Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • III. Szent Iván Napi Vigadalom (2017. június 24.)

Egyesületünk a Balassi Közalapítvánnyal, valamint a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesülettel közösen ez évben is feleleveníti az év legrövidebb éjszakájához kötődő népszokást, a Szent Iván Éji tűzugrást. Ezen az immáron hagyománnyá avanzsálódott rendezvényen a Békéscsaba főterére látogatók maguk is részeseivé válnak a soknemzetiségű élő néptánc és népi kézműves kultúrának.

Megtekinthetik többek között népművészeink legszebb alkotásait, bekukucskálhatnak a népi kézművesek működő műhelyeibe, ahol különböző, már-már feledésbe merülő, régi mesterségekkel ismerkedhetnek meg, s bele is kóstolhatnak a népi kézművesség alapjaiba. Ezen túlmenően lehetőségük lesz, hogy megvásárolják a népi iparművészet garantáltan minőségi, s esztétikai értéket képviselő termékeit.

Ezalatt a gyermekek különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, ahol játékos formában próbálhatják ki tudásukat, s ismerhetik, próbálhatják ki a népi kézművesség elemeit. Ezt követően pedig a kreatív játszótéren a kézzel hajtott körhinta, „csoszogi”, gólyaláb, kötélhúzás várja a családokat.

Eseményünket a városban, s a környéken működő táncegyüttesek, hagyományőrző csoportok táncháza színesíti, majd a táncosokkal és az érdeklődő közönséggel közös tűzugrás.

  • XVIII. Körös-völgyi Sokadalom (2017. június 30 – július 2.)

Ez évben XVIII. alkalommal kerül megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom Gyulán, a Vár előtti téren. A nagyszínpadon mesemondók, énekesek, népzenészek és táncosok kápráztatják el a közönséget, továbbá népi kismesterség bemutató, játszóház és népművészeti vásár is várja az érdeklődőket, ahol 120 népi kézműves árusítja míves portékáját.

A sokadalmi téren a gyerekek is elkalandozhatnak a népi kreatív játszótéren, ahol különböző ügyességi és népi játékokban próbálhatják ki magukat. Hagyományainkhoz híven versenyek keretében ismét megmérettethetik magukat a népi kézművesek, s természetesen nem maradhat el a Körös-völgyi főző- és pogácsasütő verseny sem, ahol a szellemi táplálék után a testünket is megjutalmazhatjuk.

  • A Reformáció 500 éves évfordulójának tiszteletére meghirdetett pályázat zsűrizése (2017. június 18.)

 A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Reformáció Emlékbizottság a Reformáció 500 éves magyarországi és a határokon túli egyházkerületek jubileumi ünnepségeihez kapcsolódva pályázatot hirdetett a Kárpát-medencében élő, a népművészet hagyományai iránt elkötelezett alkotók, alkotóközösségek részére.

E pályázattal kívánunk emléket állítani a reformáció kulturális és történelmi örökségének, melynek megkoronázása az élet nagy fordulóihoz kapcsolódó egyházi szertartások tárgyainak, kellékeinek bemutatása egy kiállítás keretében.

A Dél-alföldi régióban a pályázat koordinálását a Békés Megyei Népművészeti Egyesület végzi. A szakértő zsűri által – 2017. június 18-án – kiválasztott alkotásokból 2017. július 17-én nyílik a regionális kiállítás, a békéscsabai Református Egyház imaházában. A kiállítás 2017. augusztus 4-ig tekinthető meg.

  • XXIV. Nemzetközi Fafaragó Találkozó (2017. július 17-22.)

 A 27 éve működő alkotótáborunkba a megyei fafaragókon kívül meghívunk Szlovákiában, Vajdaságban és Erdélyben élő faműveseket is. A több mint két évtizede működő találkozón számos szabadtéri alkotás készült már, néhány példa: a Békéscsabán lévő Kapumúzeumba tizenkét kapu, öt pad, harangláb, kerekes kút és több szobor készült el.

Egyéb alkotások: Békéscsabán, az Orbán Balázs téren harangláb, Gyulán, a Városerdőn Erdei kápolna és harangláb, 2002. évben harangláb, amelyet Szabadka városának ajándékoztunk és a Zentai úti temetőben az 1944-45-ben kivégzett áldozatok emlékhelyévé vált. Tavaly pedig a telekgerendási temetőbe készítettek egy haranglábat a fafaragóink. 

Ebben az évben a tótkomlósi Evangélikus Egyházközség számára készítenek fafaragóink padokat és egy emlékoszlopot, az alkotás örömén túl emléket állítva a reformáció 500 éves évfordulójának.

  • XVI. Dél-alföldi Gyermek és V. Dél-alföldi Ifjúsági Népi Kézműves Tábor (2017. július 17-22.)

 A táborban a kreativitást elősegítő pedagógiai módszereket alkalmazzuk. Elsősorban a formaérzéket, a színválasztást fejlesztik azok az alapanyagok, amelyekkel a fiatalok dolgoznak. Egy-egy foglalkozáson bemutatjuk a mintadarabot, amelyet a gyerekeknek el kellene készíteni, de alkotói szabadságot biztosítunk számukra, hogy az adott alapanyagból a mintadarabhoz hasonló, vagy attól teljesen eltérő alkotást hozzanak létre.

A kreatív foglalkozások mellett sor kerül a gyermekek verbális megnyilvánulására is, ezek elsősorban a mesék, versek, énekek előadása. Élünk a drámapedagógia módszerével, főleg a népmesék megelevenítésében. A mozgásukat a néptánc-tanulással fejlesztjük, ahol a kiválasztott tájegység táncának alaplépései mellett elsajátítják az énekeket is. Teszik mindezt csoportos foglalkozás keretében, amely fejleszti az alkalmazkodóképességüket.

Gondot fordítunk arra, hogy a gyerekek végigvigyék az alkotás folyamatát, amely az anyag előkészítésétől az alkotásig tart. Az esti programokban az aktív részvétel mellett – táncház, népi játék, stb. – gondoskodunk a művészi élményszerzésről is.

  • XXII. Határok Nélküli Néprajzi Népfőiskola (2017. július 17-22.)

 A népfőiskola keretében néprajzi alapismeretet kívánunk nyújtani a résztvevőknek, amely felöleli a Kárpát-medence magyar néprajzi tájegységeinek megismerését. A résztvevők két kiválasztott tájegységet mélyebben elemeznek, itt a sokrétűség a meghatározó.

A négy határon túli – Felvidék, Vajdaság, Szlovénia, Erdély – régióban a népi kézművesség területén nincs szakképzés. Ugyanakkor egyre többen foglalkoznak a kulturális hagyatékuk megőrzésével, így többek között hímző körök alakulnak. Szakképzett vezetőik csak elvétve vannak, azok is Békéscsabán szerezték meg szaktudásukat. Úgy véljük, hogy a határon túl élő magyar közösségek identitásuk megőrzéséhez nagyban hozzájárul, hogy a vezetőik a Népfőiskolán szerzett ismeretanyagukat továbbadják az általuk irányított közösségeknek.

  • XXVIII. Országos Felnőtt Népi Kézműves Tábor (2017. július 17-22.)

A tábor kapui július 17-én ismét megnyílnak, s az immár szertartásos „megnyitószlogen” elhangzását követően a táborlakók birtokba vehetik műhelyeiket.

Emlékezetes évekkel a hátunk mögött ezúttal is várjuk a népi kézművesség iránt érdeklődőket – fafaragókat, csipkéseket, fazekasokat, kézi és gépi hímzőket, gyékényfonókat, kályhásokat, kézi könyvkötőket, mézeskalács és nemezkészítőket, ötvösöket – kicsiket és nagyokat egyaránt, hogy 2017-ben is az alkotás örömétől, az esti táncházaktól legyen hangos a táborunk.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET