2022 januárjában összesen 66 eseményt valósítottunk meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

  • Képzések, tudásátadás, szakköri tevékenység

Januárban is folytatódtak képzéseink. 44 képzési ütemben (7 óra/csoport/ütem) zajlottak a foglalkozások – elméleti és gyakorlati órák, Békéscsabán és Miskolcon.

Új csoportként indult januárban a népi ékszerkészítő 60 órás akkreditált képzés. Indulásukkor – hagyományaink szerint – gyöngyvásárt is szerveztünk az alkotóházban.

Műhelyfoglalkozásokon találkoztak a haladó hímzők és a bútorfestők.

Folytatódtak alkotóházunkban a népi kézműves szakköreink, a rézművesek, nemezesek, hímzők, csipkekészítők és mézeskalácsok is tartottak foglalkozásokat, mindösszesen 12 alkalommal.

  • Duruzsoló, Tégla Galéria

Január 22-én ismét vártuk az egyesületi tagjainkat és az érdeklődőket a Duruzsoló című rendezvényünkre, melynek keretében megnyitottuk a Tégla Galériában az év első kiállítását is a textiles konferenciák történetéből. A Duruzsoló című rendezvényünk keretében „farsangoltunk”, Salamon Edina néprajzos kalauzolásával ismerkedtünk a farsang néprajzi vonatkozásaival, megválaszoltuk kis ajándékokért  a feltett kérdéseket, illetve Galgóczy László egyesületi tagunk jóvoltából frissen sütött, nagyon finom fánkot is lakmározhattunk. A Duruzsoló program második felében az első félév eseményeit beszéltük át és ötleteltünk a rendezvények tartalmi gazdagítása érdekében. A résztvevők a nap során a képzési termekbe is belátogathattak, betekinthettek az egyes kurzusok munkájába.

  • Aszakkör-ök mentorálása

Az NMI által meghirdetett, s Békés megyében is nagyszámban beindult, online filmekre épülő népi kézműves szakkörök mentorálását kísérleti projektként vállaltuk. Januárban szakáganként tartottunk online konzultációkat a filmeket készítő szakkörvezetők segítségével, vezetésével. Az online konzultációkon nem csak a szakkörszervezők, hanem a szakköri tagok is jelen lehettek, több esetben teljes szakkörök jelentkeztek be, bemutatva munkáikat is. Az online konzultáción a tagok és szervezők felvethetik problémáikat, feltehetik kérdéseiket, de megoszthatják egymással és velünk az örömeiket is. Az online szakágankénti találkozásokon túl lehetőséget biztosítunk a jelenléti találkozásra is, a csanádapácai hímzők már el is látogattak hozzánk a munkáikkal, s a többi szakágban is szerveződnek a kontakt alkalmak.

  • Jeles események előkészítése

Folytattuk a tervezgetést, készülődést az egyesület áprilisban esedékes 40 éves jubileumára, melyre egy kiadvány szerkesztésén is dolgozunk, s nagyban folynak a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál előkészületei is.