Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Dél-alföldi Népi Kézműves Közösségek IV. Találkozója

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 2018. szeptember 29-én 9.00 órától a amelyet a TÉGLA Közösségi Házban rendezte meg a Dél-alföldi Népi Kézműves Közösségek IV. Találkozóját.

Az eseményen 21 kézműves alkotóközösség képviseltette magát, s közülük az idei találkozón 10 újonnan (az utóbbi egy évben alakult) kör mutatkozott be többféle módon is.

A regisztrációt követően, amikor a terembe beléptünk, máris két látványosság fogadott bennünket.

Az egyik egy kiállítás, ahol minden újonnan bemutatkozó szakkör munkájából ízelítőt kaphattunk. Voltak itt félkész munkák, tervek, de néhány helyen már gyönyörű, elkészült alkotásokat is megcsodálhattunk, így a hímzett battonyai szerb főkötőt, a tótkomlósi gyapjúszőnyegeket, a mezőberényi vásznakat, vagy épp a Békéscsabán készült – hagyományos motívumokkal díszített – mai öltözékeket, kiegészítőket. A kiállítás berendezését Dr. Illés Károlynénak köszönhetjük, aki amellett, hogy maga is ismert és elismert hímző, több kör vezetője, a kiállítások berendezésével is országos hírnevet szerzett magának.

A másik látványosságot a terített asztalok jelentették. A kiállító kisközösségek saját településük gasztronómiai hagyományait, jellegzetes ízeit is felvonultatták egy szépen terített asztalon. Ezek a dúsan megrakott asztalok ínycsiklandozó illatokkal is hívogatták a találkozó résztvevőit.

A közös népdaléneklést követően megkezdődött a tanácskozás, ahol az első szünetig a „Helyi értékek, társadalmi felelősség vállalás és             önkéntesség a népi kézműves értékek megőrzésben” témakört járták körbe előadóink, több szempontból. Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város Oktatási, Közművelődési és Sport Osztály osztályvezető-helyettese, közművelődési csoportvezetője a békéscsabaiságot, a helyi identitás kialakulását és a helyi értékek szerepét állította középpontba. Zsótér Mári, közösségfejlesztő, mentálhigiénés szakember az önkéntesség szerepéről beszélt a helyi társadalom, a helyi közösség fejlesztésében. Pál Miklósné, a BMNE és a NESZ elnöke a népi kézműve értékek szerepét mutatta be a helyi társadalom és a helyi gazdaság fejlesztésében.

Rövid szünetet követően a kézműves körök vezetőinek, tagjainak előadásai, bemutatkozásai következtek, ahol is megismerkedhettünk a körök történetével a kezdetektől napjainkig, az általuk végzett hagyományőrző tevékenységgel, illetve az alkotásaik elkészítésének folyamatát is bemutatták. Igen érdekes tapasztalatcsere lehetőség adódott e beszámolókat hallgatva, így minden kör esetében képet kaphattunk a tagságról, a motivációkról, s a közösségfejlesztés sajátos alkalmairól, mint táborok, szalonnasütések, egyéb – nem kizárólag szakmai – programok.

Az ebéd rendkívül változatos finomságokból állt, hiszen egymás terített asztalait látogatták meg a résztvevők, s kóstolták meg az időnként érdekes ízű, esetenként furcsa nevű, mások által ismert, vagy ismeretlen ételeket. Volt ott sztrapacskától, csípős kolbászig, házi szörptől pogácsáig mindenféle földi jó. Voltak, akik recepteket cseréltek, mások közben fotózták a finom falatokat, de az biztos, hogy mindenki nagyon jóllakva telepedett le a folytatáshoz, a további szakköri bemutatók meghallgatásához.

A hátralévő körvezetők is kitettek magukért, felkészülten, összeszedetten, esetenként kis humorral tartották fent a résztvevők figyelmét.

Összességében elmondható, hogy a szakkörök, csoportok tagjai új ismeretekkel, ötletekkel, tapasztalatokkal a tarisznyájukban indulhattak haza késő délután, a tanácskozás zárását követően, s már meg is fogalmazódott az igény a jövő tavaszi találkozásra is.

  • Képzések

A népi kézműves szakágakban, részben akkreditált részben pedig hétvégi alap- és továbbképzéseket hirdettünk meg 26 szakágban. Meghirdetett képzéseinket 310 hallgató kezdi meg, 20 szakágban, illetve egyelőre többen is várólistára kerültek a magas csoportlétszámok miatt. Képzéseink első időpontja 2018. október 27-28.

  • EFOP 3.3.2-16-2016-00010

Megkezdődtek az őszi rendezvények, események a projekt keretében. Szeptembertől decemberig 7 partnerintézménynél művészeti csoportok működnek, illetve 15 témanapot valósítunk meg. 3 témanaphoz kötődve – 3 partnerszervezetnél – Békés megyeélő népművészete kiállítást rendezünk be. Szeptember hónapban minden helyszínen megkezdték a művészeti csoportok a munkát. Heti rendszerességgel tartják foglalkozásaikat.

Szeptember 3-án a Békéscsabai Szlovák Általános Iskolában – élményszerű tanévindító nap keretében – kézműves játszóházakat, illetve népi játék tanítást, néptáncbemutatót és táncházat szerveztünk a helyi partnerszervezettel együttműködve. Szeptember 21-én a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szüreti napjának programkínálatát gazdagítottuk népi kézműves játszóházakkal és táncházzal. Örömünkre átvehettük az iskola legmagasabb elismerését, a nevelőtestületi dicséretet.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében folyamatosak a tudásátadási alkalmak:

Battonyán hímző művészeti csoport, és bőrműves csoport, Mezőberényben csuhé foglalkozássorozat zajlik, elsősorban hátrányos helyzetű célcsoportok számára. A tevékenységek 12 hónapon keresztül kínálnak alkalmat a résztvevők számára az egyes szakágakban az alkotói tevékenységre.

Művészeti csoportjaink havonta 3 alkalommal, alkalmanként 4 órában, a foglalkozássorozat pedig havonta 2 alkalommal, alkalmanként 3 órában valósulnak meg.

  • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei.

Összesen 5 alkalommal „Kisközösségek a helyi hagyományokért – szakmai találkozó” valósult meg Tótkomlóson, Nagybánhegyesen, Békéscsabán (2 alkalom) és Mezőkovácsházán. Szeptember 29-én Újkígyóson Helyi Közösségek Napja rendezvényre került sor.

  • Szolgáltatások:

Egyesületünk szeptemberben – a beérkezett igények alapján – 8 szolgáltatásban volt érintett, részben eszközök bérbeadásával (pl. sátrak), részben pedig játszóházak, mesterség-bemutatók megvalósításával.

  • Elfeledett szakmák tanfolyam

Szolgáltatóként részesei vagyunk az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája által szervezett Elfeledett szakmák című  tanfolyamnak. Július óta, átlagosan havi 1 alkalommal oktatóink segítségével más és más szakmákba nyerhetnek betekintést a tanfolyam résztvevői. Szeptember 1-jén a fonható szálas anyagokkal, azon belül a csuhéval ismerkedtek, szeptember 29-én pedig a gyöngyfűzés technikáit tanítottuk számukra.

  • Októberi előzetes:

Október hónapban előzetes jelzéseink szerint 59 esemény vár ránk. Ebben az EFOP projektek keretében induló szakköri foglalkozások, művészeti csoportok, témanapok, települési rendezvények (Idősek Világnapja stb.) vannak túlsúlyban, de 3 alkalommal Békés megye élő népművészete kiállítást is bemutatunk, illetve október 27-28-án indulnak akkreditált, továbbá alap- és továbbképzéseink 7 szakágban, illetve a Népi játszóház vezetői tanfolyam keretében.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET