Az egyre romló járványhírek ellenére november elején még igen aktívan folyt a munka az egyesület projektjeiben, képzéseiben. Majd november 10-től gyülekezési tilalom lépett érvénybe, így a jelenlétet igénylő foglalkozásainkat e dátum után részben felfüggesztettük, részben pedig, amit csak lehetett, igyekeztünk az online térben megvalósítani.

November 1-jén a pedagógus, illetve közművelődési akkreditált népi játszóház foglalkozásvezetői csoportok képzési napon vettek részt, melyet online valósítottunk meg, s a résztvevők a néprajzi alapokkal ismerkedtek.

EFOP-3.7.3-16-2017-00075 „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című projekt keretében a szövő foglalkozássorozat és a csipkekészítő művészeti csoport egy-egy foglalkozása valósulhatott meg, majd az önálló Facebook csoportok részben online dolgoznak tovább. A csipkekészítők szívesen használják az NMI által, a NESZ védnökségével elkészített online szakköri filmeket, melyek a www.aszakkor.hu oldalon elérhetőek.

November 7-én és 8-án Békéscsabán, a Tégla Népművészeti Alkotóházban egyidejűleg 6 OKJ-s képzés zajlott, ekkor folytattak képzést az elsőéves fazekas, kézi- és gépi hímző, nemezkészítő, népi bőrműves, faműves, fajáték készítő csoportjaink, illetve a Népi játék és kismesterség oktatói csoport. A hétvége során 15 képzési órát teljesítettek a csoportok a tervezett tematikájukból.

Szintén e két napon zajlott a Népi Iparművészeti Testület kihelyezett zsűrizése. 12 szakágban 61 alkotó közel 300 tárgyát minősítette a zsűri, közülük 226 kaphatott zsűriszámot a különböző kategóriák valamelyikében. 

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Dél-alföldi Regionális Közművelődési Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány a Dél-alföldi régió értékei, azok integrálása a mindennapokba, turisztikai vonzerőként való megjelenítése címmel regionális konferenciát szervezett 2020. november 7-én, Békéscsabán, a Kornélia étteremben. A konferencián megközelítőleg 70 fő vett részt. A járványügyi előírások szigorú betartásával, azaz fertőtlenítőszerek kihelyezésével, távolságtartással és maszkhasználattal zajlott az esemény. Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetésbe a jelenlévők is szívesen kapcsolódtak be, s inspiráló vita folyt a helyi értékekről, azok jelentőségéről, a turisztikai lehetőségekről.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nepmuveszek-tartottak-konferenciat-csaban-3439012/

Egyesületünk küldöttei részt vettek a NESZ online küldöttgyűlésén 2020. november 14-én. Nagy öröm számunkra, hogy egyesületünk tagjai közül többen kitüntetésben és díjazásban részesültek. A népművészetért végzett kiemelkedő közművelődési tevékenységének elismeréséért a NESZ által alapított KIRÁLY ZSIGA DÍJAT vehette át egyesületünk vezetőségi tagja, Kölcseyné Balázs Mária. A „Termékfejlesztés a népi kézművességben” című pályázaton elért szakmai elismerésként INNOVÁCIÓS DÍJAT kapott Misik Mónika és Debreczeni János.

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/orszagos-elismerest-kaptak-a-megyei-nepmuveszek-3470062/

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kiraly-zsiga-dijat-erdemelt-ki-a-csabai-nepmuvelo-pedagogus-3544648/

Az „Innováció a kézművességben” című – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192 azonosítószámú – projektje keretében a korábban támogatott „MÚLT A JELENBEN” hagyományőrző műhelyként működő rézműves csoport a projekttámogatás befejeztével szakkörként folytatja munkáját, novemberben – a korlátozások miatt – egy foglalkozást tarthattak.

Bár a vírus terjedése nem teszi jelenleg lehetővé a jelenléti képzést, illetve a szakkörök, művészeti csoportok gyakorlati működését, igyekszünk a kapcsolatot ápolni tagjainkkal, képzéseink résztvevőivel, a szakkörök igénybevevőivel. Több alkalommal online nyújtunk ismereteket a csoportok számára. Egyesületünk előfizetett a Zoom szoftver használatára, így alkalmanként 100 főig korlátlan időkeretben tudunk tudásátadást szervezni.

Novemberben már megkezdtük a felkészülést a decemberi karácsonyi közgyűlésre is, melyet szintén online, a Zoom felületen szerveztünk meg.

Tagjaink és partnereink számára adventi kalendáriummal kedveskedtünk, melynek 24 ablakát december 1-től kezdve naponta lehet kinyitni. Az ablakok segítségével képeken, filmeken idézzük fel az egyesület 2020. évi történéseit.

Naptárunkkal minden kedves tagunknak és partnerünknek boldog, békés ünnepeket és egészségben, illetve sikerekben gazdag újesztendőt kívánunk:

https://tinyurl.hu/7SmB/