Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Kitüntetést vehetett át a Békés Megyei Népművészeti Egyesület

Különleges és felemelő perceket élhettünk meg Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlésén szeptember 20-án.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület nevében Pál Miklósné, elnök, Dr. Illés Károlyné, titkár és Lakatos István, a vezetőség tagja vette át a “Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Elismerése” kitüntetést.

A vezetőség tagjai közül többen elkísértük őket, s büszkén és megilletődve hallgattuk meg szervezetünk méltatását.

Köszönjük minden egyesületi tagnak, hogy odaadó munkájával részese volt eddigi munkánknak, s ezáltal hozzájárult, hogy e nagyszerű elismerés megillessen bennünket!

  • Mesterségek Ünnepe

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2018-ban is bemutatkozott Budapesten, a Mesterségek Ünnepén. Az idei központi téma – a fonások-szövések – bemutatásához egy parasztház tornácát és a ház udvarát képzeltük el és építettük meg. Itt mutatták be mestereink a kender- és gyapjúfeldolgozás mozzanatait, a szalma-, csuhé-, vessző- és bőrfonásokat, továbbá a fonalkészítés és a szövések fázisait, módozatait. A nagylétszámú egyesületek közül – nagy örömünkre – 2018-ban, megosztva Zala megyével, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vehette át az “Év műhelye” díjat.

  • Nemzeti Szalon

Bezárta kapuit a KÉZ-MŰ-REMEK kiállítás a Műcsarnokban. A Dél-alföldi régió alkotásait egyesületünk szortírozta leltározta és visszajuttatta az alkotók számára.

  • EFOP 3.3.2-16-2016-00010

Megkezdődtek az őszi rendezvények, események előkészületei a projekt keretében. Szeptembertől decemberig 7 partnerintézménynél művészeti csoportok indulnak, illetve 15 témanapot valósítunk meg. 3 témanaphoz kötődve – 3 partnerszervezetnél – Békés megye élő népművészete kiállítást rendezünk be.

Szeptember 3-án a Békéscsabai Szlovák Általános Iskolában – élményszerű tanévindító nap keretében – kézműves játszóházakat, illetve népi játék tanítást, néptáncbemutatót és táncházat szerveztünk a helyi partnerszervezettel együttműködve.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében folyamatosak a tudásátadási alkalmak:

Battonyán hímző művészeti csoport, és bőrműves csoport, Mezőberényben csuhé foglalkozássorozat zajlik, elsősorban hátrányos helyzetű célcsoportok számára. A tevékenységek 12 hónapon keresztül kínálnak alkalmat a résztvevők számára az egyes szakágakban az alkotói tevékenységre.

Művészeti csoportjaink havonta 3 alkalommal, alkalmanként 4 órában, a foglalkozássorozat pedig havonta 2 alkalommal, alkalmanként 3 órában valósulnak meg.

  • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei.

  • Szolgáltatások:

Egyesületünk augusztusban – a beérkezett igények alapján – 5 szolgáltatásban volt érintett, részben közvetítésként (árusok), részben eszközök bérbeadásával (pl. fa körhinta), részben pedig játszóházak, mesterség-bemutatók megvalósításával – 4 Békés megyei és egy romániai településen (Elek, Mezőberény, Ecsegfalva, Lőkösháza, Menyháza).

  • MEGYENAP

Szeptember 1-jén, Békéscsaba főterén, egész napos programot kínált az érdeklődők számára a Megyenap. A rendezvényen kiállítással, népi játszótérrel, fahintával, mesterség bemutatókkal, árusokkal és játszóházi foglalkozásokkal – illetve az ehhez szükséges teljes installációval – társrendezőként jelent meg egyesületünk.

  • Elfeledett szakmák tanfolyam

Szolgáltatóként részesei vagyunk az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája által szervezett Elfeledett szakmák című  tanfolyamnak. Július óta, átlagosan havi 1 alkalommal oktatóink segítségével más és más szakmákba nyerhetnek betekintést a tanfolyam résztvevői. Szeptember 1-jén a fonható szálas anyagokkal, azon belül a csuhéval ismerkedtek, októberben pedig a gyöngyfűzés technikáit tanítjuk számukra.

  • Szeptemberi előzetes:

Szeptember hónapban előzetes jelzéseink szerint 53 esemény vár ránk. Ebben az EFOP projektek keretében induló szakköri foglalkozások, témanapok, települési rendezvények (Helyi Közösségek Napja stb.) vannak túlsúlyban, de érkezett 11 szolgáltatás-megrendelésünk is – főként kreatív játszótér, játszóház, mesterség bemutató és eszközkölcsönzés témakörökben, illetve saját rendezvényeket is meghirdettünk. Ez utóbbiak közül a legjelentősebb a Dél-alföldi Népi Kézműves Közösségek IV. Találkozója, melyre szeptember 29-én kerül sor, 21 kézműves kör jelentkezésével.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET