Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • XVIII. Körös-völgyi Sokadalom 2017. június 30 – július 2.

Ez évben tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várta a Gyulára látogatókat, a vár előtt, erre az alkalomra kialakított sokadalmi téren. A néptánc és népzene mellett a népi kismesterségek képviselői is bemutatkoztak a háromnapos forgatag alatt. A Körös-völgyi Sokadalom több intézmény és szervezet közös összefogásával valósult meg.
A több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő rangos esemény célja a kezdetektől fogva az, hogy megőrizze és továbbörökítse a Kárpát-medence magyarságának népművészetét, és minél szélesebb körben megismertesse azt.
A festői környezetben, Európa egyetlen éppen maradt gótikus téglavárának tövében megrendezett sokadalom a nevéhez illően nemcsak egy fesztivált foglal magába. A Körös-völgyi Sokadalom és kísérőrendezvényei – XI. Határ Menti Összművészeti Fesztivál, XI. Országos Gyermektánc Fesztivál gálaműsora, XXI. Békés Megyei Néptáncosok Találkozója, Békés Megyei Néptáncgála, Körös-völgyi főző- és a pogácsasütő verseny, Dél-alföldi fafaragó-, fazekas- és mézeskalács díszítő verseny – az értékek ápolása mellett a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjelenítette a kínálatban.
A XVIII. Körös-völgyi Sokadalom fő témája megemlékezés a reformáció 500. évfordulójára volt. Ennek kapcsán a rendezvény ideje alatt a látogatók megtekintették a „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” című kiállítást, valamint korabeli könyvkötészeti, nyomdai, hímző és rézműves műhelyek várták az érdeklődőket. A gyermekek mindhárom nap alatt reformáció korabeli gyermekfoglalkozásokon vehettek részt.
Népi kézművesek mutatták be a látogatóknak a sok helyen már elfeledett régi mesterségek fortélyait, ahol belekóstolhattak egy-egy mesterség alapfogásaiba, valamint a vásárban a népi iparművészetnek garantált minőségű és tradicionális esztétikai értéket képviselő termékeihez juthattak.

  • Országos Komplex Népművészeti Tábor 2017. július 16-22.

Százhúsz településről több mint háromszázan érkeztek Békéscsabára a 28. Országos Komplex Népművészeti Táborba, a résztvevők 22 különböző alkotócsoportban dolgoztak.

Idén több tematikus csoportot is indított a Békés Megyei Népművészeti Egyesület. Az egyik legkedveltebb ezek közül a kreatív hímző csoport, amelyet sok 14 és 16 év közötti lány választott. A több mint háromszáz fős táborban csaknem száz 16 éves vagy annál fiatalabb gyermek ismerkedhetett meg a népművészet alapjaival
A csaknem három évtizede működő táborban sokszor akár három generációs családok alkottak egy teljes héten keresztül, ki-ki a saját érdeklődési körének megfelelő csoportokban. A legtöbb alkotókör programja egy-egy téma köré csoportosult. A könyvkötők például az Arany Emlékév kapcsán az 1800-as évekre jellemző technikákkal dolgoztak. Idén is több országból érkeztek Békéscsabára, a Nemzetközi Fafaragó Tábor és a Határon Túli Néprajzi Népfőiskola részvevői között minden évben találni Erdélyből, Partiumból vagy éppen az Újvidékről érkező népi iparművészeket.

A dolgos hétköznapokat zenés esttel, táncházzal, főzőversennyel, szellemi és gyakorlati versennyel, kürtöskalácssütéssel és közös énekléssel, népzenei koncerttel színesítették, ahol a tábor lakói újabb közös élményekkel és szép emlékekkel gazdagodhattak.

  • „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” című pályázat Dél-alföldi kiállítása Békéscsaba, 2017. július 17 – 31.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság által a Reformáció 500. évfordulója alkalmából heghirdetett „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” című pályázat Dél-alföldi kiállítása 2017. július 17-től tekinthető meg a Békéscsaba Református Egyházközség gyülekezeti termében.

A pályázat és a kiállítás koordinálója a Békés Megyei Népművészeti Egyesület volt. A kiállítási anyag gerincét a textília adta, ezen belül is kiemelkedő színvonalat képviselt az úri hímzés, a Gömöri, a Trencséni, a Zobor vidéki, a Háromszéki gyapjú hímzés, a szlovák főkötő hímzés, a Komádi hímzés anyagát tovább éltető egyházi textíliák köre. Dicséretes a csipke fődíszítményként való alkalmazása, kiemelendő, hogy az alkotók tárgy-együttesben gondolkodva kollekciókat hoztak létre akár a templombelsők textíliáinak megtervezésénél, akár az egyes szokás hagyományokhoz kapcsolódó textíliák létrehozásánál. A kiállításon a textileken kívül szerepel a kerámia, könyvkötészet, fa, mézeskalács, fém és kovácsoltvas.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Marti Miklós Nándor, református lelki pásztor reformációi áhitatát, illetve a Békéscsabai Református Gyülekezet Énekkarának műsorát hallgathattuk meg a résztvevők. A kiállítást Dr. Hafenscher Károlyt, a Reformációs Emlékbizottság miniszteri biztosa nyitotta meg.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET