2022 augusztusában összesen 29 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként. A saját rendezvények kisebb száma és a képzések szünetelése okán munkatársaink többségében e hónapban tudtak hosszabb-rövidebb időre szabadságra menni.

  • Képzések, tudásátadás, szakköri tevékenység

Augusztusban hagyományosan nyári szünetet tartunk a képzésekben, ám a hó elején így is lebonyolítottunk egy vizsgáztatást. A Népi játék és kismesterségek oktatója képzés befejezéseképp 14 fő tett eredményes záróvizsgát az új vizsgarendszer szerint, független vizsgaközpont által felkért vizsgabizottság előtt. Örömünkre a korábbiakhoz hasonló kiváló eredmények születtek, s többen részesültek vizsgabizottsági dicséretben.

Augusztus utolsó napjaiban pedig az őszi félév képzési alkalmai is elindultak, a novemberben záruló másodéves OKJ-s – nemez, hímzés, bőrműves, fazekas, faműves – képzési csoportok találkoztak a közelgő vizsgára készülődés finisében.

Augusztus 29-én a nyári szünetet követően folytatta munkáját a rézműves szakkör, elsőként a felnőtt szakköreink közül.

  • Hamarosan indulnak új képzéseink

Az elmúlt évtizedek során nagyon sokan szerezték meg nálunk a népi kézműves szakmákban – például kosárfonó (alapfokú), hímző, szövő, fafaragó, nemezelő, csipkekészítő, fazekas, gyékény-, csuhé-, szalmatárgy-készítő, bőrműves, szőnyegszövő, takács stb. – a középfokú, továbbá a ráépülő népi játék és kismesterségek oktatója képzésben a felső-középfokú szakképzettséget.

2020 óta – az új felnőttképzési törvény előírásainak eleget téve – engedélyezett felnőttképző szervezetként hirdetünk államilag elismert szakképesítést (ÁESZ) és tanúsítványt nyújtó népi kézműves képzéseket, illetve hosszabb-rövidebb időtartamú műhelyfoglalkozásokat.

A nyár elején közzétett felhívásunkra érkezett jelentkezések alapján 2022 őszétől több ÁESZ kurzus, így Népi kézműves – bőrműves, faműves, fazekas, kézi és gépi hímző, szíjgyártó-nyerges, takács továbbá Népi játék és kismesterségek oktatója képzések indulnak el. És természetesen indul a népi játszóházvezetői akkreditált tanfolyam is.

Honlapunkon elérhető az őszi-tavaszi akkreditált képzések és műhelyfoglalkozások felhívása is, melyben 29 féle ajánlatból választhatnak, akár többet is, az érdeklődők.

https://bmne.hu/index.php/kepzesek-uj/224-jelentkezesi-lehetoseg-akkreditalt-nepi-kezmuves-kepzesekre-es-muhelyfoglalkozasokra-2022-2023

A hagyományosan meghirdetett szakágaink mellett szerepel a kínálatban a hímzett táska, a hangszer, a grillázs-készítés, de a szappanfőzés és a tűzzománc is.

Néhány csoportban még van pár elérhető szabad hely! Sok szeretettel várunk mindenkit a képzéseinkre!

  • Mesterségek Ünnepe

A Mesterségek Ünnepét idén már harminchatodik alkalommal rendezett meg a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Az idei rendezvény kiemelt témája a faművesség volt, így természetesen találkozhattunk faragással, fűrészeléssel, gyalulással, de találhattunk sokféle fajátékot is az építőkockától az ördöglakatokig. A mesterség-bemutatók mellett a kézművesek gazdag, látványos népművészeti kirakodóvásáron kínálták portékáikat.

Békés megyét közel 30 résztvevő képviselte, s nem maradtak el a közösség hagyományos programjai sem, a kitüntetettek köszöntései, az augusztus 20-i megemlékezés, a „keresztelő” az első alkalommal résztvevők számára. Ha valami rontotta az idei hangulatot, az csak az időjárás lehetett, sajnos az esemény mindhárom napján érkezett eső, így hol a sár, hol a szakadó zápor vette el a résztvevők és látogatók kedvét. Akik kitartottak, így is sok élménnyel és különleges vásárfiákkal gazdagodva gondolhatnak vissza a 36. Mesterségek Ünnepére.

  • Egyesületünk elismerése

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a népi kézműves hagyományok megőrzése és továbbadása terén végzett négy évtizedes munkásságáért Békés megyéért kitüntető díjban részesült. A díjat Pál Miklósné, egyesületünk elnöke vette át, s az egyesület elnöksége is részt vett az ünnepi megyegyűlésen, augusztus 31-én. Köszönjük az adományozónak, a felterjesztőnek, s legfőképpen az egyesület tagjainak, akik munkájukkal részesei voltak az alapítás óta e tevékenységnek. Büszkék vagyunk, s úgy gondoljuk, a díj az elismerésen túl kötelezettséget is jelent, hogy a megkezdett úton haladva folytassuk a népi kézművesség hagyományainak megőrzését, továbbéltetését. 

  • Kitünetéseket, díjakat vehettek át tagjaink

A Népművészet Ifjú Mestere Díjat vehetett át Verebélyi Balázs népi hímző, szakoktató, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Kommunikációs Osztályának munkatársa Budapesten, a Pesti Vigadóban rendezett díszünnepségen.

Verebélyi Balázs Junior Prima-díjas hímző 12 évesen kezdett ismerkedni a hímzéssel. Mindig is Recsken élt, a hagyományok is ide kötik. Első oktatója nagymamája volt, de a helyi hímző közösség is nagy türelemmel és odaadással segítette fejlődését. 2007-ben találkozott mostani mesterével, Fiser Józsefné Népi Iparművésszel.

A vászonhímzések és a kalodás hímzések mintáit 2006 óta gyűjti. Több éve kutatja a XIX.-XX. századi recski hímzések hagyományait.

A kalodás hímzés mellett a keresztszemes és szálánvarrott hímzés is a kedvencem közé tartozik, és nemrégiben ismerkedtem meg a gyapjúhímzésekkel, amit szintúgy megszerettem. Ezen kívül még én is tanulom a hímzés rejtelmeit, hogy minél eredetibb textileket tudjak készíteni. Táborokban fejlesztem tudásomat, hogy tanítani is tudjam másoknak az eredeti hímzéseket, amiket a mai kornak megfelelően készítünk el. A jövőbeli terveim közt szerepel, hogy az összegyűjtött mintákat egyszer ki adom könyv formájában. Remélem ezt a tevékenységem a jövőben is tudom folytatni, hogy sok szép Mátraaljai hímzéssel gazdagodjon az én tulipános ládám ─ fogalmazott a díjazott.

Forrás:  https://uni-eszterhazy.hu/egyetem/a-nepmuveszet-ifju-mestere-dijat-kapott-verebelyi-balazs?fbclid=IwAR2XPlAZPtrEzg9NC67pba0ZrmexqSNL6PWsV2pMruUW02Mv_t08d3FWqzA

Magyar Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetésben részesült:

Gergely István kosárfonás-szakértő, a Nemzeti Művelődési Intézet segítő mentora

A család több generációra visszatekintve foglalkozik kosárfonással, jómagam lassan ötvenéves szakmai tapasztalattal bírok. A siménfalvi kosárfonó hagyományok tekintetében a húzott és fonott kosarak formavilágát és fonástechnikáját őrizte meg a család. Feleségem családjától nagyon sokat tanultam, és örömmel gyakoroltam ki a különösen komoly szakmai tudást és kézügyességet igénylő húzott kosárfonás technikáját. Ez a fonási mód nagyon precíz munkát igényel, de a végeredmény látványos, szép és különleges termékeket eredményez. A családalapítás után feleségemmel közösen folytattuk a mesterséget. Hálás vagyok szüleimnek és a feleségem szüleinek, hogy olyan mesterséget adtak a kezembe, amely a mai napig örömmel tölt el, és minden megfont terméket – kosár, poroló, bútor –, ami kikerül a kezemből, egy kicsit a gyermekemnek is érzek. Remélem, még sokáig gyakorolhatom a szakmát, és minél több érdeklődőt megtaníthatok a mesterség tudományára.” (https://aszakkor.hu/oktatok/gergely-istvan)

Király Zsiga díjban részesült:

Bujdosó Enikő

Bujdosó Enikő óvodapedagógus, 1998 óta tagja az egyesületünknek. 2003-ban vett részt a népi játszóházvezetői képzésben, 2005-ben szerezte meg a mézeskalácskészítő szakmai képesítést, és néhány évvel ezelőtt vált népi játék mézeskalács oktatóvá.

Szervezetünk számos megyei, országos és nemzetközi rendezvényének előkészítésében és megvalósításában is részt vállalt és vállal. Önvallomása alapján a népművészettől sikereket, barátokat, sok kedves ismerőst és rengeteg élményt kapott.

A kétezres évek elejétől folyamatosan oktatja a mézeskalácssütést és díszítést fiatalok és felnőttek számára. Több akkreditált tanfolyam vezetője volt Békéscsabán, illetve a megye több településén. Korábban a Kézműves Szakiskola, jelenleg az egyesület által szervezett népi játszóházvezető képzésen a mézeskalács készítés oktatásán túl tanítja a betlehemkészítést, és a különböző növényekből készült tárgykészítést.

Óvodapedagógusként részt vett az egyesület által szervezett, TÁMOP támogatással megvalósult projektben, ahol a kis óvodásainak tanította meg a természetes anyagok szeretetét, és a különböző tárgykészítés fortélyait. Az óvodájában a jeles napokhoz kapcsolódó táncokat, énekeket is szívesen tanítja.

Kádár Manni mézeskalácsossal együtt részt vett a Nemzeti Művelődési Intézet által készíttetett 30 mézeskalács oktatófilm tartalmi kidolgozásában és megvalósításában. Jelenleg az egyesület népművészeti alkotóházában mézeskalács szakkört is vezet.

Szigorúan őrzi a hagyományt, a fiatalabb nemzedék döntő többsége tőle tanulja meg a mézeskalács készítés és díszítés fortélyait. Kiváló pedagógiai felkészültséggel, nagy szakmai tudással tanítja az általa választott mesterség elméleti ismereteit és gyakorlati tudnivalóit. Tudását a népművészet iránti tiszteletét, szeretetét adja át tanítványainak.

  • Különleges ajándék készült

Augusztus 24-én Novák Katalin Facebook oldalán az alábbi bejegyzést olvashattuk:

„Holnap reggel indulok a Vatikánba Ferenc pápához. Látogatásom alkalmából egy olyan ajándékkal készülök, amely megmutatja a magyar kultúra gazdagságát, a hagyomány iránti tiszteletünket, miközben a Szentatya viseletének része is lehet. Ezúton is köszönöm Erdő Péter bíboros úrnak, hogy megáldotta. A hímzett papi stólát dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna, a Népművészet Mestere tervezte, és több hímző asszony közös munkája nyomán készült el. A stólában képletesen ott van Magyarország, hiszen a motívumok a legismertebb kalocsai, békési szűcs, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és az úgynevezett úri díszítés világát tükrözik. Az utolsó öltéseket magam készítem, Anna iránymutatása alapján. Köszönöm, hogy ezt a valóban szeretettel átszőtt ajándékot elkészítették, büszkén adom majd át holnap.”

Azóta már láthattuk ugyanitt a képeket az ajándék átadásáról is Ferenc pápa számára.

Büszkék vagyunk népművészetünkre, hímzőhagyományainkra, s arra különösen, hogy Dr. Illés Károlyné, Ani – egyesületünk tiszteletbeli örökös titkára – tervezőként részese lehetett e csodás ajándéknak.

A fotó forrása: https://www.facebook.com/novak.katalin.official/posts/624961442324775

  • Szolgáltatások, közvetítések

Augusztus hónapban játszóházakat, mesterségbemutatókat tartottunk, illetve az igényelt installációnkat, sátrainkat bocsájtottuk a megrendelők rendelkezésére.  2 eseményen közreműködtünk Gyulán a Végvári Napokon, illetve Lőkösházán egy augusztusi gyermeknapon. A Békés Megyei Önkormányzat projektjében kézműveseket közvetítünk nyári gyermektáborokba, augusztusban 3 turnusban, Gyomaendrődre, Mezőberénybe, Gyulára közvetítettünk. Felkérésre a Babtista Szeretetszolgálat újkígyósi táborába is közvetítettünk fafaragó mestert.