2020. januárjában egyesületünk 45 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként

  • Pál Miklósné “Békéscsaba Kultúrájáért” kitüntetésben részesült

Pál Miklósné, Anci, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a Magyar Kultúra Napján átvehette a „Békéscsaba Kultúrájáért” kitüntetést.

Pál Miklósné 1969-ben kezdett dolgozni a Békés Megyei Művelődési Központban, ahonnan 2007-ben ment nyugdíjba, azonban a munkát nem hagyta abba, hiszen a nyugdíjas évei is rendkívül aktívan telnek. 1990-től a Békés Megyei Népművészeti Egyesület majd 2003 óta a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke. Egyike volt azoknak, akik igen korán felismerték a felnőttképzésben rejlő lehetőségeket és számos sikert ért el újító ötleteivel, pl. közművelődési hálózatok kifejlesztésében, amelyben fejlesztő és módszertani műhelyeket hoztak létre országos szinten. 1992 szeptemberében Békéscsabán, a Megyei Művelődési Központban iskolai és iskolarendszeren kívüli formában népi kismesterségek oktatása indult, ennek a képzésnek kezdeményezője és az adaptáció kidolgozója, a létrejött Kézműves Szakiskola alapítója volt. Évtizedekig koordinátora és szervezője volt számos országos és nemzetközi rendezvénynek, így például az Országos Textiles Konferenciának, a Népművelők Vándorgyűlésének vagy az Országos Szólótánc Fesztiválnak. 2017-ben készült el a kézművességgel foglalkozó alkotók adatbázisa, amelynek életre hívásában nagy erőkkel tevékenykedett. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökeként az egyesülettagjainak koordinálásával, kiállítások, játszóházak és mesterségbemutatók, konferenciák, továbbképzések, nagyrendezvények szervezésével foglalkozik. Vezetésével, irányításával a tervei között szerepel egy népművészeti alkotóház létrehozása Békéscsabán, jelenleg a Tégla Közösségi Ház ilyen célú felújításának, működtetésének megszervezésén fáradozik, amely jelenleg Népművészeti Alkotóház és Közösségi Térként működik. Pál Miklósné aktívan részt vesz a szakterületet érintő pályázatok kiírásában és lebonyolításában, a Mesterségek Ünnepe elnevezésű rendezvény előkészítésében és megvalósításában.

https://behir.hu/kultura-kituntettek-pal-miklosnet-es-a-barka-szerkesztoseget?fbclid=IwAR1CFhuHIiTkCxomBd-byN-b5MHdAnu0I3e8rN3A5_68M8RdHasH-zt2X-g

EFOP és TOP támogatású projektjeink folyamatosan zajlanak, januárban is nagyszámú eseményt szerveztünk meg a partnerszervezeteinkkel.

  • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei.

Januárban 6 alkalommal „Kisközösségek a helyi hagyományokért – szakmai találkozó” valósult meg 3 településen, Mezőkovácsházán, Újkígyóson, és Telekgerendáson. Január 18-án két településen is kiállítás nyílt a projekt keretében működő közösségek munkáiból, Mezőkovácsházán és Újkígyóson tekinthette meg a nagyközönség az alkotók munkáit.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében februártól kezdődően folyamatosak a tudásátadási alkalmak, művészeti csoportok, műhelyfoglalkozások és foglalkozássorozatok zajlanak:

2019-ben 7 csoport működött Szegeden (népi játszóházi), Kecskeméten (2 db – népi játszóházi és hímző), Körösnagyharsányban (népi játszóházi), Kötegyánban (fazekas), Csanádpalotán (6 kézműves ág megismertetése) és Gyulán (hímző). E csoportok január-március közötti időszakban zárják egyéves tevékenységüket.

Folyamatosan zajlottak a csoportok foglalkozásai, Gyulán, Szegeden,  Körösnagyharsányban 8 olyan alkalmat valósítottunk meg, amelyeken a résztvevők a választott népi kézműves szakágak technikáit, fortélyait sajátíthatták el. Egy-egy alkalommal 10-14 fő volt jelen. A csoportok vezetői, animátorai igyekeznek átadni tudásukat, s egyúttal arra is törekszenek, hogy megerősítsék a helyi kisközösségeket. A szegedi alkotócsoport műhelyfoglalkozásai január 31-én zárultak, ahol minden résztvevő emléklapot vehetett át a programban történő részvételéért.

  • TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület „Innováció a kézművességben” című – TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00192 azonosítószámú – projektje keretében „MÚLT A JELENBEN” 150 órás hagyományőrző műhelyeket indított. a HACS (helyi akciócsoport) által támogatott projekt keretében 4 műhelyünkben 6 szakágban ismerkedhetnek meg a résztvevők a kismesterségek technikáival, s a szakág békéscsabai hagyományaival. A meghirdetett foglalkozásokra jelentős túljelentkezés volt, hiszen a tervezett 40 fő helyett 52-en regisztráltak.

Januárban 16 műhelyfoglalkozást tartottak csoportjaink, a hímzőműhely, a könyvkötő műhely, a rézműves műhely, a fafaragók és a bútorfestők, s hamarosan megkezdi a tevékenységét vászonszövő műhelyünk is.

  • OKJ-S, Akkreditált, illetve Alap- és továbbképzések

Egyesületünk E-001916/2019 felnőttképzési nyilvántartási számon regisztrált felnőttképző szervezet. 2019-ben több OKJ-s képzést hirdetünk meg, melyeket békéscsabai képzőhellyel indítottunk októberben és novemberben.

A Kézi és gépi hímző, a Takács illetve a Népi játék és kismesterség oktatói képzéseink mellett a Fazekas csoport is folytatja a képzést. Januárban mindösszesen 9 alkalommal zajlottak képzési napjaink.

Akkreditált képzéseinkre 9 alkalommal került sor, hímző 60 órás, nemezkészítő 60 órás, népi játszóházi foglalkozásvezetői 120 órás, fazekas 60 órás, bútorfestő 60 órás és gyékényfonó 60 órás képzéseink keretében több mint 100 fő ismerkedhet meg a mesterségek fogásaival, technikáival.

Alap- és továbbképzések is zajlottak, januárban 15 órás népi ékszer alap-és továbbképzésen, illetve rokkázás, guzsalyozás, fonások, illetve rézműves alap- és továbbképzésen vehettek részt az érdeklődők.

  • XVII. KÁRPÁT-MEDENCEI NÉPI TEXTILFESZTIVÁL ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ PÁLYÁZATI KIÁLLÍTÁS – Textiles Konferencia

Egyesületünk hónapok óta készül a március 6-8-án megrendezésre kerülő konferenciára és a hozzá kapcsolódó pályázati kiállításra. Február 25-én önkéntesek a tagok közül vállalták, hogy a kiállítási installáció részét képező paravánokat újrakárpitozzák. Az egész napos tevékenységen közel 20 fő vállalt munkát, s a jó hangulatú nap végére az összes paraván felújítva kerülhetett vissza a raktárba.