Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Felnőtt és ifjúsági népművészeti táborok

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2018. július 16-21 között rendezte meg a XXIX. Országos Népi Kézműves Tábort és altáborait Békéscsabán. A táborokat elsősorban a felnőtt alkotók számára hirdettük meg, de a gyermek és ifjúsági korosztályú résztvevők számára is biztosítottuk a népi kézművesség élményszerű megismerési lehetőségét.

A táborokban 25 csoportban 326 fő tevékenykedett, akik Magyarországról és a határainkon túlról érkeztek (Szlovéniából, a Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről és még Japánból is), s 15 kézműves szakágban bővíthették ismereteiket. Mindezen túl a gyermek- és ifjúsági csoportok az általános kézművesség és a néptánc alapjaival ismerkedtek.

A tábor életkori összetétele szerint a 20 év alattiak adták a közösség 29 százalékát, a 30-45 év közöttiek 17 százalékot, a 40-60 év közöttiek 37 százalékot, míg a hatvan év felettiek 12 százalékot tettek ki. Ugyanakkor a nemek aránya kedvezőtlen, mivel a jelentkezők 92 százaléka nő volt.

A táborok a szakmai műhelyekben történő munkán túl érdekes és értelmes szabadidő eltöltési lehetőségeket is kínáltak, melyek igen népszerűek voltak (pl. táncház, kürtőskalács sütés, „Az én mesterségem a te mesterséged” vetélkedő stb.).

  • EFOP-3.3.2-16-2016-000010

A 2018. július elsejével indult „Népi kézműves hagyományok a Körösök völgyében” című projektünk keretében 20 fő békéssámsoni általános iskolás diák táborozhatott az egyesület táborában, ahol a fiúk elsősorban a fafaragás, a lányok pedig a kézi hímzés alapjait sajátíthatták el, de további természetes anyagokkal és alkotói szakágakkal is megismerkedhettek, mint gyöngyfűzés, nemezelés stb.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében folyamatosak a tudásátadási alkalmak:

2018 júliusában kosárfonó és hímző tábort szerveztünk 20-20 fő – elsősorban hátrányos helyzetű – résztvevő számára. A táborozók elsajátították a szakmák alapjait, s motiváltakká váltak a népi kismesterségek megismerésére.

A táborok sajtómegjelenései:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-fiatalokat-is-erdekli-a-nepi-kezmuvesseg-1390624/

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/osi-mestersegeket-tanitanak-a-nepmuveszeti-taborban-1392688/

https://www.beol.hu/pr/hataron-tulrol-is-erkeztek-a-nepmuveszeti-taborba-1393718/

https://www.youtube.com/watch?v=eKE5IWYrxPU  (12.30-tól)

https://www.youtube.com/watch?v=aDxHAlAx884  (14.37-től)

  • Mindenki, aki csabai! Békéscsaba 300

2018-ban ünnepi programsorozat zajlik Békéscsabán, „Mindenki, aki csabai! Békéscsaba 300” címmel, amit abból az apropóból hívtak életre, hogy 300 éve telepítették újra a települést, illetve azt 100 éve nyilvánították várossá.

A programsorozat keretében július 6-8-án nagyszabású eseményt rendeztek az együttműködő szervezetek a város főterén.

A Békés megyei Népművészeti Egyesület társrendezőként kapcsolódott be a háromnapos fesztiválprogramba, népi gyermekjátszóval, mesterségbemutatókkal, Szlovákok textil-, faműves- és fazekas kultúrája régen és ma című kiállítással, és népi kézműves játszóházakkal.

Bár az időjárás nem volt kegyes a szervezőkhöz, s a gálaműsor el is maradt az eső miatt, a rendezvény többi eleme megvalósulhatott, s népes számú érdeklődőt vonzott. Kicsik és nagyok szívesen kapcsolódtak be az egyesületünk által kínált programelemekbe is.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében folyamatosak a tudásátadási alkalmak:

Battonyán hímző művészeti csoport, és bőrműves csoport, Mezőberényben csuhé foglalkozássorozat zajlik, elsősorban hátrányos helyzetű célcsoportok számára. A tevékenységek 12 hónapon keresztül kínálnak alkalmat a résztvevők számára az egyes szakágakban az alkotói tevékenységre.

Művészeti csoportjaink havonta 3 alkalommal, alkalmanként 4 órában, a foglalkozássorozat pedig havonta 2 alkalommal, alkalmanként 3 órában valósulnak meg.

  • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei:

A projekt keretében július 19-én – a fenntartható fejlődést állítva a középpontba – szerveztük meg a 2. fórumot. Kiváló előadások hangzottak el a témában, különösen népszerűnek bizonyult Vágvölgyi Gusztáv – Pabló, az Inspi-Ráció Egyesület stratégiai vezetője, közösségi vállalkozás fejlesztő előadása a közösségek fenntarthatóságáról, s ennek kapcsán további tréning igényei is felmerült a résztvevőkben.

Július 28-án, Nagybánhegyesen került sor a Helyi Közösségek Napjára, mely jó alkalmat biztosított arra, hogy a helyi kisközösségek bemutatkozhassanak, kiállítások, előadások keretében ismertessék meg tevékenységüket, s természetesen a BMNE műsoros előadót és kézműves játszóházat, mesterségbemutatót biztosított a rendezvényre.

  • Szolgáltatások:

A Gyulai Végvári Napokra installációt biztosítottunk, a szervezők a fa árusító pavilonjainkat igényelték, építéssel-bontással együtt. 

  • Augusztusi előzetes:

Szervezetünk tagjai – hagyományos módon – készülnek a Mesterségek Ünnepén való részvételre.

Egyesületünk augusztusban – az eddig beérkezett igények alapján – 5 szolgáltatásban érintett, részben közvetítésként (árusok), részben eszközök bérbeadásával (pl. fa körhinta), részben pedig játszóházak, mesterségbemutatók megvalósításával – 4 Békés megyei és egy romániai településen.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET