Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Textiles Konferencia és Kiállítás

2018. március 9-11. között került megrendezésre a XVI. Országos Textiles Konferencia Békéscsabán, a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Karán. A konferencia és a hozzá kapcsolódó pályázat meghirdetői a Békés Megyei Népművészeti Egyesület (Békéscsaba), a Hagyományok Háza (Budapest) és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (Budapest) közel 400 jelentkezést fogadtak el a rendezvényre. A résztvevők és az előadók nem csak Magyarországról, hanem a határainkon túlról Erdélyből, Partiumból, Bánátból, Bácskából, a Mura vidékről, Kárpátaljáról és a Felvidékről érkeztek. A rendezvényt – a köszöntőket követően – Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A konferencia keretében nyílt meg Békéscsabán a Munkácsy Emlékházban és a Békés Megyei Könyvtárban a „Népi textíliák a Kárpát-medencéből – Partium és Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja” c. országos pályázati kiállítás, mely április 14-ig tekinthető meg. A pályázatra 1261 alkotás érkezett 126 fő egyéni alkotótól és 62 közösségtől, melyből a zsűri 816 darabot javasolt kiállításra.
A háromnapos konferencia új ismereteket, továbbképzést, alkotói inspirációt nyújtott a résztvevőknek, de nem elhanyagolható számban születtek új szakmai kapcsolatok, vagy éppen barátságok is.

Az eseménysorozat zárásaképp 2018. április 14-én került lebontásra Békéscsabán a Munkácsy Emlékházban és a Békés Megyei Könyvtárban a „Népi textíliák a Kárpát-medencéből – Partium és Erdély, Délvidék, Felvidék, Kárpátalja” c. országos pályázati kiállítás. Az alkotók számára folyamatosan történik pályamunkáik átadása visszajuttatása.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

2018 márciusában a „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében megkezdődtek a tudásátadási alkalmak:
Battonyán hímző művészeti csoport, és bőrműves csoport, Mezőberényben csuhé foglalkozássorozat indult, elsősorban hátrányos helyzetű célcsoportok számára. A tevékenységek 12 hónapon keresztül kínálnak alkalmat a résztvevők számára az egyes szakágakban az alkotói tevékenységre.
Művészeti csoportjaink havonta 3 alkalommal, minimum 10 fő részvételével, alkalmanként 4 órában, a foglalkozássorozat pedig havonta 2 alkalommal, minimum 10 fő részvételével, alkalmanként 3 órában valósulnak meg.

  • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folytatódnak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú projekt tevékenységei: márciusban 3 településen – Békéscsabán, Tótkomlóson és Mezőkovácsházán Húsvéthoz kötődő események valósultak meg, ahol népi kézműves tevékenységek és népzenei, néptáncos műsorok tették emlékezetessé a rendezvényeket.
Partnereinkkel együttműködve május 1-jén Nagybánhegyesen Családi Napot, Békéscsabán és Mezőkovácsházán Helyi Közösségek Napját rendezünk.

  • Képzések

Folytatódtak a kétnapos képzések az Egyesületnél. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület megalakulása óta feladatának tekinti a paraszti tárgyalkotó kultúra továbbéltetését. Tagjaink és az egyesületen kívüli jelentkezők is szívesen jelentkeznek a kétnapos képzésekre, ahol kezdőként szeretnék elsajátítani a népi kismesterségek alapjait, illetve akik a szakmát már művelik, új fogásokat, technikákat kívánnak megismerni.
Március 24-25-én bőrhímzés, csipkekészítő alap- és továbbképzés, fazekas továbbképzés, kezdő és haladó hímes tojás készítő, illetve mézeskalács készítő képzések valósultak meg felkészült oktatók irányításával.
Április 14-én Péter Szidónia gyöngyfűző, gyöngyékszer készítő vezetésével gyöngyfűző képzés valósult meg a jelentkezők számára.
Április 28-29-én két csoportban, nemez, illetve gépi hímzés képzésre várjuk az előzetesen jelentkezett résztvevőket.

  • Szolgáltatások

Március 15-én, Békéscsabán, a városi ünnepi rendezvényen játszóházakat vezettünk (kokárda és csákókészítés, honfoglaláskori rézmedál készítés stb.).
Április 1-2-án Budapesten Húsvét a Várkert Bazárban címmel megrendezett eseményen tojásfestés és tojásdrótozás mesterségbemutatót tartottak egyesületünk tagjai. Április 27-én, Dombegyházán a húsvéti ünnepkörhöz kötődő játszóházat tartottunk a település gyermekei, fiataljai számára.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET