 órás, cserépkályha készítő 60 órás alkalmak folytatódtak.

Novemberben minden népi kézműves szakkörünk beindult az alkotóházban, foglalkozást tartottak a rézművesek, hímzők, gyöngyfűzők, mézeskalács készítők és a nemezelők.

  • NIT zsűrizés

November 16-án a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság kihelyezett zsűrizést tartott Békéscsabán, a Tégla Népművészeti Alkotóházban. 36 alkotó, 9 szakágban, mindösszesen 180 db tárgyat hozott a zsűri elé, melyből 142 minősült eredményesnek valamely kategóriában.

Zsűriszámot érdemelt:

Hagyományos Mester Remek – 17 db

Modern Mester Remek – 36 db

Hagyományos Míves Termék – 43 db

Modern Míves Termék – 41 db

Ajándéktárgy – 5 db

  • Népi Kézműves Közösségek Találkozója Dobozon

Először adott otthont Doboz az immár hetedik alkalommal megrendezett Népi Kézműves Közösségek Találkozójának. Az egyesületünk által életre hívott rendezvényen 32 közösség több mint 120 tagja vett részt.

A jelenlévők a nap folyamán különböző szakmai előadásokon, valamint kerekasztal beszélgetésen, illetve egy városismereti sétán is részt vehettek. Az idei eseményen azt vizsgáltuk, hogy a településeknek milyen esélyeik, milyen kitörési pontjaik vannak, illetve ezen belül milyen helyet foglalnak el a népi kézműves közösségek az adott helyi társadalomban.

A találkozó egyik népszerű eseménye volt idén is a vendéglátás, amikor a csoportok településük jellegzetes finomságait feltálalva kínálták kóstolóval a résztvevőket.

A találkozó résztvevői megismerkedhettek a házigazdák nagyon sokrétű népművészeti, és ezen belül népi kézműves tevékenységével.

A rendezvényen a helyi egyesület tevékenységén túl betekintést nyerhettünk a kisközösségek munkájába, örömeikbe, gondjaikba.

  • Szakkörök mentorálása – ASzakkör – Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért

A Dél-alföldi régió 3 megyéjében, az NMI támogatásával, közel 170 népi kézműves szakkör indul. Az NMI az induló szakkörök részére biztosítja 5 főre az alapanyagot, online elérhetővé tette az oktatófilmeket, mentorálást biztosít.

Az induló szakkörök mentorálását az NMI felkérésére régiónkban a Békés Megyei Népművészeti Egyesület végzi.

November hónapban 3 alkalommal megyénként találkozhattak online a szakkörszervezők, illetve 9 alkalommal zajlott szakági mentorálás online a szakkörszervezők és szakköri tagok számára.

  • Népi kultúrával a fiatal tehetségekért, fiatal tehetségekkel a népi kultúráért! – Tehetségprogram a BSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumában

A Nemzeti Tehetségprogram által támogatott projektünk keretében a csoportos tehetséggondozásunk során 10 fő tehetséges fiatal megismerkedik a népi kézművességgel, a népi kultúrával.

Novemberben 4 alkalommal zajlottak a projekt keretében az iskolába kihelyezett foglalkozások, 2 alkalommal hímzéssel, két alkalommal nemezeléssel ismerkedhettek a résztvevők.

  • Minden nap egy ablakocska nyílik… Elkészült az adventi naptárunk

Egyesületünk immár 3. éve készíti el adventi naptárát, melyben december 1 és 24 között minden nap egy-egy ablak nyitható, s minden ablak mögött a szervezetünk életének egy-egy lényegi mozzanatát idézzük fel.

Mára már a digitális adventi naptár is teret hódított, s mi is ezt a módozatot választva küldtük ki a linket minden tagunknak és partnerünknek.

Adventi naptár

A linkre klikkelve 24 napos emlékutazás indul a 2022-es évben, felidézve a neves eseményeinket, rendezvényeinket, mint Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál, Szent Iván Napi Vigadalom, Körös-völgyi Sokadalom, s még folytathatnánk a sort, de a folyamatok is lényegesek, így említést teszünk az önkéntességről, a képzésekről, vizsgákról, kiállításokról stb.

Az adventi időszak lehetőséget kínál a visszatekintésre, élményeink közös felidézésére, ugyanakkor türelemre és várakozásra is tanít, hiszen minden nap csak egy kis ablak nyílik ki.

  • Szolgáltatások, közvetítések

A Balassi Táncegyüttes családi rendezvényén játszóházakat biztosítottunk. A gyulai adventi vásárra sátrakat kölcsönöztünk.