Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Felnőtt és ifjúsági népművészeti táborok

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2018. július 16-21 között rendezi meg a XXIX. Országos Népi Kézműves Tábort és altáborait Békéscsabán. A táborokat elsősorban a felnőtt alkotók számára hirdettük meg, de a gyermek és ifjúsági korosztályú résztvevők számára is biztosítjuk a népi kézművesség élményszerű megismerési lehetőségét.

A táborokban 25 csoportban 320 fő tevékenykedik, akik Magyarországról és a határainkon túlról érkeznek, s 17 kézműves szakágban bővíthetik ismereteiket. Mindezen túl a gyermek- és ifjúsági csoportok az általános kézművesség és a néptánc alapjaival ismerkednek.

A táborok megnyitására 2018. július 16-án 10.00 órától kerül sor a Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiuma aulájában, Békéscsabán.

  • Szent Iván Napi Vigadalom

A Szent Iván Napi Vigadalmat egyesületünk a Balassi Táncegyüttessel és a Békéscsabán működő néptáncegyüttesekkel közösen 2015-ben rendezte meg első alkalommal. A látogatók aktívan részt vettek a Békéscsaba főterén megrendezett „nagy táncházunkban”. Pozitív véleményük is hozzájárult, hogy a város vezetésének kérésére 2018-ban már 4. alkalommal rendeztük meg ezt az eseményt. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata ezt a rendezvényt tekinti a népi kultúrát bemutató legnagyobb eseménynek a városban.

2018. június 24-én 18:00 – 22:00 óra között, a békéscsabai Szent István téren bárki kipróbálhatta velünk a tűzugrást, hiszen a programban szerepelt a táncház, máglyagyújtás, Szent Iván éji dalok éneklése, a tűz körültáncolása, tűzugrás. A táncház több táncegyüttes közreműködésével, a Néptáncosok Békés Megyei Szövetsége partnerségében valósult meg. A rendezvény ideje alatt népi kismesterség bemutatók, játszóházak, népművészeti vásár, kreatív népi játszótér és kosaras hinta várta az látogatókat. Közreműködtek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai.

  • Körös-völgyi Sokadalom

A Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal 2000-ben úgy döntött, hogy a Kárpát-medence élő népi kultúráját bemutatja a nagyközönség számára. Arra törekedett, hogy várakhoz kötődjön az esemény helyszíne és Magyarország 5-6 településén, valamint a Felvidéken, Erdélyben és a Vajdaságban kerüljön megrendezésre. A rendezvényeknek egységesen a „Millenniumi sokadalom” nevet adta.

A rendezvény egyik lebonyolítójának a Békés Megyei Művelődési Központot, valamint a Békés Megyei Népművészeti Egyesületet kérték fel.  A felkérés egy évre szólt, majd – népszerűsége okán – második alkalommal is megrendezésre került a fesztivál. Úgy hittük, hogy a rendezvény ezzel befejeződik, ám azóta is minden évben megrendezzük, mivel Gyula város lakói és az önkormányzat vezetői megszerették a számukra is értéket hordozó fesztivált és kérték, hogy folytatódjon a Gyulai Vár és környékén. Megváltoztattuk meg a rendezvény elnevezését és 2002-től „Körös-völgyi Sokadalom” néven került be a fesztiválok történetébe.

A fesztivál célrendszere a több mint másfél évtized alatt nem változott, a szerkezete is stabil, viszont évről-évre más fellépőket, műsorokat, kiállításokat mutatunk be.

A Dél-alföldi régióban ez az egyetlen olyan rendezvény, ahol az élő népművészet a maga komplexitásában – néptánc, népzene, népdal, népi kézművesség valamennyi ága – megjelenik. A rendezvényünket ezévben tizenkilencedik alkalommal szervezzük meg, a régió élő népművészetének képviselői jóbarátként üdvözlik egymást. A regionális fesztiválunk elismertségre tett szert a lakosság körében, hiszen a napi látogatottság meghaladja a 10 ezer főt. A látogatók mindig gazdag élményekkel térhetnek haza, hiszen kipróbálhatják a népi kézművesség különböző fogásait, s belekóstolhatnak a néptánc alaplépéseibe.

Fesztiválunk 2016-ban, a Gyulai Értéktár Bizottság felterjesztésére, bekerült a Békés Megyei értéktárba.

2018-ban XIX. alkalommal rendeztük meg a Körös-völgyi Sokadalmat, június 29-30-július 1-jén, Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren.

A rendezvény keretében zajlott a XII. Országos Gyermektánc Fesztivál Gálaműsora. A XII. Határmenti Összművészeti Fesztiválon mesemondók, énekesek, népzenészek, táncosok közreműködtek a határon innen és túlról.

Sor került a Békés Megyei Néptáncgálára is, a Várszínház Tószínpadán, melynek koordinátora a Néptáncosok Békés Megyei Szövetsége volt.

A Körös-völgyi Sokadalom teljes időtartama alatt népi kismesterség bemutatók, játszóházak és népművészeti vásár várta az érdeklődőket, az Artera Alapítvány Székelyudvarhely, a Bajai Kézműves Egyesület – Baja, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület – Békéscsaba, a Dél-magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesülete – Csongrád, az Iharos Népművészeti Egyesület – Tárnok, a Napsugaras Dél-Tisza Menti Népművészeti és Kulturális Egyesület – Szeged, a Duna-Tiszaközi Népművészeti Egyesület – Kecskemét, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület – Szolnok, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület – Debrecen, a Bihari Népművészeti Egyesület – Berettyóújfalu, Romániai Magyar Népművészeti Szövetség – Csíkszereda, ETHNO Hagyományőrző Egyesület – Bajsa, Vajdasági Folklór Központ – Szabadka tagjainak közreműködésével.

Az érdeklődők a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthették a „Szlovák szövés, fazekasság és faművesség régen és ma” című kiállítást.

A gyermekek mindhárom nap alatt régimódi játszótéren ügyességi és népi játékokkal mulathatták idejüket.

A rendezvény több szervezet rendezésében valósult meg:

Balassi Táncegyüttes Működtetésére Alapítvány, Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft., Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület, Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft., Gyulai Várszínház, Népművészeti Egyesületek Szövetsége.

Háromnapos rendezvényünket több, mint 5000 látogató tisztelte meg.

  • Mindenki, aki csabai! Békéscsaba 300

2018-ban ünnepi programsorozat zajlik Békéscsabán, „Mindenki, aki csabai! Békéscsaba 300” címmel, amit abból az apropóból hívtak életre, hogy 300 éve telepítették újra a települést, illetve azt 100 éve nyilvánították várossá.

A programsorozat keretében július 6-8-án nagyszabású eseményt rendeztek az együttműködő szervezetek a város főterén. A Békés megyei Népművészeti Egyesület társrendezőként kapcsolódott be a háromnapos fesztiválprogramba, népi gyermekjátszóval, mesterségbemutatókkal, Szlovákok textil-, faműves- és fazekas kultúrája régen és ma című kiállítással, és népi kézműves játszóházakkal.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében folyamatosak a tudásátadási alkalmak:

Battonyán hímző művészeti csoport, és bőrműves csoport, Mezőberényben csuhé foglalkozássorozat zajlik, elsősorban hátrányos helyzetű célcsoportok számára. A tevékenységek 12 hónapon keresztül kínálnak alkalmat a résztvevők számára az egyes szakágakban az alkotói tevékenységre.

Művészeti csoportjaink havonta 3 alkalommal, alkalmanként 4 órában, a foglalkozássorozat pedig havonta 2 alkalommal, alkalmanként 3 órában valósulnak meg.

2018. júliusában kosárfonó és hímző tábort szervezünk 20-20 fő – elsősorban hátrányos helyzetű – résztvevő számára.

  • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei:

Június 14-én, Békéscsabán, az Evangélikus Gimnáziumban, június 24-én pedig Telekgerendáson került sor a Helyi Közösségek Napjára, mely jó alkalmat biztosított arra, hogy a helyi kisközösségek bemutatkozhassanak, kiállítások, előadások keretében ismertessék meg tevékenységüket.

  • EFOP-3.3.2-16-2016-000010

2018. július elsejével induló „Népi kézműves hagyományok a Körösök völgyében” című projektünk keretében 20 fő békéssámsoni általános iskolás diák táborozhat az egyesület táborában, ahol a fiúk elsősorban a fafaragás, a lányok pedig a kézi hímzés alapjait sajátíthatják el, de további természetes anyagokkal és alkotói szakágakkal is megismerkedhetnek.

  • Szolgáltatások

2018. júniusában 3 szolgálatra kaptunk felkérést. Június 2-án Muronyban, a Juniálison a kreatív játszóterünket, illetve játszóházi műhelyeket biztosítottunk az egyesületi tagokkal.

Június 6-9 között, az Ünnepi könyvhét keretében, Békéscsaba főterén igényelték pavilonjainkat, építéssel-bontással együtt. 

Június 11-én az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola vette igénybe kreatív játszóterünket és animátorainkat a gyermeknapi rendezvényén.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET