Érezhetően kezd minden visszabillenni a megszokott kerékvágásba, nyílik a világ, bővülnek a lehetőségek, és ennek jóvoltából egyre elevenebbek, tarkábbak az egyesületünk, s így a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér mindennapjai is.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület júniusban önállóan, partnerként vagy szolgáltatóként 101 eseményt bonyolított le: 66 képzési alkalom 19 képzési napon, 10 műhelyfoglalkozás, 2 nagyrendezvény, 2 óvodai program, 2 szolgáltatás.

Az EFOP-3.7.3-16-2017-00075 „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című projekt keretében folytatódott bútorfestő, nemezkészítő, csipke, mézeskalácskészítő, szövő foglalkozássorozatunk.

Folyamatosan zajlanak OKJ-s első- és másodéves képzéseink (népi bőrműves, faműves, fazekas, kézi- és gépi hímző, nemezkészítő, és továbbra is mezőberényi képzési helyszínnel a takács), akkreditált képzéseink (bútorfestő, fafaragó, hímző, játszóházi foglalkozásvezető, kosárfonó, viseletvarró).

Műhelyfoglalkozásaink (csipkekészítő, gyertyakészítő, népi ékszer készítő) közé bekerült a csont és szarufaragás szakág is.

Az „Innováció a kézművességben” című – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192 azonosítószámú – projekt keretében a vászonszövő és a hímző foglalkozások folytatódtak.

Ugyanebben a projektben a hagyományőrző műhelyek mellett vállaltuk gyermekeknek szóló szabadtéri rendezvények megvalósítását Békéscsaba különböző településrészeiben. A komplex népművészeti programmal a Lencsési lakótelepi és a mezőmegyeri óvodákban jártunk. Népi kézműves játszóházzal, Soós Emőke bábszínész közreműködésével interaktív népmesemondással (mese-ének), népzenével, népi játékokkal és népi játszótérrel tettük változatosabbá a gyermekek mindennapjait.

Június 30-ával lezárult a Innováció a kézművességben” című (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192) projektünk. Ennek a programnak a részeként indultak útjukra még 2019-ben a „Múlt a jelenben” – hagyományőrző műhelyek, vagyis a hímző, a fafaragó és a rézműves, illetve a bútorfestő és a könyvkötő foglalkozások.

A hónap második felében két olyan hagyományos nagyrendezvényt is megtarthattunk, amelyek sajnos a tavalyi évben elmaradtak, ezek a Szent Iván Napi Vigadalom és a Körös-völgyi Sokadalom. Az elmúlt időszak bizonytalanságai nem könnyítették meg a szervezést, de a gyorsan változó körülmények közepette egyesületünk sikeresen helyt állt, hiszen a vírusidőszak alatt számos előkészítő folyamatot elindítottunk a háttérben és reménykedve vártuk a megvalósítást.

  • Szent Iván Napi Vigadalom, Békéscsaba, Szent István tér

2021. június 20-án hatodik alkalommal rendeztük meg együttműködő partnereinkkel közösen a Szent Iván Napi Vigadalmat a békéscsabai Városháza előtti Főtéren. A megyeszékhely egyik ikonikus összművészeti rendezvénye a népi kultúra napjainkban is élő elemeit vonultatta fel.

A koraeste kezdődő program során bekapcsolódhattak az érdeklődők a város táncegyütteseinek – Balassi Táncegyüttes, Hétpróbás Néptánciskola, Balkán Táncegyüttes, Tabán és Ifjú Tabán Táncegyüttes, Csaba Táncegyüttes – vezetői és táncosai által koordinált táncházba. A felcsendülő népzenei dallamokat a Suttyomba zenekar szolgáltatta. A táncok pihenőjében Soós Emőke bábszínész mondott mesét. A hagyomány és modernitás jegyében pedig egy látványos divatbemutatóval is készültünk. Az est fénypontja a tűzgyújtás volt, amelyet aztán önfeledt hangulatban körbetáncoltak a fiatalok és az idősebbek egyaránt.

A vigadalom ideje alatt egyesületünk tagjainak közreműködésével népi kismesterség bemutatók, játszóházak, népművészeti vásár, kreatív népi játszótér és kosaras hinta várta az érdeklődőket.

  • Körös-völgyi Sokadalom, Gyula, várkert

A Dél-Alföld népművészetének ünnepe, a Körös-völgyi Sokadalom idén 2021. június 25-27. között várta színes programkínálatával (kézműves vásár, kézműves versenyek, főző és pogácsasütő verseny, kulturális és gyermekprogramok, népzene és néptánc, vásári komédia stb.) a Gyulára látogatókat.

A sokadalom a nevéhez illően nemcsak egy fesztivált foglal magába, ugyanis kísérőrendezvényeivel – XIV. Határ Menti Összművészeti Fesztivál, XIV. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora, XXIV. Békés Megyei Néptáncosok Találkozója, Békés Megyei Néptáncgála – az értékek ápolása mellett a magyar népi kultúra szinte minden elemét felvonultatja.

A három nap alatt összesen kilenc népművészeti egyesület száz tagja tartott vásárt és mesterségbemutatót a halászat és a vadászat témáját középpontba helyezve.

A gyermekek régimódi játszótéren ügyességi és népi játékokkal ismerkedhettek meg.

  • Szolgáltatásaink

Az újkígyósi és a tarhosi Gyermek Néptánc Táborokban a nép játszóház megtartásában közreműködtek egyesületi tagjaink a táborozó gyermekek nagy örömére.