Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú projekt tovább folytatódik 2018. évben is. Békéscsabán, Tótkomlóson, Telekgerendáson, Mezőkovácsházán, Nagybánhegyesen és Újkígyóson januártól ismét találkoztak a népi kézműves közösségek. A február végéig tartó foglalkozássorozatokon a szakkörök tagjai különböző népi kismesterségekbe kóstolhatnak bele, úgy, mint például szövés, hímzés, fafaragás, könyvkötészet, valamint újkígyóson néprajzi szabadegyetem vehetnek részt. A programot februárban farsangi események színesítik, amelyek keretében a településeken népi kézműves játszóházak, illetve folklórműsorok, táncházak, gasztronómiai csemegék várják a kicsiket és nagyokat.

  • Nemzeti Szalon regionális válogatója

Békéscsabán a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében került sor a Nemzeti Szalon népművészeti kiállításának regionális válogatójára. 2018. január 20-ra Békés, Bács-Kiskun, Csongrád megyéből, Erdélyből és a Vajdaságból érkeztek alkotások a válogatásra. A szakmai grémium – amelynek tagjai Beszprémy Katalin, Csupor István, Fülemile Ágnes és Szabó Zoltán voltak – a Dél-Alföldi állomáson 819 db tárgy közül válogatta ki a kiállításon bemutatásra kerülő alkotásokat. A tervek szerint ebből a térségből 526 db kézműves tárgy lesz kiállítva a Budapesten a Műcsarnokban.

  • Kétnapos képzések az Egyesületnél

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület megalakulása óta feladatának tekinti a paraszti tárgyalkotó kultúra továbbéltetését. Évek óta szervezünk nonformális képzéseket azok számára, akik kezdőként szeretnék elsajátítani a népi kismesterségek alapjait, illetve azok számára is, akik a szakmát már művelik, de új ismereteket, technikákat kívánnak megismerni. Békéscsabán 2018. január 27-én és 28-án ismét megtöltjük a Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola termeit, közel 70-en jelentkeztek a meghirdetett képzéseinkre. A kétnapos képzések témái: bútorfestés, csipkekészítés, fazekasság, kályhás mesterség, kézi hímzés és marketing ismeretek. A képzés hozzájárul, hogy a résztvevők megismerkedjenek a mesterség műveléséhez szükséges eszközökkel, alapanyagokkal, a szakma/technika rövid elméletével, gyakorlati alapfogásaival. A képzés keretében felvillantjuk mustrákkal, szemléltető anyagokkal a népi kézművesség kincsestárát.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET