Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 

  • Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat zsűrizése és kiállítás megnyitója (2017. április 28 – október 23.)

Eltelt két év, így 2017-ben ismét meghirdetése került a Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves pályázat, mellyel a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza – együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal – lehetőséget kívánt teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

A pályázaton több mint 445 alkotás került megmérettetésre, melyek közül a zsűri által legjobbnak ítéltek kiállításra, valamint kategóriánként díjazásra kerültek április 28-án. A kiállítás megtekinthető az emlékház nyitvatartási ideje alatt 2017. október 23-ig.

  •  Vitézi Napok (2017. április 30 – május 1.)

Egyesületünk a korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan idén is részt vesz a Békéscsabán megrendezett IV. Vitézi Napokon, ahol a kilátogatók az Apródok valamint a Mesterségek Udvarában találkozhattak tagjainkkal.

Tagjaink mesterség bemutatóval, valamint népi játszóházzal készültek, hogy betekintést nyújtsanak a Gabonamúzeumba látogatók számára a népi kézműves mesterségek – korongozás, fafaragás, hímzés, kovácsolás, csipkekészítés, stb. – műhelytitkaiba. 

  •  Szövő tanfolyam, Mezőberény (2017. május 04., 11., 18., 25.)

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Hagyományok Házával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ közreműködésével 2017. év március 7-én vászon és gyapjú szövő szakkört indított felnőtteknek.

A szakkör célja a szövőeszközök sokszínűségének, a szövés hagyományos technikáinak, formáinak és motívumainak a megismertetése, különös tekintettel a mezőberényi vászon szőttes mintakincsre. A megismert eszközök, szövéstechnikák és motívumok felhasználásával esztétikus és ma is használható tárgyak tervezése és kivitelezése. Az elkészíthető darabok elsősorban nyers és színes pamutból, gyapjúból, kenderből szőhető tárgyak, melyek a magyar paraszti textíliák formahagyományán alapulnak. 

  • Viseletvarró 120 órás akkreditált képzés (2017. május 06-07., 20-21.)

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Hagyományok Házával megkötött együttműködési megállapodás keretén belül 2017. május 06-án elindítja a viseletvarró akkreditált képzést.

A képzés célja az alapvető ismeretek elsajátítása a magyar népviseleti ruhadarabokról, tájegységek, társadalmi rétegződés, életkor és alkalmak szerint. A legjellemzőbb női és férfi ruhadarabok elkészítésének elsajátítása különböző varrási technikák megtanulásával együtt.

A hallgatók az elméleti ismeretek mellett többek között készítenek alsószoknyákat, férfi bő gatyát, inget és mellényt, női rövid és hosszú ingeket, kötényeket, mellényt és ujjast. 

  • Országos Hímző Találkozó és Továbbképzés (2017. május 12-13.)

Dr. Illés Károlyné életmű kiállítása május 12-én, délután 16.00 órakor nyílik meg a Munkácsy Mihály Múzeumban. Erre az eseményre hívjuk meg a tanítványait és mindazokat, akik szeretnének ezen az ünnepen részt venni, majd ennek apropóján a megnyitó után, valamint másnap szakmai tanácskozást tartunk, amely keretén belül Erdély és Partium, Kárpátalja, Dél- és Felvidék és Burgenland hímző kultúrájáról kaphatnak a résztvevők elméleti és gyakorlati ismereteket. A hímző konferencia továbbá felkészülési lehetőséget nyújt a kézművesek számára a XVI. Országos Textiles Konferencia pályázataira, amely ezekben a témákban került meghirdetésre.

Meghívó

  • Szolgáltatások – mesterség bemutató és játszóház (2017. május 20., 21., 27., 28., 30.)

Május 20-án Lőkösházán, a Vadászházi Gyereknapon népi ügyességi játékokkal várjuk az eseményre látogatókat, akik kipróbálhatják a csoszogit, a gólyalábat és más egyéb népi játékot, amely remek szórakozás nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is.

Május 21-én és 28-án Mezőkovácsházán a Családok napja, valamint a városi Gyermeknap keretében is képviseltetjük magunkat, ahol többek között játszóházat tartanak egyesülünk tagjai, valamint a XII. Körös-völgyi Sokadalomban és a XXX. Mesterségek Ünnepén nagy sikert aratott Meseország labirintusjátékunkkal is megismerkedhetnek a helyiek.

Május 26-án Gyulán, az Implom József Általános Iskola Családi napján a tavalyi évhez hasonlóan játszóházzal várjuk a családokat, akik ismételten egy tartalmas, népi ügyességi játékok kipróbálásában gazdag napot tölthetnek el gyermekeikkel.

Május 27-én Vésztőn a Mágori Sokadalomban népi játszóházzal és mesterség bemutatóval várjuk az érdeklődőket, akik drótékszereket készíthetnek, valamint a honfoglalás kori tarsoly elkészítésével ismerkedhetnek meg közelebbről. Szintén ezen a napon Battonyán, a Városnap keretén belül megízlelhetik a kilátogatók egy népi kézműves szakág mesterség bemutatóján keresztül a népi kézművesség egy szeletkéjét.

Május 30-án Szabadkígyóson a Szabadkígyósi Óvodában Gyermeknap alkalmából szintén népi játszóházzal várjuk az érdeklődő gyermekeket és szülőket.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET