Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Szövő tanfolyam, Mezőberény (2017. április 6., 13., 20., 27.):

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Hagyományok Házával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ közreműködésével 2017. év március 7-én vászon és gyapjú szövő szakkört indított felnőtteknek.

A szakkör célja a szövőeszközök sokszínűségének, a szövés hagyományos technikáinak, formáinak és motívumainak a megismertetése, különös tekintettel a mezőberényi vászon szőttes mintakincsre. A megismert eszközök, szövéstechnikák és motívumok felhasználásával esztétikus és ma is használható tárgyak tervezése és kivitelezése. Az elkészíthető darabok elsősorban nyers és színes pamutból, gyapjúból, kenderből szőhető tárgyak, melyek a magyar paraszti textíliák formahagyományán alapulnak.

  • Szövő 60 órás akkreditált képzés (2017. április 8-9.):

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Hagyományok Házával megkötött együttműködési megállapodás keretén belül 2017. április 8-án elindította – három 60 órás akkreditált képzése közül – a szövő akkreditált képzést.

A 14 hallgatót először Kocsis Klára, népművészeti referens köszöntötte a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettől, majd oktatóként Dávidné Gyarmati Zsuzsanna, Népművészet Ifjú Mestere díjjal kitüntetett szövő, Népi Iparművész.

A kurzus résztvevői megismerkednek a szövő eszközök sokszínűségével, a szövés hagyományos technikáival – formákkal, motívumokkal. Az elsajátított eszközök, szövéstechnikák és motívumok felhasználásával esztétikus, ma is használható tárgyakat terveznek és kiviteleznek.

Foglalkoznak különböző fonásokkal, a kisebb szövő eszközökön – például  szalagszövő, karmantyúfa, szövőkártya – illetve szövőszéken készítenek különböző használati tárgyakat. Például táska, tarisznya, ülőpárna, szőnyeg, stb.  

A szövő képzés hallgatói legközelebb a békéscsabai Komplex Népművészeti Táborban találkozhatnak oktatójukkal, s egymással.

  • Alap és továbbképzések (2017. április 8-9.):

Az Egyesület által tavalyi évben meghirdetett népi kézműves továbbképzések utolsó műhelyfoglalkozásaként április 8-9-én gyékény és szalmafonó alap- és továbbképzés várta a tanulni vágyókat.

A szalmafonást választók előbb a felhasználandó anyaggal ismerkedtek meg közelebbről, valamint annak előkészítésével, osztályozásával, továbbá alap és 7-es fonatok készítésével, a termék összevarrásával, spirális fonások alkalmazásával.

A gyékényfonás iránt érdeklődök megismerkedtek a gyékénnyel és az abból készült tárgyakkal, a gyékény bontásával, osztályozásával és a különböző technikákkal – varrással, spirális fonással, szövéssel – tárgykészítéssel.

  • Szolgáltatások – mesterség bemutató és játszóház (2017. április 09., 11.):

Április 09-én Gádoroson, a Virágvasárnapi Családi Programon népi játszóházzal és mesterség bemutatóval képviseltette magát Egyesületünk. A gyerekek és az eseményre ellátogatók bepillantást nyerhettek a mézeskalács készítés és díszítés fortélyaiba, valamint elleshették, hogyan is dolgozik egy népi ékszerkészítő.

Április 11-én Csanádapácán és Sarkadon is megjelentünk, mely programok keretében a gyerekek kipróbálhatták a tojásdíszítést, valamint a tojás berzselést, népi játszóház keretén belül pedig csuhéból készíthettek húsvéti figurákat és mézeskalácsot díszítettek.

  • Szellemi Kulturális Örökség (2017. április 11.):

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület a Munkácsy Mihály Múzeum együttműködésével 2017. április 11-én munkacsoport megbeszélést tartott két Békés megyei érték felterjesztéséről a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékébe, s megkezdték a konkrét munkaterv felállítását.

Az Egyesület régóta tervezi, hogy Békés megye jellegzetes népi kézművességei közül néhányat felterjeszt a Szellemi Kulturális Örökség listájára. Két témakörben kívánunk ebben az évben elindulni, az egyik a békési vesszőfonás öröksége, a másik a Békés megyei szűcshímzés.

Mindkét örökség-elem felterjesztésének előkészítésére munkacsoportok alakultak, amelynek tagjai a témakörben jártas népi kézműves mesterek, néprajzos, történész és közművelődési szakemberek. A felterjesztések előkészítésében a Munkácsy Mihály Múzeumból Martyin Emília, a Szellemi Kulturális Örökség Békés megyei referense segíti a két megalakult munkacsoport munkáját.

  • XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat zsűrizése és kiállítás megnyitója (2017. április 22-23., április 28.):

Eltelt két év, így 2017-ben ismét meghirdetése került a Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves pályázat, mellyel a Debreceni Művelődési Központ, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza – együttműködve a Kézműves Alapítvánnyal – lehetőséget kíván teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

A pályázaton több mint 100 alkotó és alkotóközösség jelezte részvételét. A pályamunkák zsűrizésére április 23-án kerül sor a Kézműves Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotások kiállításra, valamint kategóriánként díjazásra kerülnek. 

A pályázat kiállításának megnyitójára és az ünnepélyes eredményhirdetésre a Munkácsy Mihály Emlékházban kerül sor 2017. április 28-án. A kiállítás megnyitójára és megtekintésére minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk, mely az emlékház nyitvatartási ideje alatt május 26-ig látogatható.

  • Vitézi Játékok (2017. április 30 – május 1.):

Egyesületünk a korábbi évekhez hasonlóan idén is részt vesz a Békéscsabán megrendezett IV. Vitézi Játékokon.

Tagjaink mesterség bemutatóval készülnek, hogy betekintést nyújtsanak a Gabonamúzeumba látogatók számára a népi kézműves mesterségek – korongozás, fafaragás, hímzés, kovácsolás, csipkekészítés, stb. – műhelytitkaiba.  

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET