2020. márciusában leállt körülöttünk az élet, március 13-ától már nem tartottunk, nem tarthattunk eseményeket, képzéseket, megrendelőink is sorra mondták le a tervezett rendezvényeket, s március 18-tól mi is az otthonról dolgozást választottuk.

A március hónap még így is emlékezetes marad számunkra, s reményeink szerint legalább 400 ember számára, akik résztvevői voltak a XVII. Kárpát-medencei népi textilfesztiválnak és a hozzá kapcsolódó pályázati kiállításnak.

Szervezetünk egyik legnagyobb – kétévenkénti eseménye – a Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál (korábbi nevén az országos textiles konferencia).

Egyesületünk hónapok óta készült a márciusi konferenciára és a hozzá kapcsolódó pályázati kiállításra. A pályázati anyaggyűjtést követően február 14-15-16-án zajlott a zsűrizés. Ezt követően 22-én építették önkénteseink fel a kiállítási installációt, majd a következő 2 hétben történt meg a kiállítás megtervezése és berendezése. A teljes folyamat során, s magán a konferencián mindösszesen 150 egyesületi tag vállalt önkéntes munkát.

2020. március 6-8 között ismét Békéscsabára vártuk a népi textilművészet szerelmeseit, akik közel 400-an gondolták úgy, hogy ott a helyük a konferencián, ahol a résztvevők ezévben nemzetközi kitekintést kaphattak napjaink textilhagyományairól.

A 2020. évi konferencia védnökei közt szerepelt az Európai Kézműves Szövetség (European Folk Art and Craft Federation) is. Közreműködésükkel az előadók közt köszönthetünk finn, illetve észt, norvég előadókat is, akik országuk, térségük máig élő textilhagyományainak bemutatására vállalkoznak. További külföldi előadóink sajnos csak előadásuk anyagát küldték el, mivel az akkor már több országban kezdődő járvány miatt nem tudtak eljönni.

Azt mondhatjuk, hogy nagy-nagy szerencsénk volt, hiszen március közepétől már semmilyen rendezvényt nem engedélyeztek (érthető okokból), ám a konferencia még minden probléma nélkül lezajlott, s utólag sem kaptunk semmilyen betegség-jelzést senkitől.

A konferenciához kötődő országos pályázat középpontjában a „NÉPI TEXTÍLIÁK A MAI ÉLETÜNKBEN” témakör áll. Hímzés, szövés, csipke, nemez és viselet szakterületekről olyan korszerű és újszerű tárgyak, tárgy együttesek elkészítését vállalták a pályázók, amelyek a mindennapokban (hétköznapokban) is kiválóan használhatók és viselhetők.

A felhívás meghatározta, hogy a pályázók a Kárpát-medence bármely tájegységét kiinduló forrásanyagnak tekinthetik alkotásuk elkészítéshez. Megjelent az is, hogy külön öröm mindig a zsűri számára, ha az alkotók eddig ismeretlen, vagy kevésbé ismert hagyománykört felfedezve hoznak létre a mai kor igényeinek megfelelő alkotásokat, a XXI. század emberének tárgyi környezetét megjelenítve.

Az országos pályázatra ismételten szépszámú alkotás érkezett be, egyéni és csoportos kategóriában. A 153 fő egyéni alkotótól és 69 közösségtől beérkezett 1786 pályamunkákból a zsűri 61-et részesített díjazásban, s összesen 1293 darabot javasolt kiállításra.

A „Népi textíliák a mai életünkben” országos pályázati kiállításnak a Békés Megyei Könyvtár biztosít méltó helyszínt, ahol az alkotások 2020. március 6-tól – eredetileg április 3-ig –  lett volna megtekinthető, ám mivel a helyszín is zárva tart, így a kiállítást jelenleg még nem tudtuk lebontani.

Ugyanakkor úgy gondoltuk, hogy a megtekintés élményét mindenképpen szeretnénk megosztani minél több emberrel, így a kiállításról két kisfilm készült, melyet közzétettünk, s itt is szeretnénk megosztani:

https://www.youtube.com/watch?v=9-Rhch0Vle0

https://www.youtube.com/watch?v=bs1bQbQcVzo

A beküldött pályamunkák magas színvonala, a sok érdekes, új használati funkció mind azt igazolja, hogy mind az egyénekben mind a közösségekben működik a tudás és alkotás vágya. Olyan értékeket hoznak létre, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk, hiszen egy sajátos magyar és nemzetiségi kultúrát ápolnak, amely az adott településeken helyi kultúraként is jelenik meg.

Míg a 2018-as konferenciára a Kárpát-medence különböző területein dolgozó néprajzosokat és alkotókat hívtunk meg, akiknek kutatási területe az ott élő népesség – a magyar mellett az ottani nemzeti és nemzetiségi – hímzései szövései csipkéi, viseletei és nemezei voltak, 2020-ban a perspektíva tovább bővül, hiszen Európa több országából érkező előadóink közreműködésével széleskörű információkat kaphatunk a textilhagyományok megőrzéséről 

Meggyőződésünk, hogy a pályázat és a konferencia egyszerre szolgálja a textillel foglalkozó népi kézművesség továbbfejlesztését, ösztönzi az új alkotások létrehozását, ismeretet és élményt biztosít a résztvevőknek és közreműködőknek. Be tudja mutatni, hogy az örökségünkkel – népi textíliák – jól tudnak „sáfárkodni” a hozzáértő szakemberek, és olyan alkotásokat hoznak létre, amely a 21. sz. emberének környezetét egyedi módon díszítheti vagy éppen használati tárgyakká válhatnak.

2020-ban csakúgy, mint a korábbi években is, a szakemberek ismeretszerzése és az alkotások inspirációja az esemény célja, s a motiváció és elkötelezettség erősítéséhez – reményeink szerint – hozzájárul egy szakmailag magas színvonalú, emellett emberközpontú rendezvény, mely az értékekre koncentrál.

S a szakmai értékeken túl szeretnénk a rendezvény szabadidős, közösségi pillanataiból is feleleveníteni, megosztani minden érdeklődővel egy csodás est emlékét, bízva abban, hogy emelkedettsége így is megérinti mindenki lelkét:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=191588312283134&id=904878606291665

https://behir.hu/bevettek-a-gyulai-varat-es-az-almasy-kastelyt-a-konferencia-resztvevoi?fbclid=IwAR1LDu_mC6rbUb0YT5XNKEqHUD6qNIGvenEUNsKbte5WaRgiAxSZp9efH0s

Ízelítő a rendezvény sajtó- és webmegjelenéseiből:

http://www.bmne.hu/index.php/hir/96-xvii-karpat-medencei-nepi-textilfesztival

https://koroshircentrum.hu/2020/03/22/pal-miklosne-nemzetkozi-esemennye-notte-ki-magat-az-orszagos-textiles-konferencia/

https://behir.hu/elkezdodott-a-haromnapos-xvii-karpat-medencei-nepi-textilfesztival

https://www.beol.hu/kultura/helyi-kultura/negyszaz-resztvevot-varnak-a-xvii-karpat-medencei-textilfesztivalra-bekescsabara-2539428/

http://tanchaz.hu/index.php/hu/106-magyar/hirek-2020/2370-xvii-textilfesztival

https://osztondij.mma-mmki.hu/hirek-esemenyek/xvii-karpat-medencei-nepi-textilfesztival-1679

https://magyarnemzet.hu/kultura/negyszaz-resztvevot-varnak-a-xvii-karpat-medencei-textilfesztivalra-bekescsabara-7846883/

https://www.programturizmus.hu/ajanlat-karpat-medencei-nepi-textilfesztival-es-kiallitas.html

 

   EFOP és TOP támogatású projektjeink március közepéig folyamatosan zajlottak, jelenleg a háttérmunkákat végezzük, s várjuk, hogy a közösségi összejövetelek megindulhassanak, s folytathassuk mi is az együttműködést partnerszervezeteinkkel.

EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projektünkben március elején zárult 2 csoportunk egyéves tevékenysége, Kecskeméten (népi játszóházi) és Körösnagyharsányban (népi játszóházi). A résztvevők elégedettségüknek adtak hangot, mi pedig reméljük, hogy a későbbiekben a táborainkban, képzéseinken találkozhatunk velük.

Csanádpalotán (6 kézműves ág megismertetése) még egy művészeti ággal történő ismerkedés alkalmai és a zárókiállítás vannak hátra, ám a járvány terjedése miatt ezeket az alkalmakat későbbre halasztottuk.

A 2020-ban induló foglalkozássorozatok közül Békéscsabán, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete partnerségével februárban már megkezdődött az első foglalkozássorozat, szintén megkezdte tevékenységét a kondorosi műhelyfoglalkozás is, s a SINOSZ hallássérült és siket érdeklődői számára is megszerveztük és jeltolmács segítségével lebonyolítottuk az első foglalkozást.

Mindhárom csoportunk ideiglenesen felfüggesztette összejöveteleit, reméljük, mihamarabb alkalmunk lesz a folytatásra.

További csoportjaink indulását meghirdettük, a jelentkeztetés megtörtént (mézeskalács készítő, csipkekészítő, gyapjúszövő). A meghirdetett 30 helyre 50 fő jelentkezett, s közülük többen egyidejűleg több csoportba is. Az első foglalkozás időpontját a kialakult helyzetre tekintettel lemondtuk, amint lehetőség nyílik rá, beindítjuk a foglalkozássorozatokat a jelentkezett résztvevők számára.

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192 azonosítószámú – projektje keretében „MÚLT A JELENBEN” 150 órás hagyományőrző műhelyeket indított. a HACS (helyi akciócsoport) által támogatott projekt keretében 4 műhelyünkben 6 szakágban ismerkedhetnek meg a résztvevők a kismesterségek technikáival, s a szakág békéscsabai hagyományaival. Márciusban még 5 alkalommal találkoztak a műhelyeink tagjai, s a hónap közepéig végezték alkotó munkájukat a hímzőműhely, a könyvkötő műhely, a rézműves műhely és vászonszövő műhelyünk.

Működésük jelenleg szünetel.

Akkreditált, illetve Alap- és továbbképzések

Folynak meghirdetett akkreditált, illetve alap-és továbbképzéseink.

Márciusban 7 képzési alkalom zajlott, az akkreditált képzési csoportok közül találkoztak a népi játszóházi foglalkozásvezetők, a 60 órás nemez, illetve 60 órás fazekas csoportok, a tanuljunk népművészetül és a 60 órás gyékényfonó csoportok résztvevői.

Az alap és továbbképzések közül 15 órás rokkázás, guzsalyozás, fonás ismereteket sajátíthattak el az érdeklődők.

Jelenleg képzéseink szünetelnek, várjuk a folytatás lehetőségét!

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület sok tagja kapcsolódott be a maszkok varrásába, sokan töltik hasznosan kézműves alkotással a kényszerű bezártság időszakát, a munkatársak home office munkavégzéssel készítik elő az újraindulás időszakát, és ütemezik át a projekteket, eseményeket. S ezalatt a Tégla Népművészeti Alkotóház és Közösségi Tér a Csoóri Sándor Alap támogatásnak köszönhetően szépül és korszerűsödik. Reméljük, hamarosan bárki a saját szemével meggyőződhet róla!