Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

December hónapban egyesületünk 53 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

Három EFOP projektünk folyamatosan zajlik, ezeken belül decemberben igen gazdag a tevékenységek skálája:

EFOP 3.3.2-16-2016-00010

A projekt keretében szeptembertől decemberig 7 partnerintézménynél művészeti csoportok működtek. December hónapban zárult a művészeti csoportok tevékenysége. 15 alkalommal, alkalmanként 10 fővel tartották foglalkozásaikat, melyeken sokszínű tevékenység folyt 6 iskolában és 1 óvodában. A művészeti csoportok heti rendszerességgel tartották foglalkozásaikat.

A félév során 15 témanapot valósítottunk meg.  Ebből 3 alkalomra decemberben került sor, témanaponként 3-3 kézműves műhellyel, illetve választható módon néptáncprogrammal vagy népi mesemondóval vártuk a résztvevőket.  A témanapokhoz kötődve decemberben 2 partnerszervezetnél, a Lencsési Óvodában és a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, Békéscsabán, Békés megye élő népművészete kiállítást rendezünk be, mindkettő  10 napon keresztül látogatható, megtekinthető volt.

EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében folyamatosak a tudásátadási alkalmak:

Battonyán hímző művészeti csoport, és bőrműves csoport, Mezőberényben csuhé foglalkozássorozat zajlik, elsősorban hátrányos helyzetű célcsoportok számára. A tevékenységek 12 hónapon keresztül, 2019. március 1-ig kínálnak alkalmat a résztvevők számára az egyes szakágakban az alkotói tevékenységre.

Művészeti csoportjaink havonta 3 alkalommal, alkalmanként 4 órában, a foglalkozássorozat pedig havonta 2 alkalommal, alkalmanként 3 órában valósulnak meg, így decemberben mindösszesen 8 alkalom valósult meg.

EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei.

Decemberben összesen 10 alkalommal „Kisközösségek a helyi hagyományokért – szakmai találkozó” valósult meg 6 településen. 6 helyszínen, Békéscsabán, Mezőkovácsházán, Tótkomlóson, Nagybánhegyesen, Telekgerendáson és Újkígyóson. A projekt keretében karácsonyi rendezvényt tartottak Újkígyóson, Telekgerendáson, Mezőkovácsházán és Tótkomlóson.

Szolgáltatások:

Szolgáltatóként közreműködve, novembertől Mezőberényben népi kézműves tanfolyamok lebonyolítását kezdtük meg, mézeskalács készítő és nemezkészítő szakágakban. A tanfolyamok decemberben is folytatódtak, a nemezesek 2 alkalommal, a mézeskalácsosok 1 alkalommal találkoztak.

December 8-án animátorokat közvetítettünk a Balassi Táncegyüttes Családi Táncházához kötődő  „Bütykölde” játszóházába.

Elfeledett szakmák tanfolyam

Szolgáltatóként részesei vagyunk az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája által szervezett Elfeledett szakmák című tanfolyamnak. Július óta, átlagosan havi 1 alkalommal oktatóink segítségével más és más szakmákba nyerhetnek betekintést a tanfolyam résztvevői. December 9-én-én az adventi koszorú készítés, illetve az egyéb karácsonyi ajtó-, ablak-, asztal díszek elkészítésének technikáit tanítottuk számukra.

Tisztújító közgyűlés és egyesületi karácsony

December16-án rendeztük meg a hagyományos egyesületi karácsonyi összejövetelt, ahol az elnök és titkár személye is megerősítésre került, s a vezetőség döntése alapján odaítélt saját alapítású díjak és kitüntetések átadására is sor került. A közös ebéddel záruló rendezvény hozzájárul a közösség épüléséhez, erősödéséhez.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET