Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • 2019.szeptemberében egyesületünk 35 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

EFOP projektjeink folyamatosan zajlanak, az ősz elérkeztével ismét nagyszámú eseményt szerveztünk meg a partnerszervezeteinkkel.

  • Megyenap, 2019.

2019. szeptember 7-én a Békés Megyei Önkormányzat és partnerszervezetei megrendezték a hagyományos Megyenapot, melynek minden évben, így idén is egyesületünk is közreműködője. A Megyenap, Békéscsaba főterén, egész napos programot kínált az érdeklődők számára. A rendezvényen hagyományosan kiállítással, népi játszótérrel, fahintával, mesterség bemutatókkal, árusokkal és játszóházi foglalkozásokkal – illetve az ehhez szükséges teljes installációval – társrendezőként jelent meg egyesületünk.

  • XIII. Vándorlegény, Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat

A Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Hagyományok Házával és a Debreceni Művelődési Központtal meghirdetett XIII. Dél-alföldi Regionális Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatra – 33 alkotóközösségtől 43 és egyéni alkotótól 538 pályamunka érkezett be, korosztályi és egyéni, illetve csoportos megoszlásban. A zsűri 141 db alkotást nem javasolt a kiállításra, 398 db alkotás képezi a regionális kiállításon megjelenített alkotások számát. 327 darab alkotás megy tovább Debrecenbe az országos zsűrizésre, ahol a régiókból megérkezett munkák között ismét várják a megmérettetést.

A pályázatra beérkezett alkotások zsűrizése 2019. szeptember 21-22-én zajlott, majd szeptember 27-én került sor a Békés Megyei Könyvtárban a regionális kiállítás megnyitójára és a díjátadó ünnepségre. A kiállítás október 12-én zárt.

  • EFOP 3.3.2-16-2016-00010

Népi kézműves hagyományok átörökítése a Körösök völgyében projektünk 7 partnerintézménnyel folytat együttműködést, melynek keretében 2019 szeptember 1. és december 31. között 2 intézményben valósítunk meg témanapokat, ahol népi kézműves foglalkozások, illetve táncházak, kiállítások és mesemondó programok valósulnak meg a gyerekek és fiatalok számára. Mindegyik partnerintézményünkben kétfordulós vetélkedőt tartunk, mely egy néprajzi fordulóból és egy tárgyalkotó pályázatból áll, ez utóbbira készült alkotásokat megmérettettük  – szép sikerrel – a Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat keretében. A helyi versenyek két intézményben, Békéscsabán a Lencsési Általános Iskolában és Békésen, a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában zajlottak le, 20-20 fő részvételével, főként – a korosztályi sajátosságokhoz alkalmazkodva – néprajz-elméleti és játékos alkotói feladatokkal.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében februártól kezdődően folyamatosak a tudásátadási alkalmak, művészeti csoportok, műhelyfoglalkozások és foglalkozássorozatok zajlanak:

2019-ben 7 csoport működik Szegeden (népi játszóházi), Kecskeméten (2 db – népi játszóházi és hímző), Körösnagyharsányban (népi játszóházi), Kötegyánban (fazekas), Csanádpalotán (6 kézműves ág megismertetése) és Gyulán (hímző). Szeptemberben is folyamatosan zajlottak a csoportok foglalkozásai, Szegeden, Kecskeméten, Csanádpalotán, Kötegyánban valósítottunk meg 11 olyan alkalmat, amelyeken a résztvevők a választott népi kézműves szakágak technikáit, fortélyait sajátíthatták el.

  • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei.

Szeptemberben 3 alkalommal „Kisközösségek a helyi hagyományokért – szakmai találkozó” valósult meg 2 településen, Mezőkovácsházán és Telekgerendáson.

  • KIÁLLÍTÁS

A Homokháti Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft.  megrendelésére 2019. szeptember 20. és október 11. között „Dél-alföldi viseletek régen és ma” című kiállítást rendeztünk Mórahalmon, a Kolo Szerb Kulturális Központban.

  • OKJ-S KÉPZÉSEK

Egyesületünk E-001916/2019 felnőttképzési nyilvántartási számon regisztrált felnőttképző szervezet. 2019-ben OKJ-s képzéseket hirdetünk meg, melyeket békéscsabai képzőhellyel indítunk ez év októberében.

A Kézi és gépi hímző, a Takács illetve a Népi játék és kismesterség oktatói képzéseink már biztosan elindulnak, illetve elindultak, s októberben a Fazekas csoport is megkezdi a képzést.

Reménykedünk abban, hogy a későbbiekben még több kurzust is indíthatunk, azaz sok olyan jelentkezőnk lesz, akik a népi kézművességben továbbviszik az elődeink által létrehozott, vagy megalkotott formarendszert és díszítményeit – vagyis a tárgyak létrehozásához szükséges tudást -, és Békéscsaba újból ennek a szakterületnek az egyik képzőcentrumává válhat.

A részletes felhívás a www.bmne.hu oldalon elérhető. A képzésekre továbbra is lehet jelentkezni az alábbi link megnyitásával lehet:

JELENKEZÉSI LAP KÉPZÉSEKRE

  • SZOLGÁLTATÁSOK

Szeptemberben is több alkalommal igényeltek egyesületünktől szolgáltatásokat, főként eszközeinket – sátrak, kosaras hinta, kreatív népi játszótér – kölcsönözték, illetve 3 alkalommal – Újkígyóson, a Balassi Táncegyüttes családi táncházprogramján – Békéscsabán, és Kétegyházán – játszóházat/mesterségbemutatót is biztosítottunk.