2021. novembere hasonlóan aktív hónap volt az egyesület életében, mint az azt megelőző október és szeptember. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 63 eseményt valósított meg novemberben önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

  • Képzések, tudásátadás

November hónapban is folytatódtak képzéseink. 59 képzési ütemben (7 óra/csoport/ütem) zajlottak a foglalkozások – elméleti és gyakorlati órák. Nem csak Békéscsabán, hanem Mezőberényben, Miskolcon, Aradon, Hodászon is oktattunk.

Folytatódtak alkotóházunkban a népi kézműves szakköreink (csipkekészítő, gyapjúszövő, hímző, hímző ifjúsági, nemeztárgy készítő, mézeskalács készítő, rézműves), és az OKJ-s szakmai képzéseink (nemezes, hímző, bőrműves, fazekas, faműves) résztvevői is több alkalommal találkoztak.

November 13-án befejeződött a 2019-ben indult OKJ-s fazekas képzésünk. A résztvevők a vizsga során számot adtak elméleti és gyakorlati felkészültségükről, s elmondhatjuk, hogy tudásuk bemutatásával öregbítették a képző szervezet, azaz egyesületünk jó hírnevét. Gratulálunk!

A nyár végén meghirdetett államilag elismert szakképesítést nyújtó képzéseink közül folytatódott a hímző, a kosárfonó, a szíjgyártó-nyerges, a mézeskalács díszítő, a fazekas és Mezőberényben a szövő képzés. A Játszóházi foglalkozásvezető akkreditált képzés békéscsabai és miskolci helyszínén is találkoztak a csoportok.

A már zajló OKJ-s, továbbá államilag elismert szakképesítéseket adó és az akkreditált képzések mellé újonnan meghirdetett műhelyfoglalkozások és további akkreditált képzések is indulnak decemberben és a jövő évben.

  • Új kiállítás a Tégla Galériában

A Tégla Galériában november 7-én nyílt meg az idei utolsó, könyvbemutatóval egybekötött kiállítás, mely a most megjelent, Szűcs Sándor: Madárkereső férfiak c. könyvhöz született meseillusztációkat, Kolozsvári-Donkó Rebeka alkotásait tárja elénk december 20-ig.

Sajtóvisszhang:

Mesés tárlat nyílt a Téglában

  • A Dél-Alföld élő fazekas és szőttes kultúrája

Megtisztelő felkérésnek tettünk eleget, a Nemzeti Művelődési Intézet lakitelki székházában rendeztünk be kiállítást. A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesülettel közösen a Dél-Alföld szőttes- és fazekas kultúráját mutatjuk be.

Térségünkben elsősorban a paraszti társadalom háztartásában használatos fazekas tárgyakat találjuk, főként tároló és főzőedényeket. Fontos színfolt volt a tótkomlósi fazekasság, ahonnan elsősorban a butéliákat emelhetjük ki. A régió szövéskultúráját sajátos mintakincs és színvilág jellemzi. A kiállításon vászonszőttes tárgyegyüttesek kerülnek bemutatásra, illetve a látogatók ízelítőt kapnak a gyapjúfonalból készült tárgyak sokféleségéből, az egyszerű gyermekjátékoktól, a viseletkiegészítőkön át a nagyméretű gyapjúszőnyegekig.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesület tagjai által készített alkotások a magyar népművészetből merített motívum- és formavilág megtartásával, új funkciójukkal alkalmazkodnak a 21. század lakás és használati tárgy kultúrájához.

  • Vándorlegény, Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

2021. november 19-ig volt látogatható a XIV. Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat regionális, valamint a Vajdaságból és Erdélyből származó, a szakértő zsűri által kiválogatott legsikeresebb alkotásokból rendezett kiállítás a Békés Megyei Könyvtárban. Az anyag ezt követően átköltözött Sepsiszentgyörgyre, ahol december 23-ig tekinthető meg a határon túli közönség számára.

A kiállításon összesen 14 alkotóközösség és 53 egyéni alkotó pályamunkája szerepel. Az alkotások között megtalálhatóak fából, gyapjúfonalból, csuhéból, szalmából, agyagból készített játékok, különböző lakástextíliák pl. gyapjú- és rongyszőnyegek, terítők, párnák, nemeztakarók; használati- és dísztárgyak, mint pl. vesszőkosarak, karácsonyi díszek. A fiatalok között nagyon kedvelt a népi ihletési ruhadarabok és viseletkiegészítők, melyek szép számmal jelennek meg a kiállításon.

A szakmai zsűri a békéscsabai kiállításra 197 db pályamunkát javasolt, amelyekből a zsűri javaslatára 125 darab jutott tovább a 2022. januárjában tervezett debreceni országos kiállításra.

Sajtóvisszhang

Aktuális – XIV. Vándorlegény népi kézműves kiállítás – 2021. 11. 05.

  • Népi iparművészeti minősítés

November 25-26-án a Tégla Népművészeti Alkotóházban kihelyezett NIT zsűrizésre vártuk a Hagyományok Háza által felkért szakembereket. A zsűrizésre alkotóink szép számban jelentkeztek, 45 alkotó 230 darab tárggyal regisztrált.

Az első napon a csipke, hímzés, nemez, szőttes és viselet minősítése zajlott. 28 alkotó, 142 db alkotását fotózta és ítélte meg az öt fős zsűri.

Második napon a bútorfestők, faművesek, népi ékszerkészítők és szálasanyag készítők munkái kerültek a szakértők elé, akik 17 alkotó 91 db alkotását zsűrizték.

Mindkét napon tagjaink önkéntes munkában segítették a gördülékeny lebonyolítást.

  • Szolgáltatások

Novemberben is több alkalommal igényeltek egyesületünktől szolgáltatásokat, eszközeinket – sátrak, kosaras hinta, kreatív népi játszótér – kölcsönözték Kisdombegyházán és Gyulán a Betlehemes Fesztiválon, illetve játszóházakat tartottunk. Békéscsabán a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége által szervezett Viharsarki Táncháztalálkozón kirakodóvásárral és gyermekjátszóval színesítettük a kínálatot.

  • Elneveztük hírlevelünket

Októberben pályázatot hirdettünk az egyesület szeptemberben indított hírlevele elnevezésére. Most örömmel osztjuk meg, hogy a közel 20 beérkezett javaslat közül a TÉGLA-LAP nyerte el minden véleményező és döntéshozó tetszését, s hírlevelünk mostantól ezen a néven olvasható. Az ötletgazda Jenei Anikó egyesületi tagunk volt.

Az új elnevezés több jelképes értelmet is hordoz: utal egyesületünk alkotóházára, hiszen a „tégla” szó számunkra elsősorban a TÉGLA Népművészeti Alkotóház és Közösségi Teret, programjaink, képzéseink helyszínét, az egyesület irodáját juttatja eszünkbe.

Persze az építkezés is felmerülhet. Az egyesület mindig építkezik, új tagokat veszünk fel, igyekszünk olyan programokat szervezni, mely erősíti a kötődést egymáshoz, a szervezetünkhöz. Ezt is jól reprezentálja a tégla szó.

De jelentheti azt is, hogy a Tégla Alkotóházunk folyamatosan épül-szépült az elmúlt évek során, s még vannak terveink a jövőre is.

Minden szempontból telitalálat ez a név!

Decemberi előzetes:

  • Tisztújítás

Az év vége fontos eseménye volt a decemberi karácsonyi összejövetel, mely egyben tisztújító közgyűlés is volt. Az egyesület titkára, Dr. Illés Károlyné nem vállalta a továbbiakban e feladatot, így megköszöntük több évtizedes munkáját.

A választás eredménye:

Elnök: Pál Miklósné

Titkár: Kocsis Klára

Vezetőség:

Barcsay Andrea

Dávidné Gyarmati Zsuzsanna

Kölcseyné Balázs Mária

Lakatos István

Nagy József

Széll János

Tóthné Kiss Szilvia