Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Felnőtt és ifjúsági népművészeti táborok

Nyári táboraink előkészítése folyamatosan zajlik, nyitva áll a jelentkezési lehetőség, várjuk a népi kézművesség iránt érdeklődők jelentkezését.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2018. július 16-21 között rendezi meg a XXIX. Országos Népi Kézműves Tábort és altáborait, mindösszesen 20 népi kézműves szakágban, 30 csoportban, Békéscsabán. A táborokba elsősorban a felnőtt alkotókat várjuk kezdő és haladó csoportokba, de a gyermek és ifjúsági korosztályú résztvevők számára is biztosítjuk a népi kézművesség élményszerű megismerési lehetőségét.

A tábor felhívása 

Jelentkezési lap 

További információ kérhető: info@bmne.hu e-mail címen, illetve a 66/442-122 telefonszámon.

 • Támogatott jelentkezési lehetőség kosárfonó és hímző tábor

Felnőtt és ifjúsági népművészeti táboraink keretében lehetőség nyílik térítésmentes táborozási lehetőségre is, kosárfonó illetve hímző csoportokba lehet jelentkezni.

Támogatott EFOP 3.7.3-16-2017-00075 projektünk keretében – elsősorban hátrányos helyzetű felnőttek (pl. munkanélküli, gyermekét egyedül nevelő, GYED-en, GYES-en lévő, alacsony végzettségű stb.) számára – KOSÁRFONÓ és HÍMZŐ csoportokat indítunk a Békés Megyei Népművészeti Egyesület FELNŐTT ÉS IFJÚSÁGI NÉPMŰVÉSZETI TÁBORA keretében 2018. július 16-21 között.

A tábor felhívása 

A jelentkezésnél kérjük a Kosárfonó tábor – EFOP, illetve a Hímző tábor – EFOP csoportokat megjelölni, az ingyenes jelentkezési lehetőség ezekre vonatkozik.

Jelentkezési lap 

A jelentkezést megelőzően ajánlott érdeklődni a szabad férőhelyekről az info@bmne.hu e-mail címen, illetve a 66/442-122 telefonszámon.

 • Szent Iván Napi Vigadalom

A Szent Iván Napi Vigadalmat egyesületünk a Balassi Táncegyüttessel és a Békéscsabán működő néptáncegyüttesekkel közösen 2015-ben rendezte meg első alkalommal. A látogatók aktívan részt vettek a Békéscsaba főterén megrendezett „nagy táncházunkban”. Pozitív véleményük is hozzájárult, hogy a város vezetésének kérésére 2018-ban már 4. alkalommal rendezzük meg ezt az eseményt. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata ezt a rendezvényt tekinti a népi kultúrát bemutató legnagyobb eseménynek a városban.

2018. június 24. 18:00 – 22:00 óráig, a békéscsabai Szent István téren szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Táncház, máglyagyújtás, Szent Iván éji dalok éneklése, a tűz körültáncolása, tűzugrás – bárki kipróbálhatja velünk a Városháza előtti téren!

A rendezvény ideje alatt népi kismesterség bemutatók, játszóházak, népművészeti vásár, kreatív népi játszótér és kosaras hinta várja az látogatókat. Közreműködnek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai.

Tervezett programunk:

18:00 – 21:00 Táncház a Városháza előtti főtéren

 • Kezesek a város táncegyütteseinek – Balassi Táncegyüttes, Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes, Hétpróbás Néptánciskola Rábai Táncegyüttese, Balkán Táncegyüttes – táncosai és együttesvezetői
 • Muzsikál a Suttyomba zenekar
 • Mesét mond Berta János, vándorkomédiás

20.30 – 20:35 Máglyagyújtás, Szent Iván éji dalokat énekel a Gyöngygallér Énekegyüttes

20:35 – 22.00 A tűz körültáncolása, tűzugrás 

Rendezők:

 • Balassi Közalapítvány
 • Békés Megye Népművészetéért Alapítvány
 • Békés Megyei Népművészeti Egyesület
 • Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület

A rendezvény támogatója:

Békéscsaba Város Önkormányzata – Békéscsaba

 • Körös-völgyi Sokadalom

A Millenniumi Kormánybiztosi Hivatal 2000-ben úgy döntött, hogy a Kárpát-medence élő népi kultúráját bemutatja a nagyközönség számára. Arra törekedett, hogy várakhoz kötődjön az esemény helyszíne és Magyarország 5-6 településén, valamint a Felvidéken, Erdélyben és a Vajdaságban kerüljön megrendezésre. A rendezvényeknek egységesen a „Millenniumi sokadalom” nevet adta.

A rendezvény egyik lebonyolítójának a Békés Megyei Művelődési Központot, valamint a Békés Megyei Népművészeti Egyesületet kérték fel.  A felkérés egy évre szólt, majd – népszerűsége okán – második alkalommal is megrendezésre került a fesztivál. Úgy hittük, hogy a rendezvény ezzel befejeződik, ám azóta is minden évben megrendezzük, mivel Gyula város lakói és az önkormányzat vezetői megszerették a számukra is értéket hordozó fesztivált és kérték, hogy folytatódjon a Gyulai Vár és környékén. Megváltoztattuk meg a rendezvény elnevezését és 2002-től „Körös-völgyi Sokadalom” néven került be a fesztiválok történetébe.

A fesztivál célrendszere a több mint másfél évtized alatt nem változott, a szerkezete is stabil, viszont évről-évre más fellépőket, műsorokat, kiállításokat mutatunk be.

A Dél-alföldi régióban ez az egyetlen olyan rendezvény, ahol az élő népművészet a maga komplexitásában – néptánc, népzene, népdal, népi kézművesség valamennyi ága – megjelenik. A rendezvényünket ezévben tizenkilencedik alkalommal szervezzük meg, a régió élő népművészetének képviselői jóbarátként üdvözlik egymást. A regionális fesztiválunk elismertségre tett szert a lakosság körében, hiszen a napi látogatottság meghaladja a 10 ezer főt. A látogatók mindig gazdag élményekkel térhetnek haza, hiszen kipróbálhatják a népi kézművesség különböző fogásait, s belekóstolhatnak a néptánc alaplépéseibe.

Fesztiválunk 2016-ban, a Gyulai Értéktár Bizottság felterjesztésére, bekerült a Békés Megyei értéktárba.

 • XIX. KÖRÖS-VÖLGYI SOKADALOM

A Körös-völgyi Sokadalom a Dél-Alföld népművészetének ünnepe Gyulán, a vár előtt kialakított sokadalmi téren

2018. június 29 – július 1.

2018. június 29., péntek

15.00   A XII. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsorának nyilvános főpróbája a Sokadalmi színpadon

18.00   XII. Határ Menti Összművészeti Fesztivál

Mesemondók, énekesek, népzenészek, táncosok a határon innen és túlról

19.00   „Idenézz a figurára” – táncház a tér öt pontján

19.30   A XIX. Körös-völgyi Sokadalom megnyitója

20.30   A XII. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora a Sokadalmi színpadon

2018. június 30., szombat

10.00   XII. Országos Gyermektánc Fesztivál – Gyermekjátszó

15.00   XXII. Békés Megyei Táncosok Találkozója

18.00   XII. Határ Menti Összművészeti Fesztivál

20.30   Békés Megyei Néptáncgála a Tószínpadon

2018. július 1., vasárnap

10.00-11.30 XII. Határ Menti Összművészeti Fesztivál

14.30   XII. Határ Menti Összművészeti Fesztivál

19.00   A Balassi Táncegyüttes ’’Őszülő Halánték’’ Senior Csoportjának műsora

A Körös-völgyi Sokadalom teljes időtartama alatt népi kismesterség bemutató, játszóház és népművészeti vásár várja az érdeklődőket: az Artera Alapítvány Székelyudvarhely, a Bajai Kézműves Egyesület – Baja, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület – Békéscsaba, a Dél-magyarországi Alkotók Népművészeti Egyesülete – Csongrád, az Iharos Népművészeti Egyesület – Tárnok, a Napsugaras Dél-Tisza Menti Népművészeti és Kulturális Egyesület – Szeged, a Duna-Tiszaközi Népművészeti Egyesület – Kecskemét, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület – Szolnok, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület – Debrecen, a Bihari Népművészeti Egyesület – Berettyóújfalu, Romániai Magyar Népművészeti Szövetség – Csíkszereda, ETHNO Hagyományőrző Egyesület – Bajsa, Vajdasági Folklór Központ – Szabadka tagjainak közreműködésével.

Ismerje meg a kézműves mesterségeket: szövés, fonás, kosárfonás, fafaragás, hímzés, fazekasság, viseletkészítés, kovácsolás.

A rendezvény ideje alatt minden nap íjászbemutatót tart a Kerecsényi Íjász Egyesület.

Az érdeklődők a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthetik a „Szlovák szövés, fazekasság és faművesség régen és ma” című kiállítást.

A gyermekek mindhárom nap alatt régimódi játszótéren ügyességi és népi játékokkal mulathatják idejüket.

Gazdag folklórprogram, magyaros vendéglátás várja a látogatókat.

Rendezők:

Balassi Táncegyüttes Működtetésére Alapítvány, Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft., Békés Megyei Népművészeti Egyesület, Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület, Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft., Gyulai Várszínház, Népművészeti Egyesületek Szövetsége

 • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

2018 márciusában a „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében folyamatosak a tudásátadási alkalmak:

Battonyán hímző művészeti csoport, és bőrműves csoport, Mezőberényben csuhé foglalkozássorozat zajlik, elsősorban hátrányos helyzetű célcsoportok számára. A tevékenységek 12 hónapon keresztül kínálnak alkalmat a résztvevők számára az egyes szakágakban az alkotói tevékenységre.

Művészeti csoportjaink havonta 3 alkalommal, alkalmanként 4 órában, a foglalkozássorozat pedig havonta 2 alkalommal, alkalmanként 3 órában valósulnak meg.

A mezőberényi foglalkozássorozat igen népszerű, rendszeresen 15-17 fő vesz részt a kézműves alkalmakon.

A battonyai művészeti csoportok 10-10 fővel végzik tevékenységüket.

 • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei: május 20-án, Telekgerendáson, május 27-én pedig Újkígyóson került sor Családi Nap lebonyolítására, ahol népi kézműves tevékenységek és népzenei, néptáncos műsorok tették emlékezetessé a rendezvényt.

Partnereinkkel együttműködve május 1-jén Mezőkovácsházán, 12-én pedig Tótkomlóson Helyi Közösségek Napját rendeztünk.

Június 24-én, Telekgerendáson kerül sor a Helyi Közösségek Napjára, mely mindig jó alkalom arra, hogy a helyi kisközösségek bemutatkozhassanak, kiállítások, előadások keretében ismertessék meg tevékenységüket.

 • EFOP-3.3.2-16-2016-000010
 1. július elsejével induló „Népi kézműves hagyományok a Körösök völgyében” című projektünk partnerszervezetei és tervezett szakmai megvalósítói számára május 9-én felkészítő egyeztetést tartottunk, melyen operatív feladatokat beszéltünk meg, különös tekintettel a nyári tábor teendőire, illetve a szeptemberben induló szakkörökre és témanapokra.

2018 júliusában 20 békéssámsoni általános iskolás diák táborozhat az egyesület táborában, ahol a fiúk elsősorban a fafaragás, a lányok pedig a kézi hímzés alapjait sajátíthatják el, de további természetes anyagokkal és alkotói szakágakkal is megismerkedhetnek.

 • Szolgáltatások

2018 júniusában 3 szolgálatra kaptunk felkérést. Június 2-án Muronyban, a Juniálison a kreatív játszóterünket, illetve játszóházi műhelyeket biztosítottunk az egyesületi tagokkal.

Június 6-9 között, az Ünnepi könyvhét keretében, Békéscsaba főterén igényelték pavilonjainkat, építéssel-bontással együtt. 

Június 11-én az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola vette igénybe kreatív játszóterünket és animátorainkat a gyermeknapi rendezvényén.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET