December hónapban, a november 10-én életbe lépett gyülekezési tilalom miatt, közösségeink, csoportjaink, képzéseink nagyrészt pihenőre kényszerültek.

Természetesen ahol erre lehetőség nyílt, az online kapcsolattartás formái éltek, s ha személyesen nem is, de legalább a Zoom segítségével lehetőség nyílott a véleménycserére, tudásátadásra.

Tagjaink és partnereink számára online adventi kalendáriummal kedveskedtünk, melynek 24 ablakát december 1-től kezdve naponta lehetett kinyitni. Az ablakok segítségével képeken, filmeken idéztük fel az egyesület 2020. évi történéseit. Sok tagunk és partnerünk visszajelzése mondatja azt velünk, hogy ez egy fontos kezdeményezés volt, ami jóleső érzéssel töltötte el az ablakok nyitogatóit, megerősítve a közösséghez tartozást.

A „színfalak mögött” decemberben is intenzív tevékenység folyt, hiszen az éves statisztika készítése, a gazdálkodási év, s benne a pályázatok év végi lezárása, a következő évben indítandó képzések, s az egyesület karácsonyi online közgyűlésének illetve a közösségek találkozójának előkészítése mind-mind jelentős feladattal járt. A jelenleg futó képzések és közösségi programok átszervezéséhez is nekiláttunk, ám valójában majd akkor tudjuk ezt lezárni, ha a veszélyhelyzet végét látjuk.

Az EFOP-3.7.3-16-2017-00075 „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című projekt keretében két szakágban– bútorfestés, nemezkészítés – elindult az e-learning keretrendszer és tananyagfejlesztés.

A december legjelentősebb eseménye minden évben a karácsonyi egyesületi közgyűlés. A tábort követően ez mindig az év legnagyobb létszámú eseménye a tagság körében. A járványügyi gyülekezési korlátozások 2020-ban csak online esemény megszervezését tették lehetővé. Mi, élve a lehetőséggel, hogy 10 főig összejöhetünk, azt választottuk, hogy az egyesület vezetősége az alkotóházban gyűlt össze, a tagság pedig online csatlakozhatott.

Az éves beszámoló a járvány ellenére is gazdag tevékenységről adott számot.

A legfontosabb tények egyesületünk életéből 2020-ban:

 • Nagy örömünkre 2020 márciusában megkaptuk a korábbi Kézműves Szakiskola állami tulajdonban lévő épületét tartós, ingyenes használatát, így van alkotóházunk.
 • A Csoóri Sándor Alap támogatása segítségével, illetve saját erőforrásból, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvánnyal közösen sor kerülhetett az épület részleges felújítására.
 • 15 alkotóközösségünk, 226 fővel, 79 alkalommal találkozhatott.
 • Engedélyezett és bejelentett felnőttképzőként nyilvántartásba vették egyesületünket.
 • A 2020/2021-es tanévben 10 csoportban 154 fő végez OKJ-s képzést Békéscsabán. (hímző I-II., fazekas I-II., faműves, nemezes, bőrműves, takács, népi játék és kismesterség oktatói – 2 csoportban).
 • A Csoóri Sándor Alap támogatásával meghirdetett tudásátadásokhoz 29 csoportban 369 fő csatlakozott (11 akkreditált képzés, 9 szakágban egy-egy hétvégi képzés, 9 kurzus EFOP 3.7.3 projekt keretében)
 • 2020 márciusában a járványügyi korlátozások bevezetését megelőzően megrendezhettük a XVII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivált, nemzetközi előadókkal, több mint 400 fő résztvevővel. A “Népi textíliák a mai életünkben” pályázatra 216 alkotó, illetve alkotócsoport 1798 pályamunkát nyújtott be. A Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválhoz kapcsolódó “Népi textíliák a mai életünkben” című országos pályázati kiállítást rövid ideig élőben, majd a YouTube csatornán, kisfilmeken nézhette meg a közönség.
 • Nyári táborunkat turnusokra bontottuk, így 175 fő tudott részt venni.
 • Békéscsabán a megyei összetartozás ünnepéhez, a Megyenaphoz kapcsolódóan valósult meg a „Mesterségek Ünnepe másként” esemény, a Békés Megyei Önkormányzattal közösen. A rendezvény hangsúlyos eleme volt a kézműves vásár és a termelői piac, melyen a térség 50 kiállítója mutatta be portékáját. A rendezvényen vendégeink voltak a Dél-alföldi régió népi kézműves egyesületei.
 • Alkotóházként első alkalommal csatlakoztunk a Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hétvégéjéhez egy sikeres 3 napos eseménysorozattal.
 • Megrendeztük az „Élő Népművészet” XVII. Országos Népművészeti Kiállítás dél-alföldi és vajdasági regionális eseményét, gondozói voltunk a területen a pályázatnak. A régióból és a Vajdaságból a pályázatra 1300 db alkotás érkezett be, 73 egyéni és 22 közösségi pályázó küldte be pályamunkáját. A zsűri 973 db-ot javasolt a kiállításra.
 • Novemberben – társrendezőinkkel – egy sikeres regionális konferenciát tartottunk a Dél-alföldi régió értékeiről, azok integrálásáról a mindennapokba, a turisztikai vonzerőként való megjelenítéséről.
 • A Népi Iparművészeti Testület kihelyezett zsűrizésén 61 alkotó közel 300 alkotása mérette meg magát. Az alkotások 78%-a kapta meg a hagyományos vagy modern mesterremek, vagy a míves termék minősítést.
 • 9 kiállításunkat tudtuk megrendezni, ez elmarad az előző évek szokásos alkalomszámától.
 • A Nemzeti Művelődési Intézet felkérésére, szolgáltatásként rendeztük meg a „Ízelítő a Kárpát-medence hímzőkultúrájából” című kiállítást Lakitelken.
 • A honlapunkon a látogatók száma 16 000 fő volt, akik 68 000 oldalt lapoztak az oldalakon és összesen 217 000 találatuk volt.
 • A Facebook látogatóinknak száma havonta változó, átlagosan 2634 főre tehető azoknak a száma, akik rákattintanak az egyesület közösségi oldalára, ennek 82%-a nő. A látogatók 63%-a 55 éven aluli. Magyarország mellett  lájkolták az oldalt Angliából, az USA-ból, Argentínából, Írországból stb.
 • A YouTube csatornánkon 32 videó található, ezek között van az 5 évvel ezelőtt elkészített Mezőberényi alkotók videofilm, de találhatunk felvételeket a Körös-völgyi Sokadalomról, a 25 éves jubileumunkról is, valamint az idén készült textiles kiállításról, és az alkotóházról is. A megtekintések száma 10 589.
 • Az év folyamán 2 online közgyűlést tartottunk, a vezetőség 6 alkalommal, hol személyesen, hol online tanácskozott.
 • Az év folyamán 71 általunk megírt és benyújtott pályázattal dolgoztunk, ebből 4 volt, ami nem nyert, decemberben még 12 volt elbírálás alatt.
 • 2020-ban 413 eseményt valósítottunk meg, a látogatók száma több mint 52 000 fő.

Karácsonyi közgyűlésünk a szokásos módon ünnepi köszöntővel és gyertyagyújtással zárult. Ám egy nem szokásos módon, online, s a helyszínen pedig a vezetőség tagjai voltak jelen (betartva a járványügyi előírásokat). Felemelő érzés volt együtt lenni, meghallgatni az éves beszámolót, közösen elbúcsúzni mindazoktól, akik már nem lehetnek velünk, látni a tagjaink velünk együtt meggyújtott gyertyáinak fényét, közösen tapsolni a díjazottaknak, hallgatni meglepett örömüket.

Az egyesület által alapított kitüntetéseket a vezetőség döntése alapján következő tagjaink vehették át:

Békés Megye Népművészetéért Életfa díj

 • Blahut Károlyné, hímző
 • Gabnai Zsuzsa, hímző
 • Mocselini Rudolfné, csipkeverő
 • Pál Miklósné, elnök

Békés Megye Népművészetéért díj

 • Bogárné Szőke Erika, hímző
 • Kocsis Klára, népművelő
 • Tóth Anna, ékszerkésztő

Békés Megye Népművészetéért közössége díj (2020-ban alapított)

 • Kovácsházi Kézműves Kör

A Jövő nemzedék tanításáért díj

 • Szedlják István, rézműves

Jövő személyisége díj

 • Csonki Noémi és Frankó Tamás, fazekasok

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3722993294427694&id=166103160116743

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/bekes-megyei-nepmuveszek-vehettek-at-elismereseket-3545611/?fbclid=IwAR14CkICIHGsGoCTJa1_gHcl-XYWgqKTCSHETK6CB8nOh-cp6txLv5IFm0Y

A közgyűlésen ünnepi köszöntőt mondott Nagy József, majd pedig – az egyik vezetőségi tagunk remek javaslatára – mindannyian elmondtunk egy általunk választott idézetet. Így kívántunk áldott, békés ünnepeket minden tagunknak és családjaiknak.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3721018334625190&id=166103160116743

Reméljük, a belátható jövőben személyesen is találkozhatunk, beszélgethetünk, kezet foghatunk, megölelhetjük egymást!